Last van een jetlag? Zo raak je ervan af

Een reisje geboekt naar de andere kant van de wereld? Top. De kans is wel groot dat je last krijgt van een jetlag. Vermoeid? Dit drankje zou je er van af helpen.

Volgens onderzoekers aan het Leids Universitair Medisch Centrum drink je best een kop koffie. Dat is niet alleen omdat de cafeïne zorgt dat je een opkikker krijgt, de cafeïne zou ook zorgen dat je interne klok gevoeliger wordt voor licht. Op die manier past je lichaam zich sneller aan het nieuwe dag- en  nachtritme aan.

Biologische klok

Licht stuurt onze biologische klok aan. Maar door een jetlag of slaaptekort wordt onze biologische klok minder gevoelig voor licht. Dat komt door ophoping van adenosine, een stofje dat je slaperig houdt wanneer je wakker wordt. De cafeïne zou onze hersenen terug gevoeliger maken voor licht.

Volgens de wetenschappers zou cafeïne dus kunnen helpen. Al willen de wetenschappers wel nog verder onderzoeken welke werking de stof precies heeft op mensen. “Muizen zijn nachtdieren, toch lijkt hun biologische klok op de onze. Wij onderzoeken nu verder of cafeïne bij mensen hetzelfde effect heeft op de gevoeligheid voor licht”, aldus onderzoeker Hester Van Diepen. Alleszins het proberen waard. 😉

Meer tips voor als je vliegt:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content