Comporta: authentieke parel aan de Portugese kust

Het Portugese kustdorp Comporta is zeldzaam is zijn soort: een prachtige plek aan het strand wars van commerciële kantjes. Het is er niet van m’as-tu vu, maar van onopgemerkt genieten.

Weg drukte, weg stad, weg spotlights. Een uur ten zuiden van Lissabon beland je in een kustdorpje met bijzondere vibes. Trendy, maar zeker geen partyplek als Ibiza of Mykonos. Comporta nodigt je uit om met de blote voeten in het zachte zand te genieten van de eindeloze, lege, brede stranden van de Atlantische Oceaan.

Strand voor de sterren

Comporta is hot, maar tegelijk toch ook veeleer ingetogen en gemoedelijk. Er zijn geen schreeuwerig-chique, kolossale vakantievilla’s achter hoge muren, wel coole strandpaviljoenen en  cabana’s met strodaken, vaak goed weggestopt in de eindeloze pijnboombossen rond Comporta. Beachclubs dienen hier om lang te lunchen, te genieten van het zicht op de oceaan; niet om te feesten of te dansen op luide muziek.

Die ingesteldheid valt in de smaak bij celebs zoals Madonna en Christian Louboutin, en bij een groeiende schare internationale kunstenaars zoals de Duitse Anselm Kiefer, Frans ex-model Farida Khelfa die nu films regisseert, en onze Vlaamse sterarchitect Vincent Van Duysen bouwde er onlangs een beeldschone vakantiewoning. Comporta is in en tegelijk out: trendy, afgelegen, onopvallend. De perfecte plek om na een turbulente tijd terug tot rust te komen. Met zicht op de oceaan natuurlijk.

Eindeloze duinen en pijnboombossen

Stedelingen uit Lissabon komen ook graag uitwaaien in dit vissersdorpje, dat lang de thuis was van rijsttelers, zoutboeren en vissers. Ze woonden in eenvoudige cabana’s en leefden van het land en de zee. Vandaag genieten ze samen met de toeristen van de bijna 20 kilometer zandstrand zonder enige afleiding, en eindeloze duinen die het binnenland beschermen tegen de wind uit de Atlantische Oceaan. De geurige pijnboombossen – het parfum van een zwoele zomer – groeien op die typische, zanderige grond, even geel als een pastéis de Belém. Wat verder beginnen de oneindige velden van de Alentejo, met karaktervolle kurkbomen en zeeën van wilde bloemen, met nu en dan een wit dorpje als interludium. De Alentejo blijft voorlopig nog een goed bewaard geheim, gesandwicht tussen druk Lissabon en de toeristische Algarve. Hetzelfde verhaal geldt voor Comporta dat, ondanks zijn groeiende aantrek, de rust bewaart.

Vertragen in het zand

Elk jaar komen er in Comporta wel enkele trendy adresjes bij om in te logeren, te eten of drinken. Geen steriele designhotels of hippe boetieks, maar onopvallende vakantiewoningen en winkeltjes met vintage spullen die passen bij de gemoedelijke strandvibe. Onlangs nog opende Quinta da Comporta, een nieuw hotel in cabana-chic stijl. Onder de vakantiewoningen is Casas Na Areia een van onze favorieten. Huizen in het zand, die naam is letterlijk te nemen. Op de vloer ligt er zand. “Niet alleen omdat er dan een link is met het landschap buiten, maar ook omdat zand de bewoners trager doet wandelen, omdat zand helpt om rustig te worden”, vertelt João Rodrigues.

Rodrigues is de bezieler van deze strandcabana’s. In het dagelijkse leven is hij piloot en instructeur bij de luchtvaartmaatschappij TAP Air Portugal, maar bij het op de kaart zetten van deze streek zit hij zeker ook aan het stuur. Jaren zocht João met zijn jong gezin naar de perfecte plek om een vakantiehuis te bouwen. Toen hij dit stukje grond met enkele huisjes erop vond, binnenin het beschermde natuurreservaat van de Sado-rivier, wist hij dat dit het zou worden. Hij gaf de Portugese architect Manuel Aires Mateus de opdracht om iets te ontwerpen wat geen afbreuk aan de fragiele omgeving zou doen. De keuken en living zitten verborgen in een moderne constructie uit stro, maar dan wel eentje met enorme ramen die uitgeven op het vlakke landschap. Opmerkelijk is ook dat de zandvloer verwarmd kan worden, zodat op koelere momenten de lounge een aangename temperatuur krijgt. De vier slaapkamers die in andere gebouwtjes zitten, hebben een normale, betonnen, vloer, wat het toch iets praktischer maakt om in het bed te kruipen zonder zandvoetjes.

Strandpaviljoen Sal werd onlangs uitgeroepen tot mooiste strandrestaurant ter wereld

Eindeloze stranden en sublieme hotels

De stranden rond Comporta zijn zo eindeloos dat je altijd ruim plaats hebt. Soms kom je een groepje ruiters tegen (misschien wel Madonna en zoon die hier vaak komen rijden) die door het diepblauwe water stuiven of in de glooiende duinen verdwijnen. Dit is een van de mooiste plekken in Portugal om langs het strand te gaan paardrijden.

Wat verder liggen onopvallende strandpaviljoenen waarin restaurantjes en strandbars verborgen zitten. Een ervan, Sal, werd onlangs zelfs uitgeroepen tot mooiste strandrestaurant ter wereld. Onze favoriet is beachbar Sublime, die deel uitmaakt van het gelijknamige hotel in de pijnboombossen, een van de mooiste logeeradressen rond Comporta. Beide adressen passen perfect bij de sfeer van het vissersdorpje: relaxed maar toch chic, rustig met een toffe vibe en een cliënteel dat niet komt om wild te feesten, maar vooral om traag te genieten.

