Home Lifestyle Food Restaurant om te ontdekken: Colette

Restaurant om te ontdekken: Colette

Restaurant om te ontdekken: Colette

Onze foodjournalist Evelien Rutten is altijd op zoek naar de beste restaurants, de lekkerste hotspot en chefs om in de gaten te houden. Ze bracht een bezoek aan Colette in Westerlo. Volgens haar een plekje om zeker in de gaten te houden.

Huis met geschiedenis

Thijs: “Dit is het huis van onze grootmoeder Colette, die geweldig goed kan koken. Sofie en ik zijn er opgegroeid en onze mama woont hier nog altijd, boven het restaurant. Door akkoord te gaan met de verbouwing heeft ze haar living, waskot en terras opgeofferd (lacht).”
Sofie: “Dit huis ademt geschiedenis, want hier zijn ontelbare voorbereidingen getroffen voor communie- en andere feesten.”

Wie doet mee?

Thijs: “In onze familie fantaseerden we al jaren over ‘iets in de horeca’, bijvoorbeeld
samen een B&B beginnen. Heel leuk om over na te denken natuurlijk, maar niemand dacht dat het ooit echt zou gebeuren.”
Sofie: “Op een bepaald moment riep Thijs ons aan tafel. Bleek dat hij écht iets wilde beginnen. ‘Wie doet mee?’, vroeg hij. Uiteindelijk heb ik als enige ja gezegd.”
Thijs: “Ik had iemand nodig met zakelijk inzicht, die zou instaan voor het personeel en de communicatie. Sofie en ik vullen elkaar heel goed aan.”
Sofie: “Ik ben elf jaar ouder dan Thijs en heb hem altijd geholpen in zijn privéleven, als hij moest verhuizen of zo. In het begin heb ik wel nog getwijfeld, pas toen drie verschillende banken zonder enig probleem hun akkoord gaven voor een lening, begon ik er zelf ook in te geloven en werd ik zekerder van het project.”

Verbouwen per sms

Sofie: “Omdat Thijs tot het laatste moment bij ’t Zilte is blijven werken, hebben we deze zaak eigenlijk opgericht per sms en Whatsapp. Ik heb de verbouwing moeten leiden en hield Thijs van alles op de hoogte, hij moest alleen zijn akkoord geven. Ik heb hem ook wel wat moeten intomen.”

Geleerd van de meesters

Sofie: “Het restaurant is niet voor niets vernoemd naar Colette, onze grootmoeder die fantastisch lekker kan koken. Zij is de dochter van Anna Holemans, die nog gekookt heeft voor de prinselijke familie De Merode in Westerlo. Koken zit Thijs echt in het bloed, hij is ermee geboren.”
Thijs: “Mijn voorbeelden zijn Ducasse, Robuchon en Bocuse, de grote Franse chefs. Daarom wil ik van ons restaurant een klassieke tempel maken: chariots met kaas en nagerechten, linnen tafellakens, soep uit terrines en prachtige ingrediënten als zwezerik, langoustine en fazant.”
Sofie: “Op tafel zal ook zilveren bestek liggen van Colette, aangevuld met bestek dat we in Parijs op de rommelmarkt hebben gevonden.”
Thijs: “Aan de muur komen handgeschreven recepten van Colette. Ze is nu 85 en nog heel actief: ze rijdt nog met de auto en gebruikt vlotjes haar gsm.”

Warm welkom

Thijs: “Mensen die hier binnenkomen, moeten zich onmiddellijk op hun gemak voelen. Ik vind het zelf niet fijn als er op restaurant enkel één menu wordt aangeboden, à la carte is veel klantvriendelijker. Mensen moeten zelf kunnen bepalen waar ze zin in hebben. En wie goesting heeft in spaghetti met tomatensaus, kan dat krijgen. Maar dan wel op de wijze van Thijs Vervloet (lacht). Verder ga ik heel erg inspelen op de seizoenen. Als er in de zomer rijpe perziken zijn, maak ik verse bellini’s als aperitief. Zalig, toch?”

Over colette:

Carrière: Thijs was de laatste twee jaar souschef van Viki Geunes in ’t Zilte. Sofie was communicatie- en evenementverantwoordelijke.

Open sinds: 21 januari 2016

Adres: Sint-Lambertusstraat 9, 2260 Westerlo

Contact: www.restaurantcollete.be of 014/74.94.74.

Meer artikels voor foodies: