Van art penthouse tot designloft: 10 x unieke logeeradressen voor cultuurreizigers
Cultuurliefhebbers komen pas echt tot rust in een bruisende stad. En al zeker als ze die citytrip vol kunst en cultuur kunnen laten vertrekken van en eindigen in een artistiek geïnspireerd logeeradres. Van een modernistische loft in Florence tot een design-penthouse in New York: deze kunstenaarshuizen wil je niet missen.
1. Eclectische loft in Milaan
Wie design zegt, denkt onmiddellijk aan Milaan. Deze zonnige designloft op amper een steenworp van Tortona, de levendige wijk vol showrooms, designstudio’s en mode- en meubelwinkels, is een aanrader voor iedereen die Milan Design Week graag eens van dichtbij zou meemaken. Tijdens die week in april wordt de stad omgetoverd in een internationaal designwalhalla van formaat: designers en labels van over de hele wereld reizen af naar Milaan om er hun nieuwste ontwerpen te presenteren. Musea, galerijen en andere publieke plekken ontpoppen zich tot een tijdelijke thuis voor innovatieve designprojecten en artistieke installaties.
Maar ook buiten designweek om valt er rond deze eclectische loft in het hart van Milaan heel wat te beleven voor liefhebbers van kunst en cultuur. Zo ligt het kunstzinnige verblijf op amper tien minuutjes wandelen van Ticinese, een alternatieve buurt in de wijk Centro Storico waar studenten en hipsters zich verzamelen in eenvoudige trattoria’s, buurtkroegen en conceptbars. De straten zijn bezaaid met vintage winkels, coole pop-ups en kunst. Het hippe Navigli, dat eveneens op wandelafstand ligt, mag zich dan weer het kloppend hart van het nachtleven in Milaan noemen. In de gezellig geplaveide straatjes tussen de kanalen van Navigli, liggen heel wat kunstgalerijen, vintage winkels en trattoria’s met zicht op het water. Zeker doen: een avondje stappen op een van de eigenzinnige bootclubs en snuisteren tussen het aanbod antiek en juwelen op de vlooienmarkt van Viale Papiniano.
Meer info op airbnb.be.
2. Catalaans modernisme in Barcelona
Liefhebbers van moderne kunst, urban culture en street art, moeten in Barcelona zijn. Naast het MACBA, het Museu d’Art Contemporani de Barcelona, dat een uitgebreide collectie hedendaagse kunst uit de tweede helft van de 20ste eeuw herbergt, ligt de artistieke aantrekkingskracht van de stad vooral in de creatieve sfeer die ze uitademt. De vele hippe designwinkels, kleine artistieke start-ups, lokale koffiebars vol freelancers, alternatieve bars en straatkunstwerken zorgen voor een internationale en bruisende vibe. Daar ten volle van genieten kan bijvoorbeeld vanuit dit karaktervolle appartement iets buiten het hart van de stad, dat de essentie van Catalaans modernisme vermengt met een zuivere en uitgepuurde minimalistische esthetiek.
Afgekalkte muren in wit en beige zorgen samen met Scandinavische getinte designstoelen in blank hout voor veel rust en voor een moderne toets. Een originele tegelvloer en een sixties sofa in wijnrood, geven het appartement niet alleen karakter, maar ook een vleugje authenticiteit en gezelligheid mee.
Meer info via airbnb.be.
3. Vintage bohemian in Vancouver
Je zou het misschien niet verwachten, maar ook Vancouver heeft een levendige straatkunstscène: vooral in wijken zoals Mount Pleasant en Main Street vind je heel wat muurschilderingen en publieke kunstwerken. Elk jaar in augustus gaat in Vancouver trouwens ook het Vancouver Mural Festival door, dat veel internationale kunstenaars aantrekt en dat van een stad zoveel als een voortdurend evoluerend canvas voor straatkunst maakt. Deze retro hippe loft in Gastown, vormt de ideale uitvalsbasis om de kunstscène in Vancouver van binnenuit te ontdekken.
Met een gietbetonnen vloer, een bakstenen muur, een houten balkenplafond en het gebruik van veel natuurlijk hout, combineert de loft een moderne industriële look, met een rustieke bohemian vibe. Aztec prints, rotan stoelen, een vintage platenspeler en een uitgebreide collectie cactussen en sanseveria’s zorgen voor een unieke look met karakter. Een vloertapijt in kobaltblauw, een vintage uitziende leren zetel en een aluminium buizensysteem dat zichtbaar door de open keukenruimte loopt, zorgen voor een eigentijdse toets.
Meer info via airbnb.be.
