Warm zomerweer vraagt om fris en kleurrijk eten. Een eenvoudige manier om kleur aan je bord toe te voegen zijn groenten, net zoals bij dit prachtig belegde platbrood.

Recept: platbrood met tapenade van gegrilde aubergines van de BBQ

Wat je nodig hebt voor het platbrood: 
Voor 6 personen

  • 500 g farino di grano duro (Italiaanse bloem van extra harde tarwe)
  • 3 dl lauw water
  • 11 g gedroogde gist
  • 15 g zout
  • 15 ml olijfolie

Zo maak je het: 

Los de gist op in het lauwe water. Doe de bloem in een ruime kom, maak er een kuiltje in en giet het gistwater er beetje bij beetje bij. Los het gistwater met voorzichtige draaibewegingen van je hand op in de bloem. Voeg op het einde ook het zout en de olijfolie toe. Dek af met een stuk plasticfolie en laat het deeg op een warme plek verdubbelen (ca. 1 u).

Klop de lucht eruit en verdeel het deeg in 6 balletjes. Rol ze uit op een met bloem bestoven werkblad. Zodra de BBQ gloeiend heet is, leg je een eerste stuk deeg op de pizzasteen. Sluit het deksel. Draai het brood na enkele minuten al, en laat nog even liggen zodat beide kanten een mooie kleur krijgen.

Voor de tapenade van gegrilde aubergines:

  • 2 aubergines
  • 1 teentje knoflook
  • 1 scheutje extra vergine olijfolie
  • 1 el tahin (sesampasta)
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • Sap van 1/2 citroen
  • 4 el fijngehakte peterselie
  • 1 handvol rooksnippers

Zo maak je het: 

Maak de BBQ klaar voor indirect grillen op 180°C. Week de rooksnippers in een bakje water. Prik de aubergines rondom in met een vork en smeer ze in met een laagje olijfolie. Gooi de houtsnippers in het vuur. Leg de aubergines ca. 45 à 60 minuten op de BBQ (tot ze zacht aanvoelen). Haal ze van de BBQ en laat ze afkoelen. Verwijder de schil. Laat het vruchtvlees uitlekken. Mix het dan samen met de look, olijfolie, tahin, het komijnzaad en citroensap in een blender tot een gladde puree. Breng op smaak met de peterselie, peper en zout.

Voor de afwerking:

  • 2 aubergines (in plakjes gesneden)
  • 1 handvol basilicum
  • 100 g geschaafde pecorino of parmezaanse kaas
  • 4 el kappertjes
  • 100 g kerstomaten (gehalveerd)

Zo doe je dat: 

Gril de plakjes aubergine op de BBQ. Werk het platbrood af met plakjes gegrilde aubergine, kappertjes, kerstomaten, basilicumblaadjes en geschaafde pecorino. Sprenkel er olijfolie over en serveer met de tapenade van aubergines.

Handig

Met een vuurvaste pizzasteen kun je een BBQ ook als pizzaoven gebruiken.

 

Ontdek meer overheerlijke recepten: