Upton: nieuwe hotspot in Antwerpen met Italiaanse en Oosterse invloeden

Evelien Rutten

Foodjournaliste Evelien Rutten geeft elke maand in Feeling en elke week op feeling.be haar onverbloemde, overheerlijke mening over de nieuwste restaurants en de laatste foodtrends. Evelien proeft voor en fileert haarfijn wat ze op haar bord krijgt. Geen greintje snobisme, maar eerlijke updates over wining-and-dining waar jij als lezeres van zult smullen. Afgelopen week trok ze naar Upton in de nieuwe Cadixwijk in Antwerpen.

 

Toen ik op mijn achttiende ging studeren in Brussel, was ik geïntimideerd door de studenten uit Brussel zelf. Zo streetwise, zo cool… daar kon ik als boerentrien die op chirofuiven nog Paradise by the Dashboard Lights zong, niet aan tippen. Door in Antwerpen te gaan wonen, eigende ik mij het stadsleven toe. Ik maakte en verloor er vrienden, vond een man en werd moeder. Ik zag huizen verdwijnen en hele wijken tot ontwikkeling komen. Daardoor draag ik zelf ook een stukje geschiedenis van de stad met me mee. Vandaag woon ik nét buiten Antwerpen, maar ik blijf ermee verbonden door een onzichtbare navelstreng. Daarom blijf ik er ook nog steeds nieuwe ontdekkingen doen. Enkele weken geleden parkeerde ik mijn auto aan Het Eilandje en wandelde ik door de nieuwe Cadixwijk. Ik kon me niet herinneren dat ik daar al eerder had gelopen. Het was valavond, de zon ging onder in goudgele tinten en uit een gerenoveerd pand klonk een jazzy melodie. Ik voelde opnieuw een intense liefde voor deze stad, net zoals helemaal in het begin. De belofte van een opwindend avontuur, waarin nieuwe ontmoetingen mijn leven een onvoorspelbare wending zouden geven.

De Cadixwijk is een woonwijk in volle ontwikkeling, met een ecologisch en maritiem karakter. De bedoeling is dat duizenden nieuwe bewoners hier een plek zullen vinden. Maar er is ook ruimte voor handel en horeca. Eén van de pioniers in de wijk is restaurant Upton: een eigentijds ingerichte, swingende plek met een casual bediening. De website van het restaurant leert me dat Upton een hedendaagse keuken serveert met Italiaanse en Oosterse invloeden. Chef Gianfranco Van de Maele stond eerder al in de keuken van ’t Zilte en het Japanse La Cime, maar de grootste inspiratiebron is toch zijn Italiaanse nonna, die hem van kinds af aan leerde hoe je zelf pasta maakt. Ik kan niet anders dan de melanzane parmigiana bestellen, één van mijn favoriete Italiaanse gerechten die hier tot mijn grote vreugde op de kaart staat. De klassieke versie is een ovenschotel met laagjes gegrilde aubergine, een geconcentreerde tomatensaus, mozzarella, basilicum en parmezaan. Gianfranco serveert echter een veel frissere versie, met taleggio kaas, gepelde kerstomaatjes en een compote van tomaten (€ 18). De gebakken aubergines zijn niet doordrenkt met saus, waardoor hun gerookte smaak en vlezige textuur veel beter tot zijn recht komt. Ik kan me niet herinneren dat ik het ooit beter at dan hier, zelfs niet in een “echt” Italiaans restaurant. Vol verwachting prik ik met mijn vork in het volgende gerecht: farfalle met paddenstoelen, cottage cheese en pollen (€ 20). De huisgemaakte pasta heeft een aangename beet en is gekookt in bouillon van champignons, waardoor ze een volle, nootachtige smaak heeft. De afwerking met plakjes rauwe champignon vind ik persoonlijk wat minder, maar het past natuurlijk wel in de filosofie van Gianfranco, die graag speelt met texturen. Als hoofdgerecht bestel ik een gul stuk Mooie Meid (€ 28), een heerlijke Noordzeevis die mooi op het vel is gebakken. Daarbij komen nog verschillende soorten boontjes en een torentje van geprakte aardappelen en haringkaviaar. Eenvoudig, zonder poespas. Als afsluiter bestel ik een bordje pistache-ijs met aardbeien en gebrande chocolade (€ 10). Wie bevriend geraakt met Gianfranco, vindt een nieuwe thuis in de stad. Eentje waar je niet snel zult verhongeren.

 

Op ons bord bij Upton

Op ons bord bij Upton

Op ons bord bij Upton

Op ons bord bij Upton

Op ons bord bij Upton

Op ons bord bij Upton

Op ons bord bij Upton

Op ons bord bij Upton

Op ons bord bij Upton

Op ons bord bij Upton

Op ons bord bij Upton

Op ons bord bij Upton

Op ons bord bij Upton

Op ons bord bij Upton

Op ons bord bij Upton

 

 

Score (max. 5 sterren)

★★★★

Napelsstraat 42 – 2000 Antwerpen

upton.be

 

Meer lezen van Evelien:

Partner Content

Gesponsorde content