5 x snelle en smaakvolle noedelrecepten
Niets zo hartverwarmend als een kom dampende noedels. Met ramen of udon: de Aziatische keuken windt je zo om haar stokjes, snel en oh zo smaakvol.
1. Groene-theenoedels met eend
Voor 4 personen • 40 min. + 1 uur marineren
Dit heb je nodig:
•1 Chinese kool
• 4 minikomkommers, in lange reepjes
• paarse shisoblaadjes (optioneel)
• 2 groene pepers, in plakjes
• 800 g eendenfilet
• 200 g groene-theenoedels
• sesamolie
• arachideolie
• peper en zout
Voor de marinade:
• 2 teentjes knoflook, geperst
• sap van ½ limoen
• 2 el gember, geraspt
• 2 el sojasaus
• 1 tl sesamolie
• 60 ml zwarte azijn
• 1 el honing
• 4 stuks steranijs
• 1 kaneelstokje
Zo maak je het:
1. Meng alle ingrediënten voor de marinade onder elkaar. Wentel er de eendenfilets in, dek af en zet 1 uur in de koelkast.
2. Kook de noedels gaar. Snijd de bladeren los van de Chinese kool en bak ze in sesamolie op een laag vuur zacht. Kruid met peper en zout. Haal de eendenfilets uit de marinade en dep ze droog. Bak ze een 8-tal minuten op de velkant op een middelhoog vuur in een droge koekenpan. Keer de filets om en laat het vlees nog 4 minuten verder bakken. Haal uit de pan en laat 5 minuten onder aluminiumfolie rusten.
3. Breng de marinade aan de kook. Laat 2 minuten doorkoken en giet dan door een zeefje. Snijd de eendenfilets in plakjes.
4. Verdeel de Chinese kool, noedels en komkommer over de borden. Leg er de plakjes eendenfilet op en bedruppel met de saus. Werk af met de peper en eventueel de shisoblaadjes.
2. Miso ramen met Katsu-kip
Voor 4 personen • 45 min.
Dit heb je nodig:
• 40 g gochujang-pasta
• 50 ml sojasaus
• 1 à 2 tl suiker
• 200 g eiernoedels
• 2 eieren
• 1 lente-uitje
• 1 vel nori
Voor de bouillon:
• 2 cm gember, in plakjes
• 4 teentjes knoflook, geplet
• 1 l kippenbouillon
• 8 droge shiitakechampignons
• 400 ml kokosmelk
• 30 g boter
Voor de katsu-kip:
• 500 g kipfilet
• 1 ei
• 70 g panko
• 30 g sesamzaadjes
• arachideolie
• peper en zout
Zo maak je het:
1. Meng de sojasaus en de suiker onder de gochujang-pasta. Doe alle ingrediënten voor de bouillon in een diepe pan. Roer er naar smaak het gochujang-mengsel onder. Breng aan de kook, dek af en laat 30 minuten op een zacht vuur garen.
2. Dep de kip droog en kruid met peper en zout. Kluts het ei los in een diep bord. Doe de panko met de sesamzaadjes in een ander bord. Wentel de kip eerst door het ei en vervolgens door de panko. Duw goed aan. Bak de kip in olie goudbruin en gaar.
3. Kook de noedels gaar. Kook de eieren in 6 minuten zacht in kokend water. Spoel ze na het koken onder koud, stromend water en pel ze. Snijd de lente-ui in de lengte in dunne reepjes. Snijd het vel nori in kleine vierkantjes.
4. Schep de shiitake, gember en look uit de bouillon. Verdeel de noedels over 4 kommen en vul verder met de bouillon. Snijd de kip in reepjes en verdeel over de kommen. Werk af met een half eitje, de lente-ui en enkele norivelletjes. Serveer meteen.
3. Noedels in crispy chili oil
Voor 4 personen • 30 min.
Dit heb je nodig:
• 150 g brede tarweÂnoedels (Shangxi-noedels)
• handvol microgreens (optioneel)
• 80 g tong ho (of spinazie)
• 150 g edamameboontjes
• 3 à 4 el crispy chili oil
• 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
• 5 el sojasaus
• 2 el rijstazijn
• 1,5 tl suiker
• 3 tl sesamolie
Zo maak je het:
1. Kook de noedels gaar. Verwarm de crispy chili oil in een grote koekenpan en voeg de look toe. Roerbak 1 minuut. Voeg de gekookte noedels toe en schep goed om.
2. Meng de sojasaus met de rijstazijn, suiker en sesamolie. Giet de saus over de noedels en roer door elkaar. Proef en pas de smaken eventueel aan. Laat al omscheppend nog 2 minuten verder garen, zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
3. Verwarm de edamameboontjes. Verdeel de noedels en de tong ho (of spinazie) over de borden. Schep er de edamameboontjes bij en werk eventueel af met de microgreens.
Wil je weten: Tong ho is een Chinese bladgroente die je zowel rauw als kort gebakken kunt eten. De groente heeft een ietwat peperige smaak.
4. Udonnoedels met varkensgehakt
Voor 4 personen • 35 min.
Dit heb je nodig:
• 1 sjalot, gesnipperd
• 4 à 6 minipaksoi
• 100 g sojaÂscheuten
• 3 lente-uitjes
• 1 el geraspte gember
• 4 teentjesknoflook, geperst
• 1 el sesamÂzaadjes, geroosterd
• 500 g varkensgehakt
• 400 g voorgekookte udonnoedels
• sesamolie
• arachideolie
• peper en zout
Voor de saus:
• 2 tl witte misopasta
• 1 tl sriracha
• 1 à 2 el hoisin
• 1 el sojasaus
• 1 el Shaoxing-wijn (Chinese kookwijn) of droge sherry
• 120 ml kippenbouillon
Zo maak je het:
1. Roer voor de saus alle ingreÂdiënten door elkaar. Snijd de lente-ui in schuine ringen. Roerbak twee derde van de lente-ui, de sjalot, gember en geperste look gedurende 1 minuut in arachideolie.
2. Voeg het varkensgehakt toe en bak rul. Giet de saus in de pan, voeg de sojascheuten toe en laat op een zacht vuur sudderen tot de saus deels is ingekookt. Bak de minipaksoi in sesamolie beetgaar. Kruid met peper en zout.
3. Verwarm de noedels zoals vermeld op de verpakking en verdeel ze over 4 borden. Schep er het gehakt op, leg de minipaksoi erbij en werk af met de resterende lente-ui en de sesamzaadjes.
5. Panang-curry met visballetjes
Voor 4 personen • 40 min.
Heb je nodig:
• bosje koriander + extra om af te werken
• handvol Thaise basilicum
• sap van ½ limoen
• 2 cm gember, geraspt
• 150 g witte beukenzwam
• 1 rode chilipeper, in ringen
• 50 g Panang-currypasta + 1 el
• 500 g witte vis, in blokjes
• 1 eiwit
• 400 ml groentebouillon
• 800 ml kokosmelk
• 1,5 el vissaus
• 1,5 el (palm)suiker
• 250 g rijstnoedels
• peper en zout
• arachideolie
Zo maak je het:
1. Doe de vis, het bosje koriander, het eiwit, 1 el currypasta en de gember in een blender en mix fijn. Kruid met peper en zout. Rol met vochtige handen balletjes van het mengsel.
2. Roerbak de rest van de curryÂpasta 1 minuut in een diepe pan in een scheutje arachideolie. Giet er de bouillon en de kokosÂmelk bij, voeg de suiker toe en breng aan de kook. Leg er de visballetjes en de schoongemaakte beukenzwam in en laat een 5-tal minuten garen. Breng op smaak met het limoensap en de vissaus.
3. Kook ondertussen de noedels gaar zoals vermeld op de verpakking. Serveer met de visballetjes en de currysaus en werk af met de Thaise basilicum, de extra koriander en de chilipeper.
Wil je weten: Panang-curry is een milde, Thaise currypasta met een stevige structuur. Door de toevoeging van pinda’s en limoenblad heeft het een ietwat zoete, frisse en romige smaak.
Meer lezen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier