Home Lifestyle Reizen Getuigenis: Anja heeft in haar nieuwe leven geen behoefte meer aan reizen

Getuigenis: Anja heeft in haar nieuwe leven geen behoefte meer aan reizen

Getuigenis: Anja heeft in haar nieuwe leven geen behoefte meer aan reizen

Je zou denken dat, als je eenmaal de reiskriebels te pakken hebt, je er nooit meer vanaf geraakt. Toch gebeurt het. Zo ook bij Anja, die na haar scheiding geen behoefte meer had aan verre reizen.

Anja (42): “Reizen? Eerlijk gezegd, dat hoeft voor mij niet meer. Al heb ik het jarenlang met heel veel goesting gedaan. Toen ik kind was, gingen we zelden op reis naar het buitenland. Toen ik eindelijk op eigen benen stond, wilde ik dat compenseren. Samen met mijn ex-man heb ik alle continenten gezien. Azië, Afrika, Zuid-Amerika: het kon niet ver genoeg zijn. Europa interesseerde me niet. Mijn focus lag op de hotspots: die moest ik allemaal gezien hebben. Het belangrijkste was dat ik mijn lijstje kon afvinken. We deden dan ook vaak georganiseerde reizen, zodat de route zo efficiënt mogelijk kon verlopen. Als ik er nu aan terugdenk, krijg ik bijna rillingen.

De laatste keer dat ik een verre reis maakte, was kort na mijn scheiding, samen met de kinderen naar Egypte. Ik had mijn zoon beloofd dat hij de piramides mocht zien. Daarna ging ik nog één keer op reis met vriendinnen, naar Engeland. Het verwonderde me dat het dichtbij ook zo mooi kon zijn. Stilaan kwam ik tot het besef dat reizen voor mij misschien gewoon een vlucht was. Ik zocht het zo ver mogelijk buiten mezelf, terwijl alles wat ik nodig heb om gelukkig te zijn, eigenlijk dichtbij is.

Op dit moment in mijn leven geniet ik van mijn huis en tuin, ik moet niet meer zo nodig ergens naartoe. Werken aan mijn eigen bedrijf, dat is voor mij nu vakantie. Bij voorkeur wanneer de rest van de wereld op reis is, en ik me echt kan focussen. De zomermaanden zijn daarvoor excellent.

Het verlangen naar reizen is bij mij verdwenen. Het is te veel gedoe, vooral die lange transfers vond ik ellendig. Ook de kinderen hebben er totaal geen behoefte aan: ‘Laten we maar lekker thuisblijven, mama’. Zo’n reis die volledig gepland is, zou ik zeker nooit meer
maken. Ik geniet nu vooral van wat zich aandient, van wat zomaar op mijn pad komt. Eigenlijk ben ik na mijn scheiding een heel ander persoon geworden. En in dat nieuwe leven is er geen behoefte aan reizen.”

‘Het is veel te
veel gedoe,
vooral die lange
transfers vond ik
ellendig’

Lees ook: