Bloesemgeluk: Dit zijn de mooiste plekken om door de bloesems te fietsen en te wandelen

Het is gezond en vooral heel leuk, er zijn tig redenen om te wandelen of fietsen. Liefst met een leuk uitzicht dan. Deze wandel- en fietstochten zijn nu op hun best, want je geniet van de mooiste bloesems onderweg.

1. Dromerige fruitbloesemroutes

Van het half miljoen appelbomen dat ons land telt, staan de meeste in zuidelijk Limburg. Vooral Haspengouw kleurt in de vroege lente helemaal roze. De fietsroutes zijn een aanrader voor wie van een uitdaging houdt, het is hier niet bepaald vlak.

Houd onderweg halt in één van de bloesembars onder de bomen of op een bloesemterras van een fruitbedrijf. Dat kan bijvoorbeeld in Kerkom in de kersenboomgaard van B&B Casa de Paja, met serre zodat je toch buiten kunt zitten als het wat frisser is. Glampen kan in een Helshovens wijnvat tussen hoogstambomen, naast restaurant ’t Johannietershuis en fietscafé Heirbaan 66 bij kunstwerk de Zwevende Kapel. Een chic logies en/of toprestaurant vind je in het Kasteel van Ordingen. Liever gewoon picknicken onder de bloemen? Het ideale moment kun je in de gaten houden op de bloesemmeter van Sint-Truiden.

Nog in Limburg vind je De Japanse Tuin, een prachtige tuin met drie bloesemgolven: de eerste vanaf eind maart tot eind april of begin mei, afhankelijk van de weersituatie. Bovendien een goede locatie voor mooie foto’s en perfect te combineren met een bezoek aan de stad.

Haspengouw bloesems

Ook in Vlaams-Brabant zijn er prachtige bloesemgemeenten. Denk maar aan Tienen, Zoutleeuw, Aarschot en Rotselaar. De Landense fietsroute (47 km) en de Tweegetenroute (42 km) leiden je door de mooiste bloesemlandschappen, langs fruittelers en elf kunstwerken geïnspireerd op de fruitteelt. Bij telers als Fruit Vanhellemont kun je het hele proces van boom tot streekproduct gaan bekijken, met proeverij toe.

Onderweg kun je een picknick, ijsje of bloesemcocktail afhalen bij streekwinkels en fruittelers, of je neervlijen op een pop-upbloesemterras. Wie meer dan één dag wil genieten, kan logeren tussen de boomgaarden. Bij Pluimpapaver kun je overnachten in een tipi. Ben je in groep? Slaap in een luxueuze vakantiewoning als Villa Veldzicht in Glabbeek of Drogenhof in Lubbeek.

Fietsen tussen de bloesems Vlaams-Brabant

2. De mooiste plekken om wilde narcissen te zien

In de Warchevallei in de Ardennen, tussen de stuwmeren van Bütgenbach en Robertville, vind je een prachtige, 9 km lange narcissenwandeling. De route start aan de kerk van Weywertz en herken je aan de blauwe rechthoekjes. Tip: maak een kleine omweg naar toprestaurant La Menuiserie in het gehucht Champagne, of naar Jean-Pierre Robert’s bistro Le Cheval Blanc in Weismes voor wat culinaire verwennerij.

Ook in de Belgische Eifel, langs de Hohnbeek tussen Kelmis en Lontzen; in het Bois d’Angre van Honnelles in Henegouwen; en in het Raspaillebos bij Geraardsbergen en Galmaarden, in de Vlaamse Ardennen, kan je naar hartelust narcissen spotten.

Warchevallei

3. Hyacinten spot je hier

Onze nummer één? Het Brakelbos in de Vlaamse Ardennen, waar je beuken, een beek, reeën en natuurlijk ook heel wat hyacinten terugvindt. Voor een korte wandeling (4 km) neem je het Reeënpad, voor een wandeling van twee uur volg je de zeshoekige bordjes van het Tweebossenpad naar het Livierenbos. Stijlvol logeren kan in bed & breakfast Het Stille Genoegen.

Een andere aanrader is het bekende Hallerbosdrukbezocht, maar bloedmooi. Om drukte te vermijden ga je er best doorheen de week naartoe. Uitblazen kan voor of na je wandeling in restaurant ’t Kriekske, waar ze heerlijke klassiekers zoals konijn met bier serveren. Smullen maar!

Bij Asse, op de grens van twee provincies, ligt het Kravaalbos. Het is misschien wat minder bekend, maar bulkt van de voorjaarsbloeiers. Je dorst kan je lessen in volkscafé Bij Stinne in Meldert of in Hof Den Tuitelaar.

hyacinth

Nog een uitstekend plekje om hyacinten te spotten is het ongerepte Neigembos bij Ninove: een stuk natuur van zo’n 70 hectare groot. Het bos staat vol met eiken en beuken en vormt daardoor dé ideale biotoop voor de boshyacint.

In de buurt van Bergen kun je op ontdekking in het bos van Colfontaine, ooit geplant op mijnafval, nu voorzien van statige beukenlanen. Een gesuikerde ‘mijnwerkerstaart’ is een echte aanrader om ’s middags op te eten bij je picknick, te koop bij Boulangerie du Pagnon.

Last but not least: de Kluisberg, bekend van de Ronde van Vlaanderen. Deze berg ligt in het Kluisbos, het grootste van de Vlaamse Ardennen. Je kunt er langs de paarse bloemen wandelen over paden van 3,5 of 6 kilometer – met stevige hellingen! Leuke afsluiter is de hippe Bosbaar, een café én logeerkamer midden in het bos.

Hyacinth

3. Bewonder de bloementapijten van wilde daslook

Daslook is een bosplant die houdt van schaduw, kalk en grond die het jaar door vochtig blijft. In Oost-Vlaanderen groeit het plantje onder meer in het Raspaillebos en in het Kluisbos, met veel witte bloementapijten van daslook tussen wandelknooppunten 617 en 68: evenopstap.be. Maar ook in natuurgebied Het Burreken, een van de schilderachtigste plekjes van de Vlaamse Ardennnen, doet daslook het goed tussen de vele bronnen en beekjes.

In Wallonië groeit het aan de Semois en in de Ourthevallei (o.a. bij Hamoir en rond het kasteel van Logne), en langs kleinere riviertjes, zoals de Solière bij Hoei. Ook bij Hastière in het groen langs de Maas vind je daslook. En in de Famenne-regio, bijvoorbeeld in de buurt van de Grotten van Hotton.

Goed om te weten: je kunt daslook ook kopen in het tuincentrum en in je eigen tuin planten, op voorwaarde dat je kalkrijke grond hebt en voldoende schaduw. Daslook is bijvoorbeeld heel lekker bij lam en in salades, of om pesto mee te maken. Bovendien zero waste: je kunt zowel de knolletjes, het blad als de bloemen opeten.

Raspaillebos

 Meer cultuur, natuur en reizen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content