Deze culinaire wandeling tussen De Haan en Oostende moét op je bucketlist

Evy Van Elsacker

Flaneren op het strand is altijd een zaligheid, zeker als je daarna kunt aanschuiven aan een mooi gedekte tafel vol heerlijks. Die restaurants zijn open en we zijn intussen geoefend wandelaars. Geen reden dus om deze culinaire wandeling uit te stellen.

14.000 stappen tussen De Haan en Oostende

Oostende is een heerlijke stad voor lekkerbekken, met zijn vistrap en Zee van Smaak-route, waarbij je proeft van lokale lekkernijen. Of de Erfgoed met Smaak-wandeling, langs architecturale parels die nu een culinaire functie hebben. Bovendien is het nieuwste stadsdeel, de trendy Oostkaai, ideaal om er hippe restaurants als Storm te gaan uitproberen en frisse lucht te snuiven langs de lange duinenstrook die helemaal doorloopt tot in De Haan, met nog meer gastronomische aanraders.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wij pakken het slim aan en starten in De Haan, om de namiddagzon tegemoet te lopen en de warme stralen op ons gezicht te voelen, liever dan die in de rug te hebben. Een onweerstaanbaar startpunt is Markt XI, waar je de hele week behalve zondag van een lunchmenu kunt genieten. En wat voor één! Benny komt uit een vissersfamilie, en maakte als enige de zijsprong naar de koksschool en de culinaire wereld. “Al mijn vrienden en familie zijn vissers, ik weet dan ook perfect waar ik het beste aanbod kan halen.” Garnalen die ’s nachts gevangen zijn en ’s morgens gepeld, liggen ’s middags op je bord. Wat een verschil, die volle smaak, hemels! En dat stramien zet zich verder in de pladijs met mosselen en bloemkool en lamsoor, ook vers van het strand. “Ik ga met mijn zoontje graag wandelen en leer hem onze lokale kruiden en planten kennen”, zegt Benny. Katrijn is al even joviaal en tegelijk professioneel, met schitterende wijnsuggesties. Dat Benny nu een trapje hoger schakelt en ambities heeft voor zijn eerste Michelinster, begrijpen we perfect.

Markt XI.
Markt XI.

Maar de zon lonkt. En daar gaan we, door de mooie villawijk van De Haan richting strand. De donkere zandstroken zijn ideaal om op te wandelen, hard genoeg maar tegelijk veerkrachtig om je gewrichten te sparen. Zo kunnen we de negen kilometer wel aan. We genieten van het geluid van de golven, de overscherende meeuwen die hun menu uit de strandplassen halen, en de vissersboten op zee met een zwerm meeuwen erachter.

Vanaf Vosseslag lopen we een eind door de duinen, tot aan de bunker, om dan weer af te dalen naar het strand. De zon staat al wat lager nu, en we genieten van de veranderende hemelse kleuren. In Bredene duiken lange rijen strandcabines op en is er een welkome halte: strandbar Twins Club. Strandkiten met een zeilwagentje, yoga op stand-uppaddels uitproberen of leren surfen, het kan er allemaal, maar wij houden het bij een verpozing met zicht op de actievelingen en sippen van onze cocktail. Wie houdt van alles uit de zee, moet zeker lang genoeg vooraf eens een tafeltje boeken in Bredene bij de eigenzinnige chef Donald Deschagt, bijgenaamd ‘Seaweedchef’. Een menu in zijn visrestaurant Le Homard et la Moule is een echte belevenis, met volop geheimen uit de zee zoals wierchips, planktonolie, algenboter, Elixir de la mer, en North Sea Gin geparfumeerd met zeesla uit de Noordzee. Je kunt ook met hem op zeewierplukwandeling: de zeebanaan, zeedruifjes en wiersoorten hebben daarna geen geheimen meer voor je.

Visrestaurant Le Homard et la Moule.
Visrestaurant Le Homard et la Moule.

Wij hebben voldoende energie opgedaan voor het laatste stuk van de strandwandeling, waar de geluiden van de stad en de haven van Oostende weer hoorbaar worden. Fort Napoleon komt in zicht. Die vesting uit het verleden is nu hét icoon voor de hippe Oosteroever van Oostende. Je kunt er een verhalenparcours volgen door honderden jaren geschiedenis en genieten van een snack. De bistro van zeilclub Phare East daartegenover serveert stevige porties typische brasseriegerechten zoals tomaat-garnaal, ook ’s winters geniet je daarvan met zicht op zee. Maar foodies boeken natuurlijk tijdig in de hippe resto’s op de Hendrik Baelskaai, en steken de voeten graag onder tafel in Storm bij topchef Michiel Rabaey en zijn vrouw Nathalie, of bij vaste waarde Marina, die Italiaanse hemelse gerechten tevoorschijn tovert. Daarna kun je met de kusttram terug naar je startpunt, naar je hotel of per trein naar huis.

De Haan – Oostende: praktisch

Markt XI

Markt XI

Markt XI

Storm

Storm

Storm

Marina

Marina

Marina

Bredene

Bredene

Bredene

Eropuit

Openingsbeeld: Getty Images.

Partner Content

Gesponsorde content