Decojournaliste An Bogaerts wist aan te schuiven bij de meest toonaangevende tafelstylisten wereldwijd. Het resultaat: TABLE STORIES, een inspirerende verzameling van stijlvol servies in unieke settings. Met deze voorpublicatie als exclusieve smaakmaker.

Tafel met contrasten

Marie Michielssen bezit het talent om mooie tafelcomposities te maken, en dat hoeft allesbehalve te verwonderen. Marie werkt al het grootste deel van haar carrière voor het interieurlabel Serax. Een merk waarmee ze een heel bijzondere band heeft, niet alleen omdat ze getrouwd is met CEO Axel Van den Bossche. “Ik ontwierp kleine accessoires zoals kandelaars en de alomtegenwoordige cactusvaas. De afgelopen jaren heeft mijn werk een transformatie ondergaan. Mijn ontwerpen ontstaan nu uit een innerlijke drang om mijn eigen wereld te creëren. Een wereld die balanceert op de dunne lijn tussen kunst en design. Mijn objecten worden sculpturaler, authentieker”, legt ze uit. Een mooi voorbeeld daarvan is de allereerste houten tafel die ze ontwierp. Een stuk dat nu mooi tot zijn recht komt in de prachtige historische loft in Antwerpen. “Ik haal veel plezier uit koken en het dekken van een mooie tafel. Ik koester de mensen om me heen.” En omdat Serax een merk is dat nu eenmaal gespecialiseerd is in serviesgoed – sommige van de beste restaurants ter wereld serveren hun eten op Serax-borden – heeft Marie op die afdeling keuze te over. “Ik ben gefascineerd door contrasten. Ik hou ervan het oude met het nieuwe te mengen, het kleurrijke met het natuurlijke, het ruwe met het gladde. Contrasten voegen een spanning toe aan een tafel. Het maakt een tafel interessant om naar te kijken en om aan te eten. Vorig jaar werd ik verliefd op het serviesgoed van Ann Demeulemeester, de bekende Belgische modeontwerpster. Het felle groen is misschien een ongebruikelijke keuze voor een eettafel, maar dat maakt het voor mij zo interessant om mee te werken.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Inspiratie uit stillevens

Maries gevoel voor schoonheid en decoratie heeft ze van geen vreemden. “Mijn moeder en grootmoeder hielden er allebei van om hun huizen te vullen met fascinerende voorwerpen die ze op rommelmarkten vonden. Zij inspireren me mateloos en ik probeer diezelfde authenticiteit te creëren door verschillende serviescollecties te combineren. Ik koester de imperfectie van serviesgoed en decoratie die niet meteen de meest voor de hand liggende keuzes zijn.” Daarnaast put Marie veel inspiratie uit stillevens, het werk van de Vlaamse Primitieven bijvoorbeeld. “De harmonie die ze in hun schilderijen wisten te creëren, is verbluffend, het evenwicht roept een gevoel van rust op. Rust is iets waar we tegenwoordig allemaal naar op zoek zijn. In mijn ontwerpen en in mijn tafels probeer ik verschillende vormen en verschillende materialen te combineren, zodat ze toch een gevoel van eenheid oproepen.” De juiste verhoudingen zoeken, dát houdt Marie bezig. “Ik weet niet zeker waar deze obsessie voor verhoudingen vandaan komt. Ik ben opgeleid als grafisch ontwerper en heb een passie voor architectuur; beide disciplines hebben mij als ontwerper zeker gevormd.” Dat ontwerpen doet Marie intussen al dertig jaar. “In deze fase van mijn leven heb ik de vrijheid om te doen wat ik wil, om te falen zelfs. Dat is misschien wel de grootste luxe van allemaal.”

Tussen kunst en design bij Marie Michielssen

Tussen kunst en design bij Marie Michielssen

Tussen kunst en design bij Marie Michielssen

Tussen kunst en design bij Marie Michielssen

Tussen kunst en design bij Marie Michielssen

Tussen kunst en design bij Marie Michielssen

@michielssenmarie / Styling Marie Michielssen – Fotografie Siska Vandecasteele

Feeling-journaliste An Bogaerts schreef TABLE STORIES, over de geheimen van een prachtig gedekte tafel met zowel inspiratie als praktische tips om meteen mee aan de slag te gaan. Het boek verschijnt begin november bij Uitgeverij Lannoo, € 34,99.