Nu al boeken voor volgend jaar of wachten op last minute? Dé tips voor de goedkoopste vlucht

Het internet bulkt van de tips om je reis zo goedkoop mogelijk op de kop te kunnen tikken. Zo kun je nu al een serieuze vroegboekkorting scoren als je voor volgende zomer boekt, maar het kan ook interessant zijn om te wachten op een last minute. Wat doen we nu best? Luc Callewaert, Algemeen Directeur van Joker, verklapt dé tips om op het juiste moment te boeken.

Nog geen idee waar naartoe? Dit zijn dé 4 ultieme reisbestemmingen van 2017

Wanneer boeken?

Wacht je nu best op die ene promotie of kun je er beter zo snel mogelijk bij zijn? Het is toch altijd een beetje gokken. Daarom geeft Luc Callewaert enkele tips.

  • Het begrip last minute zit er stevig ingebakken bij de Belgische reizigers, maar voor vliegtickets naar verre bestemmingen vallen er zelden last minute nog interessante deals te rapen.
  • De laatste jaren wordt er steeds vroeger geboekt. Nu wordt er al geboekt voor volgende zomer. Op zich niet abnormaal, je kunt ongeveer 11 maanden voor vertrek een vliegtuigticket boeken. En veel reisorganisaties doen in augustus vroegboekacties. Hoe vroeger je je ticket boekt, zeker voor het hoogseizoen, hoe goedkoper. Tenzij er natuurlijk één of andere promotie uit de lucht valt, dat weet je nooit zeker.

Tips als je online boekt

  • Ga na of alle kosten in de getoonde prijs zitten. Denk hierbij aan luchthaventaksen, administratie- en kredietkaartkosten, extra kosten voor bagage of om stoelen naast elkaar te kunnen boeken. En of het wel degelijk om een heen- en terugticket gaat.
  • Weet dat sommige tarieven gewoon niét online mógen staan. Het gaat dan om speciale goedkopere tarieven voor wie tegelijk ook een hotel, huurwagen of reis boekt of voor jongeren, voor wie een wereldreis maakt, voor mensen met buitenlandse roots die op familiebezoek gaan,… Deze tarieven zijn wel beschikbaar bij reisorganisaties.
  • Surf met een anonieme browser. 
  • Laat je niet opjagen door boodschappen zoals “nog maar 3 plaatsen beschikbaar”. Ze zijn zelden waar.

Denk na over je beslissing

“Laat je niet alleen leiden door de goedkoopste prijs van een vliegticket ergens op het internet. Er zijn zoveel andere factoren die doorslaggevend kunnen zijn”, waarschuwt Luc Callewaert. “Soms kan je voor de prijs van 3 koffies en een spaghetti in een te koud luchthavenbuffet rechtstreeks vliegen. Hoeveel bagage mag je meenemen? Op welke luchthaven kan je zonder visum het land in tijdens een tussenstop? Welke maatschappijen kan je combineren zonder dat ze je allemaal in de kou laten staan bij een probleem? Misschien is het wel interessanter om aan te komen op de ene luchthaven en terug te vliegen van een andere? Ga je op citytrip, blijf dan minstens een zaterdagnacht ter plaatse, dat scheelt in prijs. Wil je echt 10 uur vliegen met je kinderen zonder eigen entertainment system? Het zijn maar enkele vragen die je je zou moeten stellen vooraleer je een beslissing neemt”, zegt hij.

“Een reis in orde brengen is een tijdrovende bezigheid, waar je met honderd-en-een zaken moet rekening houden. Het is ook geen exacte wetenschap waar een hapklaar draaiboek voor bestaat. Je moet kijken wat het best bij je past en dan komt het er echt op neer op het juiste moment en de juiste plaats te boeken.”

Meer tips voor je reizen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content