Roadtrip langs de Moezel: onze favoriete genietadresjes voor een weekendje weg

Een duo vriendinnen, één auto, twee klassehotels en een rivier die zich door een wijnstreek slingert. Genietweekend gegarandeerd!

Qualitytime in de Moezelstreek

Reizen, hoe ging dat ook alweer? We hebben de smaak razendsnel weer te pakken als we over de E40 bollen richting Trier. Met ons coronacertificaat en favoriete nootjes op zak en opgeladen met dat uniek soort enthousiasme dat alleen onder beste vriendinnen bestaat. Greet en ik beloven elkaar plechtig níét te babbelen bij cruciale afslagen en drukke rotondes. En weg zijn we: ons eerste avontuur, sinds veel te lang, tegemoet. Na amper 3,5 uur arriveren we bij onze eerste stop: Hotel Villa Hügel, een witte jugendstilvilla aan de rand van Trier. Dit elegante familiehotel is klassieke topklasse, piekfijn onderhouden en met doorgedreven comfort. De kamer, het diner, het ontbijt; we staan versteld van zoveel kwaliteit en kwantiteit voor die prijs. Vanuit het zwembad op het dak heb je een prachtig uitzicht over het park en de stad. Alleen al daarvoor zouden we speciaal terugkomen.

De volgende dag wacht Trier op ons. De oudste stad van Duitsland, door de Romeinen ‘Roma Secunda’ genoemd, herbergt niet minder dan acht Unesco-werelderfgoedmonumenten op een zakdoek groot. Het amfitheater, de thermen, de basilica, de dom,... en de beroemde stadspoort Porta Negra, simpelweg met blokken zandsteen opgestapeld zonder voegen.

Vanwaar die zwarte kleur, vraag je je af? Milieuvervuiling avant la lettre blijkt, want roet kleurde de zandsteen al in de middeleeuwen zwart. Het lijkt alsof de tijd is blijven stilstaan in Trier. Hier geen hippe koffiebars of trendy boetieks, wel schattige konditoreien die eruitzien als pralinedozen; kleurige gevels met tierlantijntjes en veel terrassen, waarvoor de toeristen hun bussen en boten maar al te graag verlaten. Van boten gesproken: de Moezelvallei is van oudsher bekend voor de rivierbotencruises, vooral geliefd bij een ouder publiek. Een populaire vaarroute gaat van Trier tot Koblenz, maar wij haken in op de autoweg B53 en slingeren met de Moezel mee tot in Lieser.

De dorpjes lijken plaatjes uit sprookjesboeken en letterlijk elk huis, elke familie heeft iets met wijn te maken. De Moezelvallei is het grootste wijngebied van Duitsland. De rieslingdruif is hier heer en meester. De wijngaarden op de flanken zijn zo steil dat je je afvraagt hoe hier in hemelsnaam kan geoogst worden. We rijden via Trittenheim met uitkijkplaats Zummethöhe, Niederemmel en het oudste wijndorp Neumagen-Dhron naar onze eindbestemming van de dag: Schloss Lieser.

Vijftig tinten groen en de kronkelende Moezel hebben ons in de juiste stemming gebracht om ons sprookjeskasteel van één nacht binnen te treden. Romantiek ten top, en dan hebben we niet eens een druppel wijn geproefd! We verbazen ons over de vele hoekjes en kantjes van dit kasteel: de intieme kapel, de indrukwekkende Emperor Suite, de stemmige wijnkelder, de spa. We laten ons vertellen over Eduard Puricelli, de rijke zakenman die de ‘villa’ eind 19de eeuw liet bouwen. Zijn dochter Maria trouwde met een hoge Pruisische officier, bevriend met keizer Wilhelm II. Telkens als de keizer op bezoek kwam, werd er een stuk bijgebouwd waardoor de villa gaandeweg een kasteel werd, en vanaf 2019 dus een hotel van de prestigieuze Autograph Collection van Marriott. Hoog tijd nu om de kurken te laten knallen! Mario Stettler, wijnboer van dienst, leert ons alle finesses van de rieslingdruif. De kunst van het proeven en spuwen hebben we nooit onder de knie gekregen en gaan we ook zeker niet op deze feestelijke avond leren.

Behoorlijk tipsy arriveren we in onze fleurigste jurken in het chique restaurant en krijgen de slappe lach als ik wegzak in de grote stoel en nauwelijks boven tafel uitkom. Het heeft geen zicht, maar dat biedt de voorbijstromende Moezel voor het raam ons in overvloed.

‘De idyllische dorpjes onderweg lijken wel lieflijke plaatjes uit oude sprookjesboeken’

’s Anderendaags valt de regen met bakken uit de lucht, niet echt wat we nodig hebben op onze laatste dag. Maar onze volgende stop Bernkastel-Kues maakt veel goed. Het stadje herbergt wellicht de mooiste verzameling vakwerkhuizen van de middeleeuwen. Vooral het ‘balancerende’ Spitzhäuschen is een wonder in de bouwkunst. Omdat er een grondbelasting werd geheven, bouwde men de benedenverdieping bewust smal om dan te verbreden naar de bovenste verdiepingen toe. Je houdt je hart vast als je onder het huisje staat. Ook kun je aan de hoogte van de deur aflezen hoe oud het huisje is. In de middeleeuwen waren de mensen immers kleiner. Ik pas er met mijn 1m56 net in!

Bij de afscheidslunch proeven we Debbekoche, een typische aardappelgratin, en heerlijk sappige perziken uit de streek (ook de ‘Perzische appel’ brachten de Romeinen mee, samen met de wijnstokken). Reizen… we waren het haast vergeten, maar het smaakt verdomd lekker!

Meer info op trier-info.de en visitmosel.de

Klassehotels

  • Hotel Villa Hügel aan de rand van Trier huist in een geklasseerde jugendstilvilla uit 1914. Met park en pool with a view. Kamers vanaf € 175 voor 2 personen. hotel-villa-huegel.de
  • Schloss Lieser in het gelijknamige wijndorp lijkt uit een sprookjesboek weggeplukt. The art of sleeping beoefen je daar in klassevolle en toch knusse kasteelkamers. Je geniet er ook van de wellness en het terras met zicht op de Moezel. Kasteelkamers vanaf € 249 voor 2 personen. schlosslieser.de

Gourmetrestaurants

  • Schlemmereule in Trier serveert klassiekers zoals kalfstartaar en kreeft. Aangenaam terras; bij kouder weer orangerie. Hoofdgerechten vanaf € 28. schlemmereule.com
  • Puricelli in Lieser staat voor fine dining, zowel qua interieur als qua menu. Zo kan ook wie niet logeert in Schloss Lieser, toch de voorname sfeer opsnuiven op dit wijndomein. Menu vanaf € 65. schlosslieser.de/ restaurant-puricelli
  • Bernkastel Ratskeller in Bernkastel-Kues verleidt met een modern interieur in een monumentaal gebouw uit 1608. De keuken is zuiders en gesofistikeerd. Denk kirsch-gazpacho met knoflook of duif met framboos. Menu € 95. bernkastel-ratskeller.de

zomerplan

Op zoek naar nog nog meer tips om alles uit je vakantie te halen? Ontdek hier alle artikels uit Feelings grote zomerplan. Wil je geen enkele update meer missen? Schrijf je dan hier snel in op onze nieuwsbrief met Feeling weekendtips, zo krijg je elke vrijdag onze tips om je zomer onvergetelijk te maken in je inbox.

Meer lezen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content