Vandaag op het menu? Een hedendaagse interpretatie van een Belgische klassieker: bouilli met lentegroen. Laat het smaken!

Dit heb je nodig om bouilli met lentegroen voor 4 te maken:

  • 1 platte rib van 1 kg
  • 1 bouquet marmite (prei, selder, tijm, laurier)
  • 2 grote wortelen
  • 2 uien
  • 4 wortelen
  • 2 preiwit stengels
  • 1 bussel radijsjes
  • een handvol bladpeterselie
  • zout

Ingrediënten voor de zure uitjes:

  • 8 kleine uitjes
  • 100 ml appelazijn
  • 1 snuf peper en zout
  • 1 tl suiker
  • 1 blaadje laurier
  • 1 tl mosterdzaad

Zo maak je het:

Voor de zure uitjes: voeg de smaakmakers toe aan de azijn en warm op zonder aan de kook te brengen. Halveer de uitjes. Bak ze enkele minuten in een hete pan met weinig vetstof. Leg ze in de azijn. Zet het vuur af. Laat de uitjes in de azijn tot je de borden gaat dresseren.

Voor de bouilli: zet het vlees op in koud water met een beetje zout. Breng aan de kook. Kook even flink door, tot de onzuiverheden komen bovendrijven. Haal het vlees uit het water. Spoel het af onder koud stromend water. Zet het vlees opnieuw op in vers koud water met een snuf zout. Breng weer aan de kook. Voeg het bouquet marmite en de 2 grote wortelen toe. Snijd de uien in tweeën. Schroei de helften dicht in een pan zonder vetstof. Voeg de uien toe aan het vlees. Laat het geheel 3 u pruttelen.

Voor de groenten: schep na 2,5 u een deel van de bouillon over in een andere pot. Breng aan de kook. Schil de 4 wortelen, snijd ze in stukken en kook ze beetgaar in de bouillon. Leg de prei even in een gloeiendhete grillpan en vervolgens ook in de bouillon om verder te garen. Stoof de radijsjes kort in wat boter. Halveer ze en laat ze nog even verder garen.

Voor de afwerking: schep in elk bord een stuk vlees en wat bouillon. Doe er de groenten en zure uitjes bij. Werk af met enkele blaadjes bladpeterselie.

 

Ontdek meer heerlijke receptjes:

Tekst: Ann Van Der Auwera, openingsbeeld: Wout Hendrickx.