Atelier Lachaert Dhanis: top-logeertip voor kunstliefhebbers

Wil je je vriend of vriendin trakteren op een weekend én hen van hun sokken blazen? Eén adres: Atelier Lachaert Dhanis in Tielrode, een sprookje van kunst en gastvrijheid. Feeling-hoofdredacteur An Brouckmans testte het voor je uit.

“Geef toe, twintig minuten van je huis rijden om op hotel te gaan, het is een beetje raar. Toch is mijn verblijf in Atelier Lachaert Dhanis in Tielrode een van mijn meest bijzondere logeerervaringen ooit. Vriendin Greet, die totaal niet wist waar ze ging terechtkomen, kon niets anders bedenken dan: ‘Grappig’. Ik doe een poging. Atelier Lachaert Dhanis is het project van Sofie Lachaert en Luc Dhanis, een kunstenaarskoppel, dat de oude scheepswerf in Tielrode ombouwde tot een kunstgalerie, atelier, eventruimte, kunstenaarsplatform én gastenverblijf. In coronatijd worden de twee beschikbare kamers samen verhuurd: de Suite en de Conciergerie Flat, mét keukentje, om zelf wat eten klaar te maken.”

Atelier Lacheart Dhanis tafel

“De Suite is het meest indrukwekkend en kun je qua beleving vergelijken met het Wonderland waarin Alice terechtkwam. Stoelen en tafels die in de wand verdwijnen, een zwevende kast, spiegels in oude tinnen borden… Speelse zinsbegoocheling, in strak hagelwit, met her en der een kleuraccent van een eigenzinnig kunstwerk of curiositeit. Het kingsize bed met linnen lakens nodigt meteen uit om in neer te ploffen en is omzoomd door een baldakijn. In de badkamer staat een houten handgemaakte badkuip en een kleine winkelkar. Heel handig, blijkt later, om je toiletspullen in rond te rijden als je van lavabo naar douche stapt. Verder alle modern comfort dat je wensen kunt.”

Atelier Lachaert Dhanis conciergewoning

“Greet heeft inmiddels uitgepakt in de slaapkamer van de charmante conciërgewoning, met uitzicht op de 17de-eeuwse dorpskapel. In de living brandt de haard en is de tafel gedekt met dampende koffie en zoetigheden. De vitrinekast is hét onderwerp van ons gesprek, want wat een zalige collectie van curiosa, boeken en eigen designobjecten.”

Afgedankte krukjes en serviesscherven

“Ik slaap overheerlijk in de suite, maar haast me ’s morgens toch naar beneden om het ontbijt in ontvangst te nemen. Dat wordt in coronatijd aan de deur geleverd en is huisbereid door Sofie. Lang geleden dat ik me nog zo tegoed heb gedaan aan allerlei soorten brood, jam, kwark en honing, ambachtelijk gemaakt en van de streek. Sofie nodigt ons daarna uit voor een rondleiding in de galerie, een gigantische exporuimte met bijzondere objecten op het snijvlak van kunst, design en ambacht. Luc Dhanis, oorspronkelijk schilder, vertelt gepassioneerd over hun creaties. Vaak zijn het afgedankte krukjes en bijzettafels die gegoten in brons of bezet met edelstenen opnieuw ‘waarde’ krijgen. Het ‘herwaarderen van alledaagse dingen’ is de rode draad in het werk van Sofie en Luc. Zo ging Sofie, geschoold zilversmid, aan de slag met serviesscherven en creëerde voor Sergio Herman nieuwe kopjes en borden – stuk voor stuk uniek.”

Atelier Lachaert dhanis locatie

“Naast hun eigen werk stellen Sofie en Luc ook design en kunst van internationaal bekende artiesten tentoon. Enkele namen: Dirk Vander Kooij, Babetto, Franziska Krieck, Anne Marie Laureys Ceramics, Vladimir Böhm,... Bij het gastvrije kunstenaarskoppel is er altijd wat te doen! Dus check voor je verblijf zeker hun website of die van het kunstenaarsplatform Artecetera, dat onder hetzelfde dak huist, en laat je verrassen!”

Atelier Lachaert Dhanis, St-Jozefstraat 30, 9140 Tielrode. Verblijf vanaf € 155 voor 2 personen. Buiten coronatijden vanaf € 60 voor 2 personen.
atelierlachaertdhanis.com

Zeker zien: het Waasland op z’n best

• Tielrode, vlak bij Temse, is een pittoresk dorpje, genesteld in het unieke rivierlandschap waar Durme en Schelde samenstromen. Op amper vijf minuten stappen, kom je in beschermd natuurgebied. Een unieke biotoop met slikken en schorren en fauna en flora, die zeldzaam geworden is in België. Hier kun je naar hartenlust wandelen en fietsen! Elektrische fietsen zijn te huur bij Sofie en Luc. Waasland.be

De Roomacker, het provinciaal domein rond de voormalige kleiputten van de steenbakkerij, is ook fijn wandelgebied.

Boot Tielrode
• Liever de boot op? Vlak bij het gastenverblijf neem je de veerdienst voor een overtocht van de Durme en de waterbus brengt je in no time naar het centrum van Antwerpen.

Brouwerij VBDCK (Verbeeck- Back-De Cock) maakt het befaamde Kerelbier en is een bezoek meer dan waard. vbdck.be

Tekst: An Brouckmans. 

Meer lezen over uitstapjes in eigen land:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content