Home Lifestyle Food Wat je niet wist over Neuhaus
Wat je niet wist over Neuhaus

Iedereen kent Neuhaus. Hét chocolademerk dat België op de kaart zet. Deze week stelt het zijn nieuwe History Collection pralines voor. We weten hoe hun pralines smaken, waarom dan ook niet het verhaal erachter? Elke praline uit de collectie vertelt een stukje geschiedenis over Neuhaus. En zo nieuwsgierig als we zijn, hebben wij nog enkele weetjes over het chocolademerk ontdekt.

  • De Neuhaus boetiek, zoals we die vandaag kennen, was oorspronkelijk een apotheek. John Neuhaus was een Zwitserse pharmacist.
  • Vroeger werden pilletjes omhuld in een suikerlaagje om de slechte smaak te verdoezelen. Dit werd aanzien als de eerst ‘praline’.
  • In 1912 is de eerste chocolade praline ontstaan. Dit was een variant op het pilletje met een suikerlaag, waarbij een laagje chocolade rond werd gedaan. Gelukkig is het pilletje vervangen door een gesuikerd nootje.
  • Er is maar 1 atelier van Neuhaus in de hele wereld. En deze ligt, natuurlijk, in België.
  • Pralines kunnen op 4 verschillende manieren gemaakt worden: als truffel, in frozen shell, in een gietmal en in een vrije vorm.
  • In de 19de eeuw werd chocolade gegeven in een frietzakje. Maar dit beschadigde de chocolade, dus kwam de vrouw van Neuhaus in 1915 met het idee om een balotin, een mooi geschenkdoosje, te maken. Vanaf toen werd chocolade een vooraanstaand cadeau met zijn mooie verpakking.
  • Een goede, getemperde praline? Als de buitenste chocoladelaag blinkt, de praline kraakt als je erin bijt en de chocolade meteen smelt in je mond. 

De History Collection van Neuhaus is verkrijgbaar vanaf nu en kost 35 euro. Een perfecte manier om op een smullende wijze kennis te maken met de geschiedenis van Neuhaus.

History Collection Neuhaus

Ook zo verzot op chocolade? Lees dan zeker onze andere artikels over koken met chocolade zonder je schuldig te voelen: