Home Lifestyle Reizen Dé uittip: Kerstmarkten
Dé uittip: Kerstmarkten

Heb je die overdosis glühwein, kitscherige kraampjes, rode mutsen en kneuterige kerstballen wel gehad? Als je uitgekeken bent op de klassieke kerstmarkt, zet je dit jaar gewoon de juiste stad op je programma. Wij zochten en vonden vijf kerstmarkten met een originele twist en een bijzondere uitstraling.

Allemaal op rij-afstand, zodat je er moeiteloos een dagtrip of een heel weekend van kunt maken. En elk hebben ze hun specialiteit. Laat je verrassen!

 

X-mas outside

Metz

Metz voor fijnproevers

Groot, sfeervol en gevarieerd. De kerstmarkten van Metz zijn een hit bij de locals én bij goed geïnformeerde dag- en weekendtrippers. Hier worden geen busladingen toeristen gedropt, maar slenter je van de traditionele kerstmarkten op Place St. Louis en Place St. Jacques naar de Place de Chambre. Op dat plein heeft Metz een volwaardige Marché de Noël Gourmand. In deze gastronomische hotspot proef je ganzenlever, oesters, escargots, zoete lekkernijen en veel soorten wijn. Nog meer trek? Probeer dan de creatieve en vlotte gerechtjes van het trendy A Côté vlakbij.

Marché de Noël Gourmand, Place de Chambre. Tot 28/12.
> Ontdek hier een wegenkaartje
A Côté, 43 Place de Chambre, ‪5700 Metz.

Antwerpen 2

Trendy Antwerpen

Ook bij winterevents maakt Antwerpen zijn hippe reputatie waar. Hier draait het eindejaarsgebeuren niet alleen rond een klassieke kerstmarkt met heerlijke hapjes uit de hele wereld en een fijn shoppingaanbod. Wat Winter in Antwerpen zo bijzonder maakt, zijn al die extra events: straattheater, pop-up concerten van onder meer Buscemi en De Jeugd van Tegenwoordig, verrassingsacts en een winterbar aan Het Steen. Ook de ijssculpturen van Disneyland Parijs Ice Dreams aan de Vlaamse Kaai zijn de moeite. De hipsters vind je dan weer vaak in Aspen Bocadero, een gelegenheidstent die doet denken aan een chique blokhut met winterbuffet en restaurant.

Kerstmarkt, Groenplaats, Grote Markt, Suikerrui. Tot 28/12.
Kerstmarkt, Steenplein. Tot 4/1.
> Ontdek hier een wegenkaartje
Aspen Bocadero, Waagnatie, Rijnkaai 150, 2000 Antwerpen.

Lille

Ambiance in Lille

Lille viert de 25ste verjaardag van z'n bruisende kerstmarkt, die elk jaar meer dan een miljoen mensen lokt. Het geheim? Alle vaste onderdelen van een Marché Noël krijg je hier in de overtreffende trap. Het aanbod in de kraampjes is sterk: je koopt hier net zo goed handgemaakte kerstversiering, juwelen en speelgoed als exotisch servies uit Vietnam of mutsen uit schapenwol. De lichtslingers zijn uitbundiger. En ook het animatie-aanbod heeft net iets meer: jazz, muziek en creatieve workshops. Kortom, alles voor een aanstekelijke sfeer vol joie de vivre. Uitblazen kan in het vrolijke café en eethuis Peek a Boo om de hoek.

Noël à Lille, Place Rihour. Tot 30/12.
> Ontdek hier een wegenkaartje
Peek a Boo, 92 Rue de l’Hôpital Militaire, 59000 Lille.

Leuven

Nostalgie in Leuven

In Leuven houden ze het kleinschalig. Precies dat is de charme van Wintertijd. Wil je terug naar het verleden reizen, dan ga je naar de kleurige, nostalgische kermis op de Grote Markt. Of pik je liever een uniek kamerconcert in het stadhuis mee? Spannend zijn dan weer de verhalen van vroeger die je tijdens begeleide avondwandelingen hoort. En oergezellig is het overal: dampende lekkernijen, hartverwarmende drinks en knetterende vuurtjes. Nagenieten doe je in brasserie De Wiering, een romantische-bruine kroeg met een krakende vloer, grootmoeders keuken en veel biersoorten. Heerlijk authentiek.

Nostalgische kermis, Grote Markt. 11-31/12.
> Ontdek hier een wegenkaartje
Kerstmarkt , Herbert Hooverplein & Mgr. Ladeuzeplein. 11-21/12.
> Ontdek hier een wegenkaartje
De Wiering , Wieringstraat 2, 3000 Leuven.

Maastricht

Fashionable Maastricht

Magisch Maastricht is méér dan een kerstmarkt alleen. De hele binnenstad baadt nu in een sprookjesachtige sfeer vol feestelijk licht, grappige straatartiesten en verrassende hoekjes. Maar vooral: Maastricht is en blijft een walhalla voor modeliefhebbers. Op de kerstmarkt vind je misschien de perfecte handtas of sjaal. En ook de winkelstraten rond de Markt en het Vrijthof vormen een feeëriek decor om je ultieme outfit of een fashionable kerstcadeau op de kop te tikken. Aanrader is ook de pop-up store van Vintage Deluxe: je vindt er tassen, sjaals, haarspeldjes en juwelen van jonge ontwerpers van de Maastrichtse Kunstacademie.

Magisch Maastricht , in en rond het Vrijthof. Tot 30/12.
> Ontdek hier een wegenkaartje
Vintage Deluxe, Hondstraat 2, 6211 Maastricht.