Dé uittip: Bloemetjes buiten

Van de eerste voortekenen van de lente worden wij al blij. In bossen, parken en arboretums steken krokussen, viooltjes, bosanemonen en wilde narcissen al voorzichtig hun kopje op.

Vanaf eind februari sieren de eerste kleuren het winterdecor, vooral geel, maar ook paars en wit: vroege bloeiers waarmee we ons al verheugen op het voorjaar. Klaar voor een fleurige wandeling?

krokus

Krokussen om te zoenen

Krokussen ogen altijd schitterend, of ze nu geel, paars of wit zijn. Deze orgie van kleur duikt eind februari, begin maart op. In het 25 hectare grote kasteelpark van Beervelde bij Gent kun je elke dag terecht om te genieten van krokussen en andere lentebloeiers. De tuinen zijn aangelegd in Engelse landschapsstijl.

Park van Beervelde, Beervelde-Dorp 75, 9080 Lochristi.
> Ontdek hier een wegenkaartje

sneeuwklok

Frêle sneeuwklokjes

'Boodschappers van de lente' worden de sneeuwklokjes ook wel eens genoemd. Hun kopjes komen eind februari tevoorschijn uit de koude grond. Je kikkert helemaal op tijdens een geleide wandeling door de Sneeuwklokjestuin in Brugge op zaterdag 28 februari en zondag 1 maart van 9 tot 17 uur. Meer dan driehonderd verschillende soorten sieren de tuin als een helderwit tapijt. Je kunt er in maart ook sneeuwklokjes kopen in de kwekerij van woensdag t/m zaterdag.

Sneeuwklokjestuin, Margareta van Vlaanderenstraat 27, 8310 Brugge.
> Ontdek hier een wegenkaartje

wilg

Poezelige wilgenkatjes

Katwilgen bloeien vanaf maart en hun poezelig zachte wilgenkatjes bieden voedsel aan bijen na de lange winter. Je vindt ze overal langs sloten, grachten en rivieren, bijvoorbeeld in Hingene, bij de Notelaer aan de Schelde. De mooie en zachte katjes kun je gebruiken voor bloemstukjes of andere decoratie. Ze brengen de lente in huis!

De Notelaer, Notelaardreef 2, 2880 Hingene.
> Ontdek hier een wegenkaartje

hazelaar

Magische toverhazelaar

De toverhazelaar zet je in vuur en vlam met zijn gele, oranje en rode bloemen. Ze verschijnen als bij toverslag op de kale takken, ook in de winter, en verspreiden een heerlijk zoete geur. Het Arboretum van Kalmthout bezit één van de grootste en oudste verzamelingen van toverhazelaars; de ideale plek om te genieten van deze kleurrijke struik. Je kunt er terecht voor wandelingen, advies voor je eigen tuin en je kunt je favoriete bloemen ter plekke kopen.

Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout.
> Ontdek hier een wegenkaartje

viool

Maartse viooltjes

Zin in prachtige kleuren? Het goed verborgen buurtparkje Willem de Beersteeg in Gent staat vanaf maart in het teken van de viooltjes. Witte, rode, blauwe, paarse, gele of zelfs tweekleurige viooltjes brengen je onmiddellijk in de lentestemming. In deze secret garden geniet je ook van een kunstwerk van klank en water.

Park Willem de Beersteeg, Willem de Beersteeg, 9000 Gent.
> Ontdek hier een wegenkaartje
 

anemoon

Delicate bosanemoon

Om de bosanemoon te bewonderen, trek je best naar een loofbos, als de bomen nog kaal zijn. De witte of paarse bloempjes komen mooi tot hun recht in het Bertembos. Miljoenen bosanemonen vormen er een dicht tapijt in maart en april, tot de bomen bladeren krijgen. Een 7 km lange wandeling voert je op twee uur door het bos en over schilderachtige holle wegen.

Bertembos, Bosstraat 187, 3060 Bertem.
> Ontdek hier een wegenkaartje

narcis

Wilde narcissen

Gewone paasbloemen zie je straks overal, maar wilde narcissen bloeien vroeger en zijn zeldzaam in Vlaanderen. Ze zijn nog te vinden in het Limburgse natuurreservaat Mettekoven, een domein van meer dan 14 hectare waar je prachtige wandelingen kunt maken. De echte liefhebber trekt naar de vallei van Warche in de Oostkantons, daar komen vanaf maart duizenden wilde narcissen tot leven. Een mooie wandeling vertrekt aan de Rue du Barrage in Waimes.

Natuurreservaat Mettekoven, Mettekovenstraat 8, 3870 Heers.
> Ontdek hier een wegenkaartje

primula

Vroege primula's

De primus onder de voorjaarsbloemen is de primula. De naam is afgeleid van primus, dat eerste betekent, omdat ze zo vroeg bloeit. In de Tuinen van Hoegaarden zijn de primula's dan ook de echte blikvangers. Wie alvast van de lente wil proeven, kan in Hoegaarden zijn hart ophalen. Het bezoek aan de tuinen is gratis en je doet er meteen inspiratie op voor je eigen tuin.

De Tuinen van Hoegaarden, Houtmarkt 1, 3320 Hoegaarden.
> Ontdek hier een wegenkaartje

helleborus

Kleurige helleborus

Helleborus is zo'n lentebloeier die in talloze kleuren voorkomt en is ideaal voor in je tuin. In de mooie borders rondom de oude boerderij Ferdinandushof, net over de grens in Zeeuws-Vlaanderen, zie je ze in bloei van februari tot eind april. Ze bieden er zowel enkel- als dubbelbloemige helleborussen te koop aan.

Ferdinandushof, Rode Sluisweg 13, 4575 NE Overslag, NL.
> Ontdek hier een wegenkaartje

akoniet

Felle winterakoniet

De felgele winterakoniet trotseert zonder moeite de koude en bloeit tot in maart. De prachtige bloem geeft je een heerlijk lentegevoel. In de Plantentuin van Meise kun je winterwandelingen maken door de tuinen met winterakonieten. Ook in het Zwin in Knokke-Heist steekt winterakoniet in het vroege voorjaar de kop op.

Plantentuin Meise, Domein van Bouchout, Nieuwelaan 38, 1860 Meise.
> Ontdek hier een wegenkaartje
Zwin Natuurcentrum, Graaf Léon Lippensdreef 8, 8300 Knokke-Heist.
> Ontdek hier een wegenkaartje

Partner Content

Gesponsorde content