Wat vertelt de kleur van tomaten over de smaak?

September is dé tomatenmaand bij uitstek, aangezien de aan de struik gerijpte vruchten dan op hun best zijn. Maar welke tomaten zijn nu de lekkerste, en hoe kun je ze best bewaren?

Bij ons liggen er hooguit 10 soorten in het groenterek, maar in werkelijkheid bestaan er ruim 650 soorten tomaten, in alle mogelijke kleuren: ivoor, geel, oranje, roze, paars, zwart, groen en natuurlijk rood.

Gele tomaten zijn zachter van smaak, maar doorgaans iets minder sappig dan oranje, die dan weer iets fruitiger en zoeter smaken. Groene tomaten lijken misschien smakeloos – lees: onrijp – maar ze zijn verrassend fruitig en lekker. Ook ‘zwarte’ tomaten – eigenlijk zijn ze heel donker bruin-rood – scoren hoog qua smaak.

Zongerijpte tomaten zijn het volst van smaak, maar jammer genoeg ook heel kwetsbaar.

• Koop altijd vruchten die stevig in het vel zitten en mooi glanzen. Even ruiken aan de steelaanzet vertelt al veel: als je geen friszoete tomatengeur ruikt, laat ze dan liggen.

Bewaren doen tomaten het best op een koele plek buiten de koelkast. Je kunt ze plukken als ze nog niet rijp zijn, en rustig verder laten rijpen.

Partner Content

Gesponsorde content