Wat in 2010 begon als een ‘rally’ke onder vrienden’ is intussen uitgegroeid tot het grootste oldtimerevent van België: de Zoute Grand Prix. Van 5 tot 8 oktober zakten meer dan 160.000 liefhebbers van oude en nieuwe wagens af naar dé geboorteplek van de rally: Knokke. Wij vertellen waarom ook jij volgend jaar dit prestigieuze weekend moet blokkeren in je agenda.

4 redenen om te gaan

Deelnemen aan de rally

De Zoute Grand Prix, die gedurende 4 dagen plaatsvindt, bestaat uit een Zoute Rally, de Zoute Concours d’Elégance, de Zoute GT Tour, de Zoute veiling door Bonhams en de Zoute Top Marques auto-show. De Zoute Rally kan je eigenlijk het best benoemen als een rijdend openluchtmuseum (met een waarde van zo’n 100 miljoen euro). De start en finish van de balades en races bevinden zich op de zeedijk, tegenover de place m’as-tu vu (ofte: het Albertplein). Zo’n 195 oldtimers – gebouwd tussen 1920 en 1965 – en 195 moderne GT’s (unieke sportwagens van de laatste 20 jaar) nemen deel aan de rally en over 2 dagen wordt er zo’n 500 kilometer afgelegd. Feeling nam plaats in een Mercedes-Benz 190 SL ‘Rennversion’ uit 1955. Voor Instagramstories of Facebook lives was er weinig tijd want de route die we aflegden, werd niet mooi getoond via GPS of Waze, wél via een ouderwets ‘bolleke pijl’ systeem. Focus focus dus en dat zorgde voor heel wat hilariteit… en extra kilometers ;-).

BV’s spotten

Een immense verzameling luxueuze auto’s, een massa toeschouwers en een exclusief jetsetsfeertje brengen al jaren heel wat bekende koppen naar de Zoute Grand Prix. Zo kon je er dit weekend Gert Verhulst en James Cooke tegen het lijf lopen, die er een tv-reportage draaiden voor hun VIER-programma Gert Late Night. Verder zijn er heel wat ambassadeurs aanwezig voor hun luxemerk, zoals Tatyana Beloy die samen met Feeling het 190SL pronkstuk van Mercedes bestuurde, Tom Waes voor Land Rover Discovery en Nafi Thiam voor Audi. Davey Van Rode (ja, die van De Mol) en Aster Nzeyimana mochten meerijden met een Audi Wanderer Stromlinie Spezial, Koen De Bouw zat aan het stuur van een Jaguar XK150 en Werner De Smedt bestuurde zondag een gloednieuwe Range Rover Velar tijdens de Zoute GT Tour.

Zoute Top Marques bewonderen

De 19 premium autopartners van de Zoute Grand Prix sieren het straatbeeld van Knokke met hun nieuwste creaties en Belgische premières. Rondom de Kustlaan en het Albertplein kan je een selfie nemen met de meest luxueuze en exclusieve auto’s. Ook op de Zeedijk kan je droomwagens bewonderen in verschillende paviljoenen. De topmerken die je er dit jaar kon vinden zijn Alpine, Alpina, nieuwkomer Aston Martin, Bentley, Jaguar, Ferrari, Mercedes-Benz, Porsche, Land Rover, Audi, Rolls-Royce, Maserati, Mc Laren, BMW, Alfa-Romeo, Lamborghini, Lexus, Tesla & Bugatti.

Bieden tijdens de Bonhams veiling

Elk jaar worden er zeldzame en exclusieve wagens geveild op het Albertplein en dit jaar ging er een klepper van formaat onder de hamer. Een Mercedes-Maybach G650 Landaulet, waarvan er maar 99 stuks (!) gebouwd zijn, bracht maar liefst 1,2 miljoen euro op – bijna dubbel zoveel als de aankoopprijs. Mercedes schenkt het monsterbedrag volledig aan de liefdadigheidsorganisatie ‘Laureus Sport for Good en veilinghuis Bonhams nam geen commissie op de verkoop. Andere blikvangers tijdens de veiling waren een Ferrari 365 GTC Coupé uit 1968 (€ 700.000 euro), een Ferrari 365 GTB/4 ‘Daytona’ Berlinetta uit 1973 (€ 650.000) en een Jaguar XJ220 uit 1993  (€ 340.000 euro). “We hebben een fantastisch resultaat neergezet in een moeilijke markt,” zei een tevreden Gregory Tuytens, specialist motor cars Europe bij Bonhams, na afloop. “Volgend jaar zijn we er zeker opnieuw bij in Knokke”. Wij (en jij?) ongetwijfeld ook ;-)!

Volgend jaar vindt de Zoute Grand Prix plaats van 4 tot 7 oktober 2018. Voor alle informatie, tickets en de laatste updates kan je op hun website en Facebookpagina terecht.

Vrouwen en auto’s