Goed om weten! Dit kan je kopen met ecocheques

Heel wat mensen kunnen, bovenop hun zuurverdiende loon, ook genieten van handige maaltijd- en ecocheques. Juist zoals maaltijdcheques zijn de eco-varianten als een gratis-en-voor-niets extraatje, een magische kaart waarmee je zomaar spullen kan aanschaffen. Toch blijft dit extraatje vaak links liggen en gaat het groene krediet verloren. De reden? Veel mensen weten niet dat je de ecocheques voor best wat zaken kan inschakelen. Zonde! Daarom gingen wij nog eens na wat je allemaal kan shoppen met de cheques.

1. Huisje tuintje

Dat je wasmachines, vaatwassers, koelkasten en zelfs televisies met een goed energielabel in huis kan halen met ecocheques is algemeen geweten. Ook binnen-en buitenmeubels en interieurartikelen met FSC of PEFC label of het Europese ecolabel mogen aangekocht worden met de cheques. Denk dus aan parketvloeren, tafels, stoelen, gordijnen en lakens.

Maar wist je dat je de cheques ook kan inruilen bij verbouw- en constructiewerken? Energiebesparende producten zoals isolatie kunnen gedekt worden door de ecocheques. Net zoals waterbesparende artikelen – zoals spaardouchekoppen – en installaties die hernieuwbare energie kunnen opwekken, zoals waterpompen. De volgende keer dat je kleine verbeteringsprojecten in huis start, haal je dus best ook die eco krediet tevoorschijn.

2. Buitenshuis

Ga je graag eens op stap, maar niet met de wagen? Elektrische en niet-elektrische fietsen, steps, scooters etc. kunnen eveneens gekocht worden met de ecocheques. En je rekent ook bijhorende accessoires reken mee af: helmen of kinderzitjes bijvoorbeeld. Ook een openbaar vervoer-abonnement shop je met de ecokaart. (Let op: woon-werkabonnementen vallen hier niet onder)

Kies je toch voor de auto? De ecocheques have got you covered! Ga op cursus ecodriving met de cheques en leer hoe je je zo ecologisch mogelijk achter het stuur gedraagt. Ook abonnementen van oplaadpunten voor elektrische wagens en motors kunnen met de cheques aangekocht worden.

Als je zin hebt om eens verder van huis te gaan, komt het volgende vast eens goed van pas: Belgische hotels, gastenkamers, parken, evenementenlocaties, festivals,... die over het Groene Sleutel-label beschikken kunnen ook ecocheques aanvaarden. Gezellig last minute-uitje? Het kan dus goedkoop met je opgebouwd krediet. Vergeet ook in restaurants en eetcafés waar ze met lokale en bioproducten werken niet te vragen of ze de cheques aanvaarden. Mooi meegenomen!

3. Twee keer nadenken

Consumeren met Moeder Aarde in het achterhoofd betekent heel vaak gewoon niét consumeren. Gescheurde broek of een waterkoker die het niet meer doet? Laat je producten herstellen en betaal voor de hersteldienst met ecocheques. Wel uitsluitend apparaten met een niet-elektrische motor kunnen nieuw leven ingeblazen worden op kosten van de cheques.

Investeer met je eco krediet in zaken die je kan hergebruiken, zoals een degelijke brooddoos of herbruikbare luiers voor je pasgeborene. En als je nieuw gaat kopen, kies dan voor oud-nieuw. Lees: koop je kleren, lakens, speelgoed, handtassen etc. tweedehands en betaal met een gerust hart met je ecocheques. Zo stem je niet alleen het klimaat gelukkig, je haalt ook nog eens een one of a kind-stuk in huis.

Meer #consubeteren:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content