Helaas: aanschuiven aan een overvolle feestdis zal er dit jaar niet inzitten. Betekenen dat kerst 2020 onverbiddelijk in het water valt, doet dat echter niet. Met deze op-en-top coronaproof activiteiten in openlucht maak je er alsnog een onvergetelijk bubbel-feestje van.

7 x alternatieve kerstactiviteiten in openlucht

1. Speeddate-wandeling

Dat je vrienden en familie dit jaar niet aan je tafel mag laten aanschuiven, wil nog niet zeggen dat je ze compleet moet missen. Integendeel zelfs: creatieve geesten zouden er – mits wat doorwrocht denk- en puzzelwerk – wel eens nog fijnere feestdagen van kunnen maken dan anders. Hoe dan? Organiseer een speeddate-wandeling in openlucht. Laat elke bubbel zich opsplitsen in wandelteams van twee. Stippel dan een route uit met verschillende punten waarop twee bubbels mekaar kruisen en wissel daar van wandelpartner. Op die manier heb je niet alleen een kwartiertje quality time met zowat elk lid van de familie, je bent ook nog eens helemaal coronaproof bezig.

2. Doorschuifborrel

Iets soortgelijk, maar toch lichtjes anders is de doorschuifborrel. Ook dit kan je weer perfect organiseren met je vrienden en familie, of gewoon met de mensen uit de buurt. Hoe het werkt? De helft van de deelnemende bubbels blijft lekker thuis en voorziet een hapje en een drankje. De andere helft van de bubbels gaat op wandel – en neemt op die tocht eventueel ook weer een hapje of drankje mee. Op die manier trekken de wandelende bubbels op kerstavond in een grote ronde langs de thuisblijvende bubbels en klinken vanop een veilige afstand op de heilige nacht.

3. Secret santa 2.0

Kerstdag is bij jullie normaliter traditiegetrouw ook een groot secret santa-festijn? Niet getreurd: het is niet omdat er dit jaar niet letterlijk van cadeau gewisseld kan worden onder de kerstboom, dat pakjes uitwisselen onmogelijk wordt. Trek namen via een online lotje trek-systeem. Koop een cadeautje van de afgesproken waarde voor jouw naam en drop het op kerstavond (of -ochtend) netjes aan de voordeur of in de brievenbus.

4. Back-to-basics: vuurkorven en ‘haute dogs’

Toch liever een écht feestje in beperkte bubbel-kring – al dan niet met één of twee extra knuffelcontacten erbij? Grijp de uitzonderlijke omstandigheden van dit eindejaar dan eens aan om lekker back-to-basics te gaan. Vier kerst buiten in de tuin en maak er een echt winterfeest van: steek de vuurkorf aan, hang wat warme lampjes in bomen of aan die gezellige houten pergola en kleed de tuin verder aan met een paar winterse accessoires – schapenvelletje, donzige dekens en lampionnen zijn een goed idee.

Ook altijd tof: ga voor een themafeestje. ‘Outdoor camping’ of ‘in de skihut’ zijn leuk. Voorzie in plaats van een decadent feestmaal met gevulde kalkoen of ingewikkelde appetizers, dit jaar eens een back-to-basics buitenmaaltijd. Een opgewaardeerde versie van een classic hotdog, een heerlijke winterse kop soep of Zweedse smöres als dessert? Je kinderen zullen het vast niet erg vinden. Ook een goed idee: zorg voor een leuk muziekje en een kerstige punch.

Onze persoonlijke favoriet: bombardino’s, dat heerlijke warme drankje met slagroom en eierlikeur dat je anders deze winter sowieso op de skipiste had besteld.

5. Kerstsfeer in a box

Je mist de mensen die je niet mag zien met kerst extra hard? Dat begrijpen we. Laat de personen in kwestie toch weten dat je aan hen denkt door een speciale kerstbox samen te stellen en die op kerstavond aan de deur te gaan droppen. Wat er zoal in de box mag zitten? Dat kan werkelijk van alles zijn: van kleine spulletjes thuis die je aan die persoon doen denken, tot kleine cadeautjes, mooie woorden of alles wat je hem of haar ooit al had willen zeggen of geven. Veel geld hoeft dat allemaal niet te kosten, het gaat ‘m hier vooral om de persoonlijkheid en het verhaal van je box.

6. Kerstliefde gaat door de maag

Je bent zo iemand die er enorm veel plezier uithaalt om met kerst je al je kookkunsten uit de kast te halen en een heerlijk feestmaal voor je gasten op tafel te toveren? Dat wordt dan dit jaar een kerst in mineur. Of toch niet? Want als Mohammed niet naar de berg kan dan komt de berg toch gewoon… juist ja. Doe gewoon alsof het any other Christmas is, en sla aan het koken. Schakel daarna je man, lief of kinderen in als Deliveroo-koeriers van dienst. Pak elk gerechtje zorgvuldig in en drop het op het juiste moment aan de deur van je bestemmeling. Spreek daarna eventueel af om e-peritiefgewijs toch nog samen – maar dan elk apart – te dineren.

Ook een mooie optie: zet je kookkunsten dit jaar eens in voor het goede doel. Een eenzame buurman of -vrouw in de buurt? Bezorg die dan dit jaar eens een warme kerst door ook een pakketje aan de deur te leveren. Of schenk je extra porties aan één van de 180.000 Belgen die iets minder op het menu hebben staan. Via iedereenvoedselbank.be ontdek je welke bordjes in jouw buurt je kan vullen. Fijne kerst!

7. Kerst op locatie

Tot slot kan het verbod op de feestdis ook gewoon een voordeel zijn: voor mensen die liever buiten dan binnen zitten bijvoorbeeld. Grijp de maatregelen aan om op kerstdag een heerlijk winterse wandeling te gaan maken op een al even heerlijk winterse locatie. Wat dacht je van één van deze plekken misschien? Wil je het met je bubbel nog net een streepje meer outdoor en back-to-basics trekken? Kies dan deze kerst eens voor een overnachting in the woods, een boomhut of een cabin. Bubbelwarmte en kerstsfeer verzekerd! En een hottub of sauna met wat geluk ook.

Meer over kerst en eindejaar: