Op reis met de elektrische wagen? Zo bereid je jezelf voor

(Plug-in) hybride en elektrisch rijden zit in de lift. Vooral omwille van ecologische redenen. Maar zo’n batterij gaat natuurlijk niet eindeloos lang mee, en je batterij opladen duurt langer dan tanken. Op reis met de elektrische wagen, hoe bereid je je nu best voor? Wij vroegen het aan ons panel van experten.

Het expertenpanel: Marinko Naessens (Project Manager Electrification), Ilja Van Mol (Technical Competence Coördinator), Bart Pyl (Commercial Offer & Product Manager) & Aerts René Jr. (Public Relations Volvo Cars Belux ), allen actief bij Volvo Cars Belux. 

Kan ik ver genoeg rijden?

Dit is waarschijnlijk de meest gestelde vraag en voor veel mensen een angst om over te gaan tot de aankoop van een elektrische wagen. Maar kun je nu eigenlijk ver genoeg rijden met een elektrische wagen om zorgeloos op vakantie te gaan? 

“Ja hoor”, klinkt het bij het panel in koor. “Er is een term voor die terughoudendheid omwille van de batterijduur; range anxiety. Veel mensen drukken bij de aankoop van hun wagen de angst uit om niet snel genoeg bij een laadstation te geraken. Een keer ze elektrisch rijden, valt die angst weg. Dat is om verschillende redenen. De huidige batterijen hebben een lange range: met de batterijen van Volvo rijd je bijvoorbeeld zo’n 400 kilometer. Laten we eerlijk zijn: je rijdt niet vaak 400 kilometer op een dag. Meer zelfs: mensen doen gewoonlijk 90% van de tijd dezelfde route. Bovendien wordt zo’n 65% van de tijd thuis geladen, 25% van de tijd op het werk en slechts 10% van de tijd langs de weg. Die cijfers zeggen genoeg. De eerste weken zijn elektrische bestuurders misschien nog bewust bezig met het laden, maar daarna niet meer. Het wordt – net als bij eender welke andere auto – een automatisme. Zeker als thuis en/of op het werk laden mogelijk is, is die range anxiety heel snel verdwenen.”

“We begrijpen dat die angst net iets groter is dan tijdens het woon/werkverkeer. Maar dat is helemaal niet nodig. Met een app die zegt wanneer en waar je kunt opladen en snellaadstations voor als je weinig tijd hebt, geniet je van een heerlijke reis. Veel extra voorbereiding is niet nodig. Wil je toch advies, dan hebben we onderstaande tips voor jou.”

1. Vertrek met opgeladen batterij

De eerste tip is logisch, maar het wordt al eens vergeten: zorg dat je batterij is volgeladen vooraleer je op reis vertrekt.

2. Installeer de app

De GPS van Volvo geeft prima aan waar laadstations liggen en hoe lang je nog verder kunt met je batterij. Hij wordt trouwens permanent geüpdatet, handig dus!

Wil je nog meer voorbereid op reis, dan is de ABPR-app (De letters staan voor A Better RoutePlanner) een handige tool om te downloaden. De app zegt niet alleen op voorhand hoever je nog kunt rijden, het is ook een heel handige plan-tool. Een voorbeeldje: de app geeft op voorhand aan wanneer je pakweg in Parijs toekomt en dat je nog maar 20% batterij over hebt. Vervolgens zegt de applicatie waar je kunt laden en hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt. Hij geeft bijvoorbeeld aan dat je 25 minuten moet laden bij een bepaald laadpunt. Door die precieze informatie kun je heel gemakkelijk een reis uitstippelen. Het is extra leuk om je pauzes zo te plannen dat je iets kunt bezoeken of gezellig kunt gaan picknicken. Zo word je reis al een leuk onderdeel van je reis.

3. Laad budgetvriendelijk

Hou er rekening mee dat de snellaadstations (vaak aan autosnelwegen) duurder zijn dan de kleinere laadstations in dorpen of steden. In sommige gevallen is dat bijna twee keer zo duur. Wil je snel bijladen, dan kan dat natuurlijk. Maar kom je niet veel later in een pittoresk dorpje terecht met een klein laadstation, dan is het budgetvriendelijker om daar (bij) te laden.

4. Controleer je boorddocumenten voor vertrek

Net zoals bij andere reizen is het slim om even je boorddocumenten te controleren. Heb je rijbewijs bij, liggen al de nodige documenten in je wagen en is je verzekeringspremie betaald? Dan houd niets je nog tegen.

5. Geniet van je reis

Geniet vooral van je reis en laat je niet te veel leiden door het feit dat je elektrisch rijdt. Een vakantie is om te ontspannen, doe dat dus vooral. Hou vooral rekening met de voordelen van elektrisch rijden: je reis is veel milieuvriendelijker dan met de meeste andere vervoersmiddelen, je hebt vaak parkeergeluk omdat nog steeds veel mensen met een thermische motor rijden en anders dan bij een vliegtuig heb je de vrijheid om steeds naar nieuwe plekken te rijden.

Meer over elektrisch rijden en duurzaam reizen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content