Dé weekendtrip: Engelse Rivièra

De rustige dorpjes aan de Engelse Rivièra spelen vaak een hoofdrol in Agatha Christie's detectives. Zelf is ze geboren en getogen in Torquay, en elke zomer keerde ze naar deze streek terug. Flaneer mee langs de prachtplekken die haar geweldig inspireerden.

Torquay was in de tijd van Agatha Christie een van de chicste badplaatsen aan de Engelse zuidkust. The Grand Hotel, nog altijd een icoon van luxe, was de plek waar Agatha en haar eerste man Archie Christie in 1914 hun huwelijksnacht doorbrachten. Ook vandaag is het nog steeds een romantische logeerplek, met en suite badkamers en uitzicht op de baai.

The Grand Hotel, Seafront, Torquay, Devon, Vanaf € 150 per kamer per nacht

Agatha Christie

Op het terras van The Imperial Hotel namen Hastings en Poirot het er eens goed van in Moord onder vuurwerk (het hotel werd in het boek omgedoopt tot Majestic Hotel). Bestel op datzelfde terras rond de klok van vier een traditionele Devonshire cream tea en geniet bij een kopje thee van een combinatie van zoete en hartige scones met dikke room. Het uitzicht op zee is schitterend.

The Imperial Hotel, Parkhill Road, Torquay, Devon

Agatha Christie's zomerhuis Greenway prijkt op een groene heuvel boven de Dart-rivier. Daar genoot ze op haar favoriete bankje van het prachtige uitzicht. Christie vond Greenway de fijnste plek op aarde. Het huis en de omgeving zijn een grote inspiratiebron voor meerdere van haar boeken geweest. Zo wordt het genoemd in Vijf kleine biggetjes. In Zoek de moordenaar wordt in het boothuis aan de Dart een lijk gevonden.

Greenway, Greenway Road, Galmpton near Brixham, Devon

Vlak bij de haven van Torquay ligt het hippe restaurant The Elephant met twee verdiepingen. Beneden vind je de brasserie met heerlijke gerechten op basis van ingrediënten uit de streek, zoals kreeft, Brixham-krab en lam of rund van de boerderij. Op de eerste verdieping ligt The Room, een restaurant met een Michelinster, waar de smaken en de presentatie complexer zijn.

The Elephant, 3 & 4 Beacon Terrace, Torquay, Devon

Bij een bezoek aan Torquay kun je niet om de Agatha Christie Mile heen. Anderhalve kilometer lang word je langs plekken geleid die Agatha Christie's boeken én leven hebben geïnspireerd. Zoals The Strand, de winkelstraat van Torquay, waar Agatha en haar moeder bij exclusieve winkels zoals William & Cox (nu Hoopers) gingen winkelen.

Hoopers, The Strand, Torquay, Devon

Een wandeling door het dorpje Cockington brengt je langs romantische huizen met strodaken, typische Engelse theehuisjes en prachtige tuinen. Agatha Christie bezocht vaak Cockington Court waar ze meespeelde met het amateurtoneelgezelschap. Haar boek Waarom Evans niet? droeg ze op aan de toenmalige eigenaar van Cockington Court. Een heerlijke plek om jezelf met een typische high tea te verwennen.

Cockington Court, Cockington, Torquay, Devon

Agatha Christie

Na een dagje sightseeing en flaneren is het tijd voor wat ontspanning. Dat kan bij The Retreat in Torquay. Na een massage voel je je weer herboren en ’s avonds kun je er relaxed aanschuiven voor een moorddiner, waarbij je tijdens een heerlijk etentje een moord moet oplossen.

The Retreat, The White House, The Terrace, Torquay, Devon

Burgh Island ligt op een uurtje rijden van Torquay, maar is meer dan de moeite waard en niet alleen omdat het spookachtige eiland en het romantische Burgh Island Hotel (een art-decopaleis uit 1929) door Christie als decor werden gebruikt in En toen waren er geen, een van haar spannendste boeken. Een verblijf op dit eiland laat je de wereld om je heen volkomen vergeten. Je wandelt er op het strand, lounget op het terras en ontspant tijdens een massage. Binnen een dag ben je onthaast.

Burgh Island Hotel, Bigbury-on-Sea, South Devon

Agatha Christie

Agatha Christie hield van de baaien rond Torquay. Elberry Cove was een van haar lievelingsplekken als ze wilde zwemmen en speelt een rol in Het ABC mysterie. Agatha's zomerhuis Greenway ligt dan ook vlakbij. In deze stille baai met een klein kiezelstrandje kun je in alle rust je favoriete Poirot of Miss Marple lezen.

Elberry Cove, Brixham, Devon

Agatha Christie was als kind dol op rolschaatsen. Het liefst deed ze dat op de Torquay Princess Pier. Een foto van een rolschaatsende Agatha is te zien in het Torquay Museum, waar je ook haar handgeschreven manuscripten en notities, kleding, maar ook het filminterieur van Poirots werkkamer vindt. Duik hier voor een paar fijne uren in Agatha Christie's leven, boeken en toneelstukken.

Torquay Museum, 529 Babbacombe Road, Torquay, Devon

 

Zo kom je er

  • Flybe vliegt van Amsterdam, Londen en Parijs naar Exeter, vanaf € 29,17. Vandaar is het drie kwartier rijden naar Torquay.
  • Of vaar in 1u30 van Calais naar Dover, vanaf € 29 voor 1 auto en 4 personen met DFDS Seaways. Vandaar is het 5 uur rijden naar Torquay.

Partner Content

Gesponsorde content