Hang eens een kopje in je kerstboom

De prijs van de meest orginele kerstboom gaat wat ons betreft zeker naar de stad Hasselt. De boom is versierd met meer dan 5000 oude borden en kopjes, geschonken door de Hasselaren!

Begin december siert naar jaarlijkse gewoonte een kerstboom de Hasseltse Grote Markt. Dit jaar ziet die er wel erg bijzonder uit, vol serviesgoed.
De stad Hasselt en het creatief bureau Mooz hebben samen met de Hasselaren een indrukwekkende ‘SmaakBoom’ gemaakt van oude witte borden en kopjes. Ook wit porselein met een gouden of blauwe opdruk kwam in aanmerking.  De kerstboom is 9 meter hoog en heeft een diameter van 6 meter. Kunstenaar en keramist Piet Stockmans leverde de ‘piek’.
Inge Vanluyd  en Stefan Vanbergen van Mooz kwamen op dit originele idee: ‘Thuis liggen zoveel borden en kopjes in de kast die nergens bij passen en dus nooit gebruikt worden. Bij vrienden en familie merkten we dat ook zij met ‘verloren’ borden zitten. Genoeg om onze hersens te doen kraken, en een creatieve bestemming te verzinnen voor die dagelijkse voorwerpen. Tijdens de feestdagen wordt er meestal veel gegeten... Zo kwamen we uit bij een porseleinen kerstboom. In de boom brengen we objecten die anders onzichtbaar blijven.‘
‘In de Hoofdstad van de Smaak past een Smaakboom natuurlijk perfect’, zegt Karolien Mondelaers, schepen van Cultuur. En heel wat Hasselaren dachten er blijkbaar hetzelfde over. Ze brachten massaal hun ‘eenzame’ bordjes en kopjes binnen. Het resultaat is een originele boom die hopelijk in de kerstperiode regelmatig bewoners, bezoekers en handelaars samenbrengt voor een borrel of gezellige babbel! De Smaakboom past in het rijtje van eerdere projecten in de openbare ruimte die we realiseerden i.s.m. het creatief bureau Mooz, zoals de artistieke zebrapaden, de gevelgrote foto’s, schommels op de Groene Boulevard en de Picknick de Luxe. Het zijn stuk voor stuk verrassende ingrepen, die bijdragen tot ontmoeting en beleving in een stadsomgeving’.
De SmaakBoom is te bewonderen t.e.m. 6 januari 2013 op de Grote Markt van Hasselt. (EVE)

Partner Content

Gesponsorde content