In een ideale wereld is pizza gezond, dat dacht ook Manon van Essen toen ze op café filosofeerde over een wereld waarin pizza net zo voedzaam is als salade. Dus ging ze aan de slag. Het resultaat: PIZZA, een boek met heerlijke recepten om pizza’s te maken die heel gezond zijn. Wij verklappen alvast hoe je een gezonde basis – pizzabodem – maakt. Smakelijk!

Een gezonde pizza start met een gezonde bodem! Manon bedacht recepten op basis van groenten. De bloemkoolbodem ken je misschien al, maar je kunt er eindeloos mee variëren. Zoals deze heerlijke rode bodem.

Rood deeg

Ingrediënten:

Voor dit deeg is het belangrijk dat je tomatenpuree gebruikt in plaats van verse tomaten.
Tomatenpuree is veel geconcentreerder waardoor de kleur rood intenser is. Met toevoeging
van tomatenpoeder wordt de bodem nog roder. Tijdens het bakken geeft deze bodem een
heerlijk aroma af. Wil je een Italiaanse touch, voeg dan wat kruiden naar wens toe.

• 250 g rode biet
• 300 g bloem
• 7 g gedroogde gist of 21 g verse gist
• 9 g zout
• 250 g tomatenpuree
• optioneel: 10 g tomatenpoeder
• optioneel: 100 ml water
• scheut olijfolie

Zo maak je het:

  • Snijd de rode bieten in kleine stukken en mix deze in een keukenmachine tot een glad geheel. Blijft het mengsel korrelig? Voeg dan eventueel wat lauw water toe. Je puree is klaar als er een mooi, glad mengsel ontstaat. Hiermee ga je je pizzadeeg maken.
  • Begin met het wegen, meten en mixen van bloem, gist en zout. Doe de bloem in een mengkom of de kom van je keukenmachine. Voeg nu het gist en het zout toe door twee aparte kuiltjes te maken in de bloem. Zorg ervoor dat gist en zout elkaar niet raken. Komen ze direct in contact met elkaar dan neemt de werking van het gist af.
  • Voeg nu de bietenpuree, tomatenpuree en eventueel het tomatenpoeder toe en begin met mengen. Voor machinaal mengen gebruik je een deeghaak. Heb je geen mixer of keukenmachine dan meng je het in het begin met een vork totdat er een bal ontstaat en kneed je het verder met je handen. Is het deeg nog te droog en vormt het geen bal dan doe je er wat water bij.
  • Hierna haal je de bal uit de kom en vet je je werkblad in met wat olie. Kneed met de hand het deeg soepel en elastisch in ongeveer 6–8 minuten.
  • Laat nu het deeg 1 uur op een warme plek rijzen in een ingevette kom onder een natte theedoek. Hierna verdeel je het deeg in stukken en kun je deze uitrollen tot pizza’s.

Nu kun je starten met de topping. Kies een gezonde topping en maak er een heerlijk, gezonde pizza van. Kies bijvoorbeeld voor eentje met vijgen, prosciuotto, burrata en balsamicodressing.

PIZZA MET PROSCIUTTO, BURRATA EN BALSAMICODRESSING

Ingrediënten:

• 2 pizzabodems
• 100 g burrata
• 60 g verse vijgen
• 70 g prosciutto
• 10 ml balsamico-crème

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 220°C en bak de pizza’s 3 minuten voor.
  • Verdeel de burrata over de pizza’s. Snijd de vijgen in plakjes en leg deze tussen de burrata.
  • Bak de pizza’s nog 9 minuten af. Ze zijn klaar als de randen goudbruin zijn.
  • Verdeel de prosciutto over de pizza’s. Voeg naar smaak wat balsamico-crème toe.

Meer recepten vind je in het boek Pizza van Manon van Essen. Uitgeverij Spectrum – € 16,99

Meer gezonde recepten: