Wat serveer je bij champagne? 5 x prima pairing-ideetjes

Moët & Chandon komt met een gloednieuwe Grand Vintage champagne die met véél lof wordt onthaald. Wat je erbij serveert als je ‘m straks ook in huis haalt? Wij hebben enkele ideetjes.

Op onze radar: Grand Vintage 2015 van Moët & Chandon

Moët & Chandon komt voor haar 76ste verjaardag met een creatie van jewelste: de Grand Vintage 2015. Anders dan bij hun Moët Impérial (waarbij het Huis op zoek gaat naar constantheid), vertelt een Grand Vintage steeds het verhaal van een specifiek jaar, dit keer 2015. Een jaar gekenmerkt door uitzonderlijke droogte, gevolgd door welkome regenbuien bij de oogst. ‘Zowel de witte als de rosé champagnes zijn een blend van Pinot Noir, Chardonnay en Meunier – allemaal van hetzelfde oogstjaar,’ aldus Benoit Gouez, keldermeester bij Moët & Chandon. ‘Hoewel elk van deze wijnen een unieke persoonlijkheid heeft, hebben ze allemaal dezelfde cyclus, weersomstandigheden, uitdagingen en vrolijkheden doorlopen.’

De witte Grand Vintage 2015 opent met noten van broodkruimels, verse brioche en marsepein die vervolgens plaatsmaken voor vlierbloesem en jasmijn om af te sluiten met witte perzik en watermeloen. De Grand Vintage Rosé 2015 is wat krachtiger en kruidiger, waarbij Pinot Noir overheerst. De eerste aroma’s suggereren zongerijpte donkere bessen als zwarte bes, braam en zwarte kers. Hints van vijg en wilde aardbei worden verder gecombineerd met kruidige tonen van roze en aromatische peper en piment.

Verfijnde foodpairing

Lekker op zich dus maar deze champagnes lenen zich ook perfect tot foodpairing. Dìt serveer je bij zo’n verfijnd flesje bubbels:

Texturen die het best passen bij de witte Grand Vintage 2015 zijn schuimend en luchtig (denk aan sabayons), net als de champagne zelf. Ook de smaken mogen het gehemelte niet overweldigen; gebruik liefst delicate kruiden die de malsheid van een vis- of vleesgerecht versterken. Enkele voorbeeldjes:

  • Mals kalfsvlees of een Iberico pluma varkensvlees zijn geschikte keuzes. Gaar ze langzaam en bak vervolgens zodat ze roze en sappig blijven.
  • Qua vis zijn kabeljauw met dunne plakjes honingmeloen, eendenjus en zuring perfect. Ook een gazpacho van groene tomaat met geroosterde langoustines, flitsschelpen of een bouillon van dragonschuim met amandelen passen prima.
  • Groenten kunnen best licht gekookt worden om hun knapperigheid te behouden.
  • Exotische witte vruchten, een lichte en kruidige jus, kleine groene groenten (tuinbonen, erwten) en een groentegarnituur van waterkers, peterselie, dragon en artisjokkenhart zijn een lekkere aanvulling.

Bij de krachtige smaak van de Grand Vintage Rosé 2015 past een moderne, minimalistische versie van de traditionele keuken. Ook gerechten met Indiase inspiratie matchen perfect. Qua textuur vullen kookmethodes die het sap vasthouden de sterke aanwezigheid van de Pinot Noir aan. Deze ingrediënten zorgen voor een goed contrast:

  • Een vleugje plantaardige frisheid (lees: verse, groene ingrediënten).
  • Aromatische pepers als Szechuan, Timut en Javan long.
  • Zoete bereidingen van natuurlijk bittere ingrediënten, denk aan gekonfijte grapefruitschil met specerijen.

Tempura van sint-jakobsschelpen met dragon

Tempura van sint-jakobsschelpen met dragon

Tempura van sint-jakobsschelpen met dragon

Gazpacho van groene tomaten met geroosterde langoustine

Gazpacho van groene tomaten met geroosterde langoustine

Gazpacho van groene tomaten met geroosterde langoustine

Bieten, van wortel tot blad

Bieten, van wortel tot blad

Bieten, van wortel tot blad

Duif 57°C in sterke jus met granité van bramen en viooltjes

Duif 57°C in sterke jus met granité van bramen en viooltjes

Duif 57°C in sterke jus met granité van bramen en viooltjes

Bouillabaisse met ananas, rode mul en zee-egel

Bouillabaisse met ananas, rode mul en zee-egel

Bouillabaisse met ananas, rode mul en zee-egel

Probeer zelf!

Zijn je smaakpapillen geprikkeld? De Grand Vintage 2015 met 44% Pinot Noir, 32% Chardonnay en 24% Meunier haal je in huis voor € 65 terwijl de Grand Vintage Rosé 2015 met 52% Pinot Noir, 27% Chardonnay en 21% Meunier je € 74 kost. Te koop bij de betere wijnhandel.

Moet Chandon Champagne

Ook verrukkelijk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content