Advertorial

Geheimtip: 72 uur in Kroatië’s sfeervolle hoofdstad

Zagreb Tourist Bord © M. Gašparović

Samen met Toerisme Kroatië


Vraag iemand om een stad in Kroatië te noemen en de kans is groot dat Zagreb daar niét bij zit. Eigenlijk is dat een voordeel: zo blijft de bruisende hoofdstad een fantastische geheimtip voor een citytrip, waar je, weg van de massa, nog een authentieke sfeer ontdekt. Met geschiedenis en cultuur van de bovenste plank, verbazende trendy terrasjes én zelfs in de lente al volop zuiderse zon en dat op minder dan 2 uur vliegen.

Dag 1: Rondslenteren en sfeer opsnuiven

Zagreb is een echte slenterstad vol charmante straatjes, huizen en pleinen, verspreid over een boven-en een benedenstad. De sfeer is onweerstaanbaar: de Slavische ziel en Centraal-Europese grandeur wordt hier gecombineerd met een mediterrane terrasjescultuur én een artistieke vibe.

Begin je verkenning aan het centrale Ban Josip Jelačić-plein. Als je hier de trappen naar boven neemt, kom je vanzelf uit aan de dagelijkse versmarkt Dolac. Duik daarna dieper in dit oude middeleeuwse stadsdeel en ga je neus achterna, langs prachtige huizen, gezellige kasseistraten en landmarks zoals de neogotische kathedraal en de Sint-Marcuskerk met z’n opvallende dakmozaïek. Mis zeker de enige overblijvende stenen stadspoort, de Kamenita Vrata, niet. Ook de langste straat van Zagreb, Ilica, moet je gezien hebben. Dit shoppingwalhalla strekt zich uit in westelijke richting. In deze straat kun je ook de ‘kortste tandradbaan van de wereld’ naar boven nemen.

Kabelbaan, Zagreb ©Zoran Jelaca
Kabelbaan, Zagreb ©Zoran Jelaca

Dorst of honger? Dat is in dit oude centrum nooit een probleem. Overal kom je traditionele cafés, vlotte terrasjes en hippe wijnbars tegen. Een aanrader is Tkalčićeva, een straat vol originele boetieks en veel leuke cafés. ’s Avonds wordt dit een bruisende uitgaansplek. Typisch Zagreb: elke zaterdag rond de middag stromen de locals samen in het centrum om te zien en gezien te worden, een koffie te drinken of  de krant te lezen of. Het fenomeen heet špica en vindt in elke wijk plaats, maar vooral aan de ‘bloemenmarkt’ (Petar Preradović Trg) is dat een schouwspel.

Dag 2: Uitblazen in het groen na een portie cultuur

Zagreb telt een paar uitstekende musea, het zou zonde zijn om er niet minstens één te bezoeken. In het eigenaardige maar populaire Museum van Gebroken Relaties zie je voorwerpen en symbolen die mensen tijdens hun relatie verzamelden, maar waar ze na een breuk weer vanaf wilden. In de benedenstad toont het monumentale Mimara Museum werken uit de Europese schilderkunst. Een absolute topper is het nieuwe Museum voor Hedendaagse Kunst, aan de overkant van de rivier, met collecties van Kroatische kunstenaars vanaf de jaren 1950.

Na enkele uren binnen is het hoog tijd om uitgebreid kennis te maken met de benedenstad of Donji Grad, de elegante wijk uit de 19de eeuw tussen de Ilica-straat en de rivier. Hier vormen verschillende parken een soort hoefijzer: de Green Horseshoe. Het is een zalige buurt om op een terrasje te verpozen en van de ontluikende natuur te genieten. Een buitenplek die een omweg waard is: de Mirogoj-begraafplaats in de bovenstad, met een typische oude grandeur, vol crypten en rijkelijke graftombes, waar bekende Kroaten de eeuwigheid zijn ingegaan.

Zagreb ©Zoran Jelaca
Zagreb ©Zoran Jelaca

Dag 3: Buiten de stad

Je zou bijna vergeten dat Zagreb, in het binnenland van Kroatië, omringd is door prachtige landschappen met natuurparken, wijngaarden en kastelen. Het is dus de moeite om de stad even te verlaten, om bijvoorbeeld de Medvednica-berg, die je vanuit het centrum ziet, te verkennen: een aanrader met zijn middeleeuwse burcht in een prachtig dichtbegroeid bos.

Medvedgrad ©Zoran Jelaca
Medvedgrad ©Zoran Jelaca

Zo’n 20 km buiten Zagreb is de pittoreske stad Samobor een zalige plek voor foodies en wijnliefhebbers. Vlakbij kun je ook een wijnroute volgen of het natuurpark Žumberak ontdekken. Ben je een grote natuurliefhebber? Dan mag je op zo’n twee uur rijden de wondermooie Plitvicemeren, Kroatië’s bekendste nationaal park, absoluut niet overslaan.

Mirogoj begraafplaats, Zagreb ©GettyImages
Mirogoj begraafplaats, Zagreb ©GettyImages

Praktisch

Zagreb ligt op minder dan 2 uur vliegen. Vanuit Brussel heb je het hele jaar door 2 tot 3 rechtstreekse vluchten per dag. Ook de luchthavens van Charleroi, Rotterdam en Eindhoven bieden goede vluchtverbindingen aan.

Voor langere vakanties zoals tijdens de Paasvakantie of de zomermaanden is de afstand van 1300 km geschikt met de wagen.

Nog meer moois ontdekken in Kroatië? Deze website biedt veel inspiratie en praktische tips: Feeds.croatia.hr

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier