Back to the future: De 17 leukste adressen in en rond Tongeren

Zin om België nog wat beter te leren kennen? Ook kleinere steden hebben vaak heel wat moois te bieden. Het Limburgse Tongeren bijvoorbeeld, is een onontdekte parel waar zowel heden als verleden zich van hun beste kant laten zien.

Een tijdreis maak je vanzelf in Tongeren. De dappere Ambiorix groet je vanaf zijn sokkel en overschouwt Belgiës oudste stad. Het meeslepende Gallo-Romeins Museum toont hoe Kelten en Romeinen er samenleefden – en vochten. Vandaag zie je nog de overblijfselen van een aquaduct, Romeinse tempel en verdedigingsmuur rond de stad. Maar stilstaan doen ze niet in Tongeren.

De Romeinen worden er nu overtroefd door moderne Italianen, zoals pizzeria Maccione. De mysterieuze dodecaëder is veranderd in een lokale lekkernij, het Caëderkükske. De gedempte rivier werd terug opengemaakt, de Jeker verbindt de binnenstad met stadspark De Motten. In het Pliniuspark op de plek van een oude helende waterbron, vind je nu een hypermodern openluchtzwembad. De eerstvolgende onbezorgde zondag zal de beroemde rommelmarkt bruisen als vanouds, boordevol retro spullen. Rondom, in de Tongerse dorpjes, vormen de hellingen het decor voor fruitboomgaarden en kun je elke lente weer de bloesems bewonderen.

Local Jolien deelt haar favoriete adressen in Tongeren

Jolien Houbrechts werkt bij immoproject De Chocoladefabriek en doet aan upcycling. Ze verveelt zich nooit in haar stad.

Troef: “In Tongeren valt altijd iets nieuws te ontdekken. De digitale wandeling Per Pedes staat al in mijn agenda. Door de beelden in augmented reality lijkt het alsof je echt in het verleden rondloopt. Ik ga ook zeker naar de expo Oog in oog met de Romeinen.”

Zeker zien: “De Mijlpaalroute brengt je langs alle bezienswaardigheden. Je start bij Ambiorix, voor ons Tongenaren dé plek waar vrienden afspreken voor een avondje uit, of jongeren hun geliefde ontmoeten. Bovenop de statige Moerenpoort kun je genieten van een prachtig panorama over de stad. Ideaal om je hoofd even leeg te maken.”

Logeren in het heden of in het verleden: “B&B Het Begijnhof geeft je de kans om te slapen in een huisje in het Begijnhof en weg te dromen naar lang vervlogen tijden. Liever hedendaags? Dan is Hotel Eburon met zijn strakke aanpak en wellness een aanrader.”

Beeld: Hotel Eburon

Place to be: “In het vernieuwde stadspark De Motten kun je sporten of mijmeren langs de Jeker. Deze rivier kun je avontuurlijk afpeddelen met de SUP-boards van Mangata Adventure: zo ontdek je plekjes die je anders niet kunt bereiken.”

Lekkers: “Er schitteren maar liefst drie Michelinsterren in hartje Tongeren, elk in een bijzonder kader. Bij Magis is dat het historische Biessenhuys, De Mijlpaal zit in een superstrak pand, en Altermezzo huist in een oude school. Bistro’s als Barvenu en Bistro Bis zijn funky en relaxed. Restaurant Sjalotte ligt landelijk, je kunt er ook overnachten.”

Uitwaaien: “Mijn favoriete ontspanning is een wandeling of fietstocht door natuurgebied De Kevie, en naar een van de mooiste dorpen rond Tongeren, Nerem. Niet te missen is de monumentale art nouveau Chocoladefabriek, omgetoverd tot knappe lofts.”

Beeld: chocoladefabriek

Meer info hier.

Door: Evy Van Elsacker. Openingsbeeld: Hotel Eburon.

Meer uitstapjes:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content