Om deze belangrijke reden boek je best NU je reis naar Lapland

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Het Noorden is hip. Naast het noorderlicht, bergen sneeuw en fantastisch lekkere zalm vind je er heel wat sportieve activiteiten. Van scooteren tot huskytochten over ‘sneeuwraketten’. Maar de allercoolste sport is er ongetwijfeld driften, ofte: met een auto slippen op ijs. Want waar beter kan je dat doen dan in het land van duizend meren?

Driften in Lapland

En dus nam Audi ons mee naar Muonio in Lapland (Finland). Met een S4 Avant Quattro leerden we er gecontroleerd slippen op een dichtgevroren meer. Wel handig ook om hier in België te gebruiken bij vriesweer. Wie ons achterna wilt gaan, boekt best nù al een reis voor volgend jaar, want de lessen zijn snel fully booked. En wel hierom:

Rendier proeven

Rendier proeven

Rendier proeven

Na een lange dag op het vliegtuig komen we aan in Kittilä. Tijdens onze laatste rechte lijn naar het hotel krijgen we alvast iets te eten. “Wil je zalm of rendier?” vraagt de auto-instructeur. Rendier uiteraard, want ik ben in Lapland. Wel lekker, zo’n Rudolf tussen je broodje, en later weten ook gestoofd rendier en zelfs rendierchips me te bekoren.

Theorieles

Theorieles

Theorieles

Om 8 uur stipt begint de eerste theorieles. Een dame, Yannick, legt ons zowel in het Nederlands als Frans de werking van de auto’s uit. Ik neem notities, krijg een tractorkaart (een wat?) en niet veel later ook m’n eigen auto.

1,2,3 GO

1,2,3 GO

1,2,3 GO

We trekken in konvooi naar het bevroren meer iets verderop. Ik krijg een co-piloot (ook een journalist, die gelukkig iets meer van driften kent dan ikzelf) en hup, we zijn weg. Het eerste parcours bestaat uit een ellips, waarin ik twee verschillende remtechnieken uitprobeer in de bochten. Dat lukt al aardig.

‘Wreed accident’

'Wreed accident'

‘Wreed accident’

Wanneer ik in de kant beland en er niet zelfstandig uitsukkel, kan ik hulp inschakelen van de tractor. Met walkie-talkies (waarmee onze wagens in verbinding staan) vraag ik een goedgezinde Fin om hulp. Die maakt een knipje in m’n tractorkaart (a-ha). Diegene met het minst aantal gaatjes aan het einde van de reis ontvangt een ludiek cadeautje.

Heerlijke keuken

Heerlijke keuken

Heerlijke keuken

’s Avonds is het altijd héérlijk dineren in Hotel Lapland Olos. Een roomsoepje met boschampignons, een heerlijk versgevangen zalmpje én (yummie) witte chocolademousse. Delicious. M’n sauna én jacuzzi in de badkamer zijn een perfecte afsluiter van de dag.

Driftrace én diploma

Driftrace én diploma

Driftrace én diploma

Na dag twee is het al zover. Hét verdicht. Tijdens een spannende ‘driftrace‘ met alle deelnemers, wordt mijn tijd gemeten over een parcours van zo’n 4 kilometer. Ik deed er 5 minuten 16 seconden over. Not that bad, maar wel slecht genoeg om laatst te eindigen.

Een sprookje om af te sluiten

Een sprookje om af te sluiten

Een sprookje om af te sluiten

Om de laatste avond helemaal geslaagd te maken, neem ik deel aan de snowscootertocht. Dames, wees gewaarschuwd: het weggetje wordt niet geprepareerd, een sportbeha is dus aangewezen ;-). Na de tocht komen we aan in een sprookjesachtige hut, mét knetterend houtvuur. Daar staat een chef klaar met alweer een heerlijke menu.

Nagenieten

Nagenieten

Nagenieten

Op het vliegtuig is het nagenieten van een fabelachtige, ongewone én leerrijke trip. Eye pads on, ogen dicht. En hopen dat er ooit nog een tweede keer volgt.

De Audi Ice Experience boek je aan € 3.700 en vindt plaats van 20 tot en met 23 februari 2018 (meteen ook de beste periode om het noorderlicht te zien). Schrijf je zo snel mogelijk in bij een Audi-verdeler, want het aantal deelnemers is beperkt.

Meer reis-inspiratie?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content