4. Verfijnd modernisme in Florence
Verborgen achter de vijfhonderd jaar oude gevel van het Palazzo Galli Tassi, een oude stroopfabriek in het hart van Florence, ligt de kunstenaars- en designresidentie Numeroventi. De bedoeling van het project is dat kunstenaars, schrijvers, designers en andere creatieve geesten tijdelijk hun intrek nemen in één van de tien lofts van het prachtige gebouw, om er aan hun creatieve projecten te werken, zich te laten inspireren door collega-residenten of gewoon om het rijke culturele landschap van Florence als een spons in zich op te nemen.
De kamers die gehuurd kunnen worden, liggen verspreid over drie verdiepingen en combineren een historische Renaissance-stijl vol beeldhouwwerken, indrukwekkende fresco’s en hoge plafonds met monumentale welvingen en sierlijke tierlantijntjes, met een soort van Scandinavisch minimalisme – het werk van architect en interieurdesigner Andrew Trotter. De lofts zelf staan vol gecureerde designstukken en eigentijdse kunstwerken die ontworpen werden door kunstenaars en designers die ooit via het residentieprogramma in Numeroventi verbleven.
Het resultaat van die combinatie is een indrukwekkende collectie eigentijdse lofts met elk hun eigen unieke karakter. Van een ruime witte kubus met mezzanine, veel licht hout en organische materialen die perfect is voor een artistieke break uit het dagelijkse leven, tot een minimalistische loft met hoge ramen, een grijze vloer in gietbeton en sober vintage meubilair uit donker kersenhout of een intieme kunstenaarsstudio met kaki-groene leren loungestoelen en een fresco-muur: voor elke smaak een interieur naar keuze.
Meer info via airbnb.com of numeroventi.it.
Lees ook: ‘Traditie, gastronomie en mode: zo zag je Dubai nog nooit’.
5. Minimalistisch beton in Tokio
Geen minimalisme zo mooi, eenvoudig en rustgevend als dat in Japan. Deze moderne woning in Shibuya, een van de drieëntwintig bijzondere wijken in Tokio, is ontworpen door architect Motoji Funatsu en combineert het beste van de Japanse zen-filosofie en oude tradities met een moderne en minimalistische insteek. De maisonnette is volledig opgetrokken uit lichtgrijze beton en zit vormelijk ingenieus in elkaar. Geometrische lijnen en een compacte vormgeving zorgen voor een gezellige, maar moderne look.
Licht hout en zachtroze interieurelementen – zoals het oudroze bedlinnen of de frisse tak met kersenbloesems in een grote glazen vaas – brengen zachtheid in het industrieel-minimalistische kader. Dankzij strategisch geplaatste ramen – zoals de glazen koepeldriehoek in een stuk van het plafond in de slaapkamer, ontstaat er binnen een bijzonder spel van licht. ‘s Ochtends vroeg gewekt worden door een zachte streep zon in de kamer, was een belangrijke detail voor architect Funatsu. Reizigers die niet goed om kunnen met daglicht vroeg in de ochtend, brengen dus best een oogmasker mee.
Meer info via airbnb.be.
6. Industriële chalet in Amsterdam
Ook Amsterdam is een topbestemming voor liefhebbers van kunst en cultuur. Naast werk van grote meesters uit de Nederlandse kunstgeschiedenis zoals Rembrandt en Van Gogh bewonderen in het Rijksmuseum, kun je ook hedendaags werk van nieuwe makers spotten in een van de vele kunstgalerijen in de stad of grote iconische stukken van internationale namen als Jackson Pollock, Marcel Duchamp, Damien Hirst en Keith Haring bekijken in Stedelijk museum. Een uitvalsbasis die je toelaat dat bruisende artistieke stadsleven aan de Amsterdamse grachten te combineren met een heerlijk ontspannende off grid-ervaring, is de designcabin van Familie Buitenhuys.
De zelfontworpen bungalow ligt op amper vijfenveertig minuten rijden van Amsterdam centrum, maar tegelijkertijd toch midden in de natuur. Vanaf het huis kijk je uit over de velden en over de dijk bij het Markermeer. Natuurlijk Nederland in zijn meest pure vorm.
Meer info via airbnb.be.
7. Sixties boomhut in New York
Van het MoMa tot het Metropolitan Museum of Art, het Guggenheim – ook architecturaal een meesterwerk ontworpen door Frank Lloyd Wright, of de street art in Brooklyn: de ‘Big Apple’ is een walhalla voor liefhebbers van moderne kunst. Je inspirerende citytrip afsluiten, kan misschien in deze designboomhut diep in de bossen van Pennsylvania. De knap ingerichte hut die een retro sixties interieur met een gezellige bohemian vibe vermengt, ligt boven op een heuvel in een gebied van negen hectare privé-woud.
