RØK: dé hotspot voor iedereen die aan staycation doet in Gent

Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Afgelopen week trok ze naar Gent om de BBQ skills van de mannen van RØK te beoordelen.

Ons vakantiehuisje in Italië –waar ik dit schrijf- heeft geen wifi, ook al stond wifi aangevinkt op de website. Het uitzicht op de Umbrische heuvels is adembenemend, maar af en toe wil ik ook een glimp opvangen van de echte wereld, meerbepaald de digitale. Er is één hoekje, op de stenen zitbank onder de lindeboom, waar de wifiboogjes van het hoofdhuis af en toe hun wispelturige kant tonen en ik kort op Facebook kan. Verder is de slaapkamer van onze dochter ook niet verbonden met ons huisje. Als ze ‘s nachts wakker wordt, moet ze in het donker door de tuin rennen -waar op dat moment ook everzwijnen voorbij komen- om onze kamer te bereiken. Niet ideaal voor een achtjarige. Ik merkte ook op dat de beloofde barbecue ontbrak. De eigenaars bezorgden ons prompt een doos met daarin een bouwpakket met de goedkoopste en minst stabiele barbecue ter wereld. Mijn man heeft twee uur van zijn zuurverdiende vakantie vloekend verspild aan het ineensteken van het ijzeren gevaarte, dat elk moment in elkaar kan storten. Mijn dochter ving intussen een hagedis, maar trok per ongeluk enkel zijn staartje eraf, dat nog tien minuten koppig bleef doorspartelen. Gefascineerd staarden we naar het kronkelende komma’tje in haar hand. “Dat is het leven,” sprak mijn man filosofisch: “zijn zenuwen wil het nog niet opgeven.”

Gisteren deden we eindelijk van vakantie-barbecue en grilde ik chianina burgers, die ik serveerde met rucola en parmezaanschilfers. Daarna volgde nog een hoevekipje (op z’n spatchcocks) met aardappelen in aluminiumfolie. Zonder al te veel opsmuk, zo basic als maar kan. Het enige wat je nodig hebt om pure smaken tot hun recht te laten komen, is tijd. Dat hebben de mannen van RØK nog veel beter begrepen. Hun barbecuehut, samengesteld uit verroeste, ijzeren golfplaten, zou niet misstaan naast een verlaten tankstation in Texas, waar de lucht trilt van dikke, smolderende hitte. Maar RØK vind je gewoon bij ons in Hal 16, de nieuwe culinaire hotspot van Dok Noord in Gent. Enkele weken geleden stond ik samen met een Gentse auteur naar hun krijtbord met gerechten te staren. Het vlees krijgt tot vijftien uur de tijd om rustig te garen in de smoker. Smoked brisket (€ 12). Thick cut smoked pork rib (€ 5). Smoked beef rib (€ 15). Daarnaast zijn er ook nog vier groentenbereidingen. We bestellen ineens alles en nemen met een buzzer plaats aan één van de de houten, gemeenschappelijke tafels buiten. We halen een drankje aan de centrale toog met dertig tapkranen en daarna begint onze buzzer als een gek te trillen: het teken dat onze bestelling klaar is. Wat volgt is een gulzig feest van heerlijke smaken. De brisket is ongelofelijk mals en heeft gelukkig een vrij subtiele en niet te uitgesproken rooksmaak. Ook de ribben zijn fantastisch: ze vallen kleverig uiteen in verrukkelijk draadjesvlees. Maar ook de groenten zijn met veel zorg bereid. Een smeuïge puree van gerookte aardappels en zure room (€ 5) lepel je binnen als puur comfort food. Gegrilde aubergine (€ 6) is afgewerkt met miso, bulgur, pinda’s en feta. Een fris komkommerslaatje (€ 6) komt met avocado en salsa van tomaat. Tenslotte zetten we onze tanden in de krokante, gegrilde baby gems (€ 5) die zijn afgewerkt met Pas de Bleu en sesam.

De ribben zijn fantastisch: ze vallen kleverig uiteen in verrukkelijk draadjesvlees.

RØK Gent

RØK Gent

RØK Gent

RØK Gent

RØK Gent

RØK Gent

RØK Gent

RØK Gent

RØK Gent

RØK Gent

RØK Gent

RØK Gent

RØK Gent

RØK Gent

RØK Gent

Wat een ontdekking! Dit is barbecue anno 2018: kwalitatief vlees dat met zorg en aandacht is klaargemaakt én daarnaast ook een hoofdrol voor creatieve groentengerechten. De auteur bekende dat ze meestal in haar eigen buurt blijft en bijna nooit zo ver buiten het centrum fietst om iets te gaan eten met vrienden. Maar voor RØK wil ze wel een uitzondering maken. Met hun wild west aura is deze barbecue shack ideaal voor iedereen die aan staycation doet.

 

Score (max. 5 sterren)

★★★★

RØK – Hal 16  Dok Noord, Gent

 

Meer lezen van Evelien:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content