25 februari is Pancake day in Groot-Brittannië. Het is de dag voor Aswoensdag, wat wil zeggen: de laatste 24 uur om nog volop te genieten vooraleer de vastenperiode begint. Hét moment bij uitstek om zelf dus ook de hele dag ongegeneerd pannenkoeken te eten. Al mag het al eens iets anders zijn dan een traditionele pannenkoek met bruine suiker. Daarom tippen wij 5 receptjes: van verfijnde flensjes over havermoutpannenkoekjes tot gezonde varianten. Je had nog nooit zo veel zin in pannenkoeken… Bakken maar!

5 x pannenkoeken om Pancake day te vieren

1. Basisrecept voor 12 pannenkoeken

recept-pannenkoeken-2

Ingrediënten:

  • 250 g zelfrijzende bloem
  • 500 ml melk
  • 3 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • boter of olie om te bakken

Bereiding:

Zeef de bloem met de vanillesuiker. Maak in het midden een kuiltje en breek daarin de eieren. Roer alles door elkaar met een garde en schenk er de helft van de melk bij. Roer tot een glad mengsel zonder klontertjes. Klop dan de rest van de melk door het beslag zodat het lichter wordt. Bak vervolgens de pannenkoeken in een grote koekenpan, in hete boter of olie.

2. Gezonde pannenkoeken met boekweitmeel

recept-pannenkoeken-3

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 100 g boekweitmeel
  • 2 eieren
  • 300 ml plantaardige melk
  • snuifje zout
  • roomboter om in te bakken
  • mogelijke toppings: appel, rozijnen, kaneel, geraspte kaas, vers fruit, enz.

Zo maak je de pannenkoekjes:

Meng het boekweitmeel met een snuf zout. Voeg de eieren één voor één toe en klop er met een garde een kleverige bal van. Voeg nu beetje bij beetje de plantaardige melk toe en blijf roeren tot er een mooi, klontervrij beslag ontstaat. Laat een koekenpan goed heet worden. (Vaak mislukt de eerste pannenkoek, omdat de pan nog niet heet genoeg is.)

Smelt een klontje boter in de pan. Verdeel een lepel beslag over de pan en beweeg ze heen en weer, zodat het beslag mooi verdeeld is. Verdeel je gekozen toppings over de bovenkant van de pannenkoek: kies bijvoorbeeld voor plakjes appel, een handje rozijnen en een theelepel kaneel, of voeg een handje geraspte kaas toe.

Als de bovenkant droog is en er kleine luchtbelletjes ontstaan, kun je de pannenkoek omkeren. Doe dat met een spatel. Bak de boekweitpannenkoeken op een middelhoog vuur aan weerszijden lichtbruin. Serveer ze meteen (hoewel ze koud ook erg lekker zijn). Werk af met vers fruit voor nog meer smaak.

3. Flensjes met roomkaas en viooltjes

recept-pannenkoeken-4

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 eieren
  • 200 g bloem
  • 75 g suiker
  • 5 dl melk
  • 250 g roomkaas
  • 2 eetlepels suiker
  • snufje zout
  • 1 citroen
  • eetbare viooltjes
  • boter

Bereiding:

Mix 4 eieren met 200 g bloem, 75 g suiker, een snufje zout en 5 dl melk. Bak er dunne flensjes van in boter. Meng 250 g roomkaas met 2 eetlepels suiker, een handje eetbare viooltjes en de geraspte schil van 1 citroen. Bestrijk de flensjes met dit mengsel en rol op.

4. Appelpannenkoeken met bloemsuiker

recept-pannenkoeken-5

Dit heb je nodig om appelpannenkoekjes voor 4 te maken:

  • 4 eieren
  • 200 g bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 75 g suiker
  • 4 dl volle melk
  • 4 appels
  • scheutje rum
  • bloemsuiker
  • boter

Zo maak je het:

Mix 4 eieren met 200 g bloem, 1 eetlepel bakpoeder, 1 eetlepel kaneelpoeder, een scheutje rum, 75 g suiker en 4 dl volle melk. Schil 4 appels en snij ze in plakjes. Bak de plakjes appel allemaal kort aan in boter en schep uit de pan. Giet nu een lepeltje beslag in de pan en leg er meteen enkele plakjes op. Laat de onderkant goed garen en draai dan voorzichtig om (gebruik eventueel een bord). Laat de onderkant nogmaals goed garen. Bestrooi met bloemsuiker.

5. Gezonde havermoutpannenkoeken

recept-pannenkoeken-6

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 eieren
  • 100 g havermoutmeel
  • ca. 150 ml (naar eigen smaak) plantaardige melk
  • snuifje zout
  • klontje kokosolie

Bereiding:

Maak met bovenstaande ingrediënten een beslag. Voeg eventueel wat extra plantaardige melk toe, mocht het beslag te dik zijn. Doe een klontje kokosolie in een pan en bak de pannenkoeken aan beide kanten lichtbruin. Serveer met vers seizoensfruit, of yoghurt. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Meer recepten:

Tekst: Ellemieke Vermolen, Ann Van der Auwera en Kelly Huijsmans. Openingsbeeld: GettyImages.