Advertorial

Over bergen en beren

Samen met Toerisme Zwitserland

Zwitserland is meer dan bergen, horloges en chocolade. Het Berner Oberland is een van de meest veelzijdige regio’s in het land. Schilderachtige en indrukwekkende landschappen, meer dan achthonderd meren, evenementen van wereldklasse en een prachtig Bern, de hoofdstad van Zwitserland, vormen slechts enkele van de vele hoogtepunten tijdens jouw wintertrip doorheen deze streek. Zowel de Jungfrau-regio als de stad Bern staan op de lijst van Unesco-werelderfgoed.

Eerst naar de bergen

Het Jungfraujoch draagt de naam ‘Top of Europe’. Dat zijn zware woorden om te dragen, maar met het wereldberoemde bergentrio – Eiger, Mönch en Jungfrau, – heeft de bergkam best sterke schouders. Het Jungfraujoch ligt in het hart van het Unesco-werelderfgoed Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn en is met 3.454 meter het hoogste treinstation van Europa. Al meer dan honderd jaar rijdt een tandradtrein vanaf Kleine Scheidegg door een tunnel steil omhoog naar een fenomenale wereld van eeuwige sneeuw, ijs en rotsen. Eén halte met vensters geeft een spectaculair uitzicht op de gletsjers en Grindelwald in de diepte. Eenmaal boven staar je op de uitzichtplatformen naar een indrukwekkende alpiene wereld, bezoek je het ijspaleis, wandel je door de eeuwige sneeuw of… duik je onder in de Zwitserse chocoladehemel van Lindt. Met de opening van de Eiger Express is het V-Bahn-project van de Jungfraubahn voltooid en sta je vanuit Grindelwald in 45 minuten helemaal op de top van het Jungfraujoch.

Meer informatie: Jungfraujoch-Top of Europe

Sportief skigebied

Genoeg naar bergen gestaard. Tijd voor actie, die chocolade-grammen gaan er immers niet zomaar af. Met meer dan 274 kilometer aan pistes op een hoogte tot bijna drieduizend meter is de Jungfrau Ski Regio een van de grotere skigebieden van Zwitserland. Of je nu in Grindelwald-Wengen, Grindelwald-First, Mürren-Schilthorn of Meiringen-Hasliberg de latten, het snowboard of sneeuwschoenen onder de voeten bindt, overal kom je terecht in een betoverend winterwonderland. Liften of gondels, pistes en treinen verbinden de vier gebieden met elkaar. In Grindelwald-Wengen ski je echt aan de voet van Eiger, Mönch en Jungfrau. Grindelwald is een van de beroemdste klimdorpen van Zwitserland, het is mooi en authentiek en de Eiger-noordwand – misschien wel de gevaarlijkste berg ter wereld – vertelt vele bloedstollende verhalen. Waag je aan de piste van de oudste skiwedstrijd ter wereld, de Lauberhorn.

Liever wat rustiger aan? Geen nood, de vier gebieden kennen veel blauwe en rode pistes en ruim honderd kilometer aan rodelpaden en wandelpaden voor sneeuwschoenwandelaars. Freestylers sturen we met graagte naar Grindelwald-First waar een enorme halfpipe en prachtig snowpark hen opwachten. Een beetje geïsoleerd van de andere gebieden maar zeker en vast een bezoek waard is Mürren-Schilthorn. En daar zijn meerdere redenen voor. Het is het hoogst gelegen skigebied in het Berner Oberland, je vindt er de steilste piste (tot maar liefst 88%!) van de hele regio, delen van de James Bond film On Her Majesty’s Secret Service werden hier opgenomen. In het draaiende panorama-restaurant Piz Gloria krijg je een 360°-blik op niet enkel het befaamde trio, maar ook op meer dan tweehonderd bergtoppen. Op een heldere dag zie je zelfs de Mont Blanc.

Actieve bergdagen vragen actieve wellness-beleving en verfijnde gastronomie. Ook daarvoor ben je in de Jungfrau Ski Regio aan het juiste adres. De combinatie van sauna en een droomuitzicht op de bergen staan garant voor een unieke beleving. De avond afsluiten doe je in een van de vele restaurants waar je geniet van de lokale specialiteiten die met smaak en finesse voor jou worden bereid.

Meer informatie: Jungfrau Ski Region

En nu naar de beren

Zwitserse steden zijn meesterwerkjes van moderne architectuur waarin talrijke musea je aandacht vragen. In Bern wil de legende dat de stichter van de stad, hertog Berthold V een beer doodde. Niet enkel in het wapenschild van Bern vind je een beer terug, in de Berner berenkuil spelen beren in een zesduizend vierkante meter groot park. Het mooiste zicht op de door de Aare omzoomde oude binnenstad krijg je vanaf de Rosengarten, het mekka voor de bloemenliefhebber. Met het parlementstgebouw, de Zytglogge, de Kunsthalle, de Käfigturm of de oude stadswijk Matte flaneer je doorheen een geslaagd huwelijk tussen authentieke romantiek en culturele charme.

Shopaholics halen hun hart op in de ruim zes kilometer lange overdekte winkelpromenade, de uitgestrektste van Europa. Talrijke boetieks en shops verblijden je met lokale producten, van voedsel over decoratie en juwelen tot kledij van plaatselijke ontwerpers. Op de wekelijkse markt in Münstergasse of aan het parlement dompel je je onder in een heerlijke selectie van lokale specialiteiten.

Meer informatie: Attractions – Bern Welcome

Cultuur- en gastronomieparel

Bern is met haar vele musea en galerieën een ware cultuurparel. Het wereldberoemde Kunstmuseum, een van de oudste musea van Zwitserland, het Zentrum Paul Klee, met wereldwijd de grootste verzameling werken van de kunstschilder, het Bernisches Historisches Museum en het Einstein Museum, het Schweizerische Alpine Museum of het Museum für Kommunikation… cultuurliefhebbers zijn wel eventjes zoet in Bern. Bern combineert internationaal gerenommeerde kunst en unieke architectuur.

Meer informatie: Art & Culture in Bern – Bern Welcome

Maar ook fijnproevers zijn hier helemaal in hun nopjes. In het hart van de stad en in de wijken van Bern zijn er talrijke kleine en minder kleine sterren aan de gastronomische hemel. Goede wijn en voortreffelijk eten vormen een perfecte harmonie in Bern. Als liefhebber van een mediterraans geïnspireerde keuken ga je langs bij Casa Novo, wijnkenners halen hun hart dan weer op bij Wein & Sein. Gastronomen sturen we met veel overtuiging naar Restaurant Steinhalle. Daar tovert Markus Arnold eerlijke en gesofisticeerde gerechten op je bord. In vijfsterrenhotel Bellevue Palace word je niet enkel uitstekend verwend, je geniet ook nog eens van een prachtig uitzicht op de Aare en de Berner Alpen. In Hotel Schweizerhof Bern & Spa wachten culinaire hoogstandjes in Jack’s Brasserie en ook op het Sky Terrace.

Meer informatie: Acclaimed Bernese Restaurants: GaultMillau, Guide Michelin & Co. – Bern Welcome