Mexico muy caliente: hier eet je authentiek Mexicaans

Evelien Rutten

Ze is de nieuwste food-trends steeds een hapje voor; she writes it, you eat it. Feeling-foodexperte Evelien Rutten verdiepte zich dit keer in de geneugten van het Mexicaans eten. Waarom? Wel, 100% hmmmm en 100% trendy, what more could you possibly ask for?

Mexico en Jean-Marie Pfaff. Lange tijd resideerden die twee begrippen hand in hand in de achterkamers van mijn brein. Maar de tijd knarst genadeloos verder en bij Jean-Marie denk ik nu eerder aan villa’s en immobiliën dan aan zijn geniale keeperacties in 1986. Mexico is echter weer hoogst actueel. Het land wordt natuurlijk geviseerd door een blonde, driftige kleuter die zich achter een grote muur van Duplo-blokken wil verstoppen, maar daar wil ik het niet over hebben.

Wel over de authentieke Mexicaanse keuken, want die is letterlijk en figuurlijk very hot.

De grote gastronomische voorloper Ferran Adrià opende de voorbije jaren twee Mexicaanse restaurants in Barcelona: Hoja Santa en Niño Viejo. Bij Niño Viejo waar voornamelijk streetfood wordt geserveerd, zag ik met eigen ogen hoe ze elke dag opnieuw hun tortilla’s bakken. Hoja Santa is de gastronomische tegenhanger, waar traditionele gerechten als mole (Mexicaanse saus) tot kunst worden verheven. Ook het Deense Noma, vier keer verkozen tot beste restaurant ter wereld, verhuist op 12 april met zijn hebben en houden naar Tulum in Mexico. Tot 28 mei kun je er voor 750 dollar per persoon (ze kennen geen schaamte) aanschuiven voor een diner. Het hele project was binnen vijf seconden uitverkocht, dus het is wachten op de Instagram-foto’s om ons te kunnen verlekkeren. België kon uiteraard niet achterblijven. In Antwerpen vind je sinds kort Caracas Tequila Y Cocina, een fantastisch vrolijk, authentiek Mexicaans restaurantje annex traiteurzaak. Hier zijn de taco’s, burrito’s en quesadilla’s altijd vers gemaakt, is het vlees traag gegaard en zijn de superfood-salades overheerlijk. Ze bestellen hun biologische, glutenvrije tortilla’s trouwens bij de eerste Mexicaanse tortillabakkerij van België en Nederland: Tortilleria Taiyari in Uithoorn.

Ook het team van Kobe Desramaults hoorde de Mexicaanse sambaballen rammelen. La Chaparitta is nog tot 1 mei een Mexicaans pop-uprestaurant in De Vitrine.

Daar is het één vrolijke chaos, met margarita’s, de beste taco’s ever (met kalfstong, jawel) en dagelijks wisselende hoofdgerechten. In de twee food markets van ons land, in Gent en Antwerpen, openen deze maand twee vestigingen van het gloednieuwe AVO, waar avocado’s en avocado-olie centraal zullen staan. In Amsterdam opent zelfs een avocado-restaurant: The Avocado Show. Kiarash Nabavieh, de man achter AVO (en ook Burgers & Booze, Frank & Brut) vertrouwde me toe dat hij bezig is met een nieuw restaurantproject: tegen de zomer zullen we in Antwerpen net zoals in Barcelona kunnen genieten van gourmet Mexican streetfood. Niet enkel in restaurants, ook in cocktailbars zie je Mexicaanse invloeden. Feeling-gastvrouw Hannah Van Ongevalle is fan van mescal, een Mexicaanse sterkedrank uit het hart van de agaveplant. Je ziet de drank meer en meer opduiken in trendy cocktails. Nu enkel nog hopen dat de Zangeres Zonder Naam niet reïncarneert.

ZIN IN AUTHENTIEK MEXICAANS?

• Hoja Santa
• Niño Viejo
Caracas Tequila Y Cocina, Paardenmarkt 41, Antwerpen
Tortilleria Taiyari
La Chaparitta
• AVO, Holy Food Market Gent en Mercado Antwerpen
The Avocado Show
Tranquilo, Dageraadplaats 21, Antwerpen

Lees hier ook enkele andere recencies van onze Foodjournaliste Evelien Rutten:

Partner Content

Gesponsorde content