Op twee uur rijden van de stad en amper vier minuten van Narrowsburg, een kleiner gehucht in de staat New York vol antiekwinkels, lokale markten en een Woodloch spa, vormt de designcabin een ideale plek om na je citytrip nog een paar dagen te ontspannen. Binnen zorgen een openhaard, een platenspeler met bijbehorende vinylcollectie, bordspellen en een iconisch sixties meubilair voor de sfeer.
Meer info via airbnb.be.
8. Tropische art deco in Rio de Janeiro
Dat Zuid-Amerikaans design er anders uitziet dan dat in Europa, is vanzelfsprekend. Zuid-Amerikaanse landen als Colombia, Brazilië, Chili en Argentinië combineren invloeden vanuit een lineair opgebouwde westerse designtraditie met typische inheemse tradities, zoals die van precolumbiaanse culturen als de Inca’s, Maya’s en Azteken. In de koloniale periode sijpelden vooral invloeden vanuit Spanje en Portugal door en nog later, in de 20ste eeuw, ontwikkelde zich in Latijns-Amerika een bijzondere variant van het modernisme, die vaak ‘Tropisch modernisme’ wordt genoemd. Net als het Europese modernisme kenmerkt die stijl zich door eenvoud en functionaliteit, maar dan wel aangepast aan de tropische weersomstandigheden daar. Concreet wil dat zeggen: veel hout, een grotere focus op organische materialen, oog voor duurzaamheid en voor eenheid met de natuur.
Precies de combinatie die in deze eigentijdse art-decovilla komt bovendrijven. Terwijl het gebruik van veel natuurlijk en donker hout, een marmeren draaitrap, verschillende grote lege muren in een aardetint en een verzameling etnisch geïnspireerde curiosa de mansion haar unieke zuiderse luxe karakter meegeven, zorgen afgekalkte plafonds, kussens met Dia de los Muertos-prints, grijze stenen vloeren en sierlijk traliewerk voor een alternatieve Caraïbische vibe.
Meer info via airbnb.be.
9. Eclectische kunstenaarsloft in Parijs
Ook in Parijs valt er voor liefhebbers van kunst en cultuur elke keer wel weer iets nieuws te ontdekken. Loopt er geen interessante nieuwe tentoonstelling in het Centre Pompidou, dan wel eentje in de Fondation Louis Vuitton of het Palais de Tokyo. Ook een aanrader is het het Maison Européenne de la Photographie, een van de belangrijkste musea voor fotografie in de lichtstad, waar regelmatig werk te zien is van wereldberoemde fotografen als Henri Cartier-Bresson, Annie Leibovitz of Helmut Newton, maar zeker ook van opkomend talent. Een bruisende en literair inspirerende omgeving om na je stadsbezoek in thuis te komen, is deze stijlvolle kunstenaarsloft in het hart van Parijs.
De lichte loft, die in een vorig leven dienst deed als drukkerij, heeft een open indeling en houdt qua stijl het midden tussen vintage artistiek en industrieel. De begane grond – met keuken, zithoek en wintertuin, wordt van de drie slaapkamers op een tweede verdieping gescheiden, door een sfeervol tussenniveau. Daar vormt een enorme boekenmuur de voornaamste eyecatcher. Ook de glazen plafonds en de vele ruime raampartijen met zwart aluminium raamwerk beneden, dragen bij aan het unieke karakter van de plek.
Meer info via airbnb.be.
10. Kleurrijke ‘arte popular’ in Mexico
Ook in Mexico heeft de kruisbestuiving tussen traditionele inheemse invloeden en westerse kolonisatie gezorgd voor een interessante smeltkroes op vlak van kunst en design. Naast inheemse ambachten, zoals textiel, aardewerk en houtsnijwerk, maakt ook volkskunst – zoals bijvoorbeeld kleurrijke maskers in papier-mâché of keramiek, een belangrijk element uit in typisch Mexicaans design. De afgelopen decennia maakte de Mexicaanse meubel- en design-scène een enorme groei door.
Ontwerpers zoals Luis Barragán, een van de beroemdste architecten en designers van Mexico, introduceerden een unieke stijl die minimalisme combineert met levendige kleuren en traditionele Mexicaanse elementen. Hoewel er van minimalisme in deze interessante loft in Playa del Carmen misschien niet zoveel sprake is, van kleur en van karakter des te meer. Van de grote witte luiken tot de blauw geruite tegels, het donkere hout en de witte sierlijke balustrade aan de trap: zoveel mogelijk van de frisse koloniale Caraïbische architectuur werd behouden. Handgeverfde kunstwerken en schilderijen zorgen voor finesse, een vintage piano voor de sfeer.
Meer info op airbnb.be.
Meer reizen en hotspots:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier