Kunst en karakter: Dit zijn de beste adressen in Bergen

Zin om België nog wat beter te leren kennen? Veel steden hebben heel wat moois te bieden. Deze keer ontdekken we het prachtige Bergen.

De hoofdstad van Henegouwen is bij Vlamingen vooral bekend om de hedendaagse kunstexpo’s. In het BAM (Beaux-Arts Mons) staat van mei tot begin oktober een kwarteeuw werk van kunstenaar Arne Quinze in de kijker. In de Anciens Abattoirs loopt in dezelfde periode een topexpo over Belgisch textiel. Maar deze Waalse stad met Vlaamse roots heeft nog vele andere troeven.

Beeld: BAM

Streetart contrasteert er met historische gebouwen. In juni is er in normale jaren het Doudou-festival, een uniek volksfeest ter ere van de patroonheilige van de stad, en zijn gevecht met de draak. Die draak zie je ook in het Musée du Doudou. In de omgeving ligt de oude mijnsite Grand-Hornu, met zijn utopische arbeidersstad en het moderne kunstmuseum Mac’s. Rondom zijn er lieflijke dorpjes zoals Cuesmes waar Van Gogh een jaar woonde. Om nog te zwijgen van de kastelen rondom, de natuur van Haut-Pays bij de Franse grens, en de scheepslift in Strépy-Thieu. Zowel in de stad als errond verveel je je geen seconde.

Beeld: Havre

De beste adressen in Bergen volgens local Manuela

Manuela Valentino, conservator van het Unesco-erfgoed van Bergen, weet precies waar je moet zijn.

Troef: “De historische binnenstad is deels autovrij en erg gezellig. Het belfort doet er zijn klokkenspel over de stad klinken.”

Romantisch logies: “Onvergetelijk is een nachtje in Martin’s Dream Hotel. Je slaapt tussen bogen en kerkramen, pal op de Grote Markt. Al even bijzonder is Château Blanc in het naburige dorp Jurbise: je waant je voor één nacht Marie Antoinette in de boudoirkamers van Le Salon des Lumières. Zelfs het diner bij kaarslicht is er geïnspireerd op de feestdissen uit de 18de eeuw.”

Beeld: Coco Mango

Lekkers:Matouroux verleidt met heerlijk gebak. Voor veggie en smoothies zit je goed bij Coco Mango. Masu is een hippe bistro met wereldse accenten en Les Gribaumonts biedt inventieve gastronomie. Grill-lovers moeten in La Table du Boucher zijn.”

Beeld: Les Gribaumonts

Winkelen: “Er zijn veel kleine boetieks. Ik loop geregeld binnen bij Ma soeur et moi voor de betaalbare mode. Cadeautjes koop ik in Mons Où Venir, waar ze leuke hebbedingen verkopen.”

Zeker zien: “Het unieke, barokke belfort uit 1661 kun je beklimmen, de moeite voor het uitzicht. Ook het laatgotische stadhuis betovert – wie over het aapje in de gevel wrijft, mag een wens doen. Ernaast kom je in een historische tuin met rode beuken en de paarse bloemenpracht van de Paulowniaboom.”

Uitwaaien:Spiennes ligt 7 km ten zuiden van Bergen, goed voor een mooie wandeling of fietstocht. In deze groene omgeving zie je de silexmijn, die je terugvoert naar de prehistorie: laat je verbluffen en zie hoe 6.000 jaar geleden hier al zware vuursteenblokken naar boven werden gehaald. Ten oosten van de stad ligt het middeleeuwse kasteel van Havré, met een magnifieke rozentuin. En ten noorden vinden liefhebbers de Royal Golf Club van Henegouwen.”

Meer info hier.

Door: Evy Van Elsacker

Meer inspiratie voor een uitstap in Wallonië:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content