Deze streek is het toonbeeld van het authentieke Portugal: ingetogen maar open-minded, vriendelijk maar niet opdringerig, stijlvol maar zonder allures

Je kunt hier met zicht op de oceaan van perfect gegrilde vis of zeevruchten proeven zoals de eendenmossel. De houten strandpaviljoenen, zoals de klassieker Comporta Café, liggen op het strand maar zijn discreet genoeg om de rustige setting niet te verstoren. Hier geen verhuurde stoeltjes en parasols noch luide muziek. Comportafans komen voor de lange wandelingen, om te surfen op de golven van de Atlantische Oceaan en om lekker traag te lunchen op z’n Portugees. Vooral zeevruchten en -schelpen en de roze garnaaltjes die lokaal gevangen worden. Comporta heeft zelfs zijn eigen oesterkwekerij. De oestertjes zijn zo populair dat ze door de beste chefs in Portugal geserveerd worden.

Flamingo’s en gegrilde kip

Een aanrader is het karakteristieke haventje van Carrasqueira, dat deel uitmaakt van Comporta, met zijn houten loopbruggetjes en krakkemikkige gebouwen waar vissersnetten in verborgen zitten. Omringd door rijstvelden en zandduinen en wat verder weg glinstert de zeearm van de rivier de Sado. Vogelspotters halen hun hart op bij het zien van de enorme diversiteit aan stand- en trekvogels, tot flamingo’s toe. Terwijl Comporta meer begankenis heeft tijdens de zomermaanden, blijft  Carrasqueira altijd zijn kalm gangetje gaan.

We schuiven graag aan tafel in het eenvoudige restaurantje O Frango Assado. Een typische tasca, waar je voor € 3 een liter goede huiswijn krijgt en op woensdagmiddag en zaterdagavond voor € 8 een halve gegrilde kip krijgt met verse frietjes, salade, wijn en dessert. Van opgeklede zakenmensen tot de vissers en boeren – spot de geparkeerde tractors buiten – uit het dorp, ze komen hier allemaal samen voor de succulente gegrilde kip. Probeer natuurlijk ook de verse vis in de streek of wat gegrilde calamares. Dat er ’s avonds door de locals met veel ambiance naar het voetbal wordt gekeken, ook tijdens het diner, nemen we er graag bij. Zelfs ondanks het internationale van Comporta, blijft deze streek nog altijd een toonbeeld van het authentieke Portugal. Ingetogen maar open-minded, vriendelijk maar niet opdringerig, stijlvol maar zonder allures. De perfecte vakantieplek om eindelijk weer eens een andere horizon te verkennen en in stijl tot rust te komen.

Comporta praktisch

Zo kom je er

Comporta ligt 120km ten zuiden van Lissabon, aan de rand van het natuurgebied Estuàrio do Sado. TAP Air Portugal brengt je in 4 uur naar Lissabon, vanaf € 88 heen en terug. Compenseer je CO2-uitstoot van je vlucht, bv. via Treelogical. Volg de actuele coronamaatregelen op diplomatie.belgium.be

Simpel en lekker

 • Cavalariça huist in oude paardenstallen. Achter het fornuis staat Bruno Caseiro, die stage liep bij Kobe Desramaults en dat proef je aan het versgebakken zuurdesembrood (perfect bij de lokale oesters).
 • O Dinis is de pionier onder de strand restaurantjes. Perfect gegrilde vis met zicht op de oceaan.
 • Sal is dé plek om specialiteiten als vissoep, inktvis en rijst in alle kleuren te proeven (o.a. groen met koriander, zwart met inktvisinkt of rood met tomaat).

Vintage shoppen

 • Lavanda Comporta is de eerste conceptstore van Comporta. Met een fijne collectie mode, interieurspullen en accessoires.
 • Julio Antiques, een openluchtshop met vintage snuisterijen, is ideaal voor liefhebbers van upcycling.

Kies je design cabana

 • Alma da Comporta biedt drie prachtige huizen, van een Frans koppel dat verliefd werd op het vissersdorpje. Er zijn cabana’s voor twee en een villa tot 12 personen, met zicht op de rijstvelden. Vanaf € 1.330 per week voor 2 personen.
 • AB Villa Rentals heeft een 15-tal designvilla’s in en rond Comporta in het aanbod. Zoals de hippe Beach Villa in Pego bij Comporta. Vanaf € 4.165 per week voor max 10 personen.
 • Casas Na Areia zijn huizen in het zand, letterlijk. Ook binnen is de vloer van zand. Schoonmaak en ontbijt inclusief. Vanaf € 4.900 per week voor maximum 8 personen.

Boho-chic kamers

 • Sublime Comporta pakt uit met bohemienkamers en suites tussen de kurkeiken. De houten cabana’s geven uit op privé-biozwembaden, perfect voor een gezin of onder vrienden. Vanaf € 275 voor 2 personen.
 • Quinta da Comporta biedt kamers en suites in ecomaterialen. Vanaf € 150 voor 2 personen, incl. ontbijt en fietsen.

Zeker doen

 • Paardrijden over het strand en in de duinen. Dat kan met Cavalos Na Areia.
 • Het Rijstmuseum geeft je een goed idee van de geschiedenis van de streek.
 • Het natuurgebied ontdekken aan de monding van de Sado-rivier. Er zijn wel 200 vogelsoorten te zien.
 • Suppen of surfen. Er is een surfclub in Comporta, in Melides kun je op surfkamp. Via surfincomporta.com, dreamseasurfcamp.com.

Meer info

Surf naar alma-da-comporta.com en comporta.biz

Lees ook

Door: Debbie Pappyn, foto’s: David De Vleeschauwer e.a.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content