Home Lifestyle Food Trends in gastronomie
Trends in gastronomie

Foodie Ruth Sas leeft zich graag uit op haar culinaire blog. Ze is tevens italofiel, liefhebber van mooi servies en van inspirerende mensen. Beter nog, ze is op de hoogte van alle nieuwe culitrends voor het komende jaar.

1. Bier voor gastronomen
In stoofschotels is de Vlaming het gewend, maar nu werkt bier zich naar hogere gastronomische regionen. Steeds meer chefs verwerken bier in hun menu. We hadden al Jeroen Meus in Luzine: wat dacht je van everzwijn, knolselder, witloof en jus van Tripel Karmeliet? Bierkok Bram Verbeken van Zarza biedt zelfs een heus biermenu. Ook bij De Bistronoom in Oostende, Trente in Leuven, Horta in Antwerpen en Bitterzoet in Zonhoven serveren ze bier op het bord én in het glas. Thuis kun je al even creatief zijn met bier. Je kunt perfcet je mosselen bereiden met bier in plaats van wiite wijn. En bier bij kaas is een perfecte match! Inspiratie te over in de boeken van Vinken en Van Tricht.

2. Meer etentjes thuis
Door de crisis gaan mensen minder vaak op restaurant. Maar graag eten zit in de Belg, dus organiseren we potluck-etentjes. Elke gast brengt een gerecht mee. Iemand anders is dan weer verantwoordelijk voor de drank. Je kookt voor en met elkaar. Meteen biedt dat ook een sociaal tegenwicht voor al het gefacebook en getwitter: we zitten weer samen aan tafel, lachen, praten… Poespas hoeft niet, dus dus het kan zelfs makkelijk door de week. Op die manier geniet je samen van eten, zonder dat het je financieel zuur opbreekt.

3. De bistronomie in opmars
Prijsbewuste bistro's doen het prima, en serveren met liefde gerechten met pure ingrediënten, die het liefst van om de hoek komen. De bistronomie beconcurreert de exclusievere gastronomie. GaultMillau deelde pas nog de beste prijs-plezierverhouding uit aan Veranda in Antwerpen voor Vlaanderen en Madou's Provence in Brussel. Een selectie van prima bistro's, brasseries en complexloze restaurants in Vlaanderen en Brussel is te vinden op www.bistronomie.be.
 

Wil je graag weten wat Ruth nog voor smakelijk nieuws heeft? Surf dan zeker een keer naar haar blog