Weekendje weg: in het spoor van Raveel

In 2021 zou Roger Raveel 100 jaar geworden zijn. In en rond Machelen-aan-de-Leie kun je de schilderachtige landschappen en dorpstaferelen die de kunstenaar tot al dat moois inspireerden, in het echt zien.

Kunst die de wereld verandert

Een vlot met daarop een schilderij van een rode vlag met een wit vierkant drijft over de Leie. Toeschouwers drommen samen aan de kant van de rivier. We schrijven het jaar 1971. De installatie werd te water gelaten door kunstenaar Roger Raveel (1921‑2013), die ermee protesteert tegen het dempen van de Leiebocht in zijn thuishaven Machelen-aan-de-Leie. Hij haalt zich met de actie de woede van veel lokale boeren op de hals, die meer landbouwgrond hoopten te vergaren. Pech voor hen: het drijvende schilderij maakt indruk en de rivierarm blijft behouden.

Roger Raveel, Rode Koe (1948). Olieverf op papier op hardboard 49 x 59 cm. Collectie Roger Raveel Museum / Vlaamse Gemeenschap

Dat kunst de wereld kan veranderen, is dus wel bewezen. Roger Raveel, een van de meest beduidende naoorlogse kunstenaars van ons land, zou dit jaar een eeuw oud geworden zijn, mocht hij acht jaar geleden niet bezweken zijn aan een longontsteking. En dus wordt Raveel, die zijn hele leven in zijn geboortestreek bleef wonen en werken, in deze pandemietijden in de mate van het mogelijke gevierd.

‘Om écht dicht bij Raveel en zijn inspiratiebronnen te komen, moet je in de Leiestreek zijn’

In Bozar in Brussel was deze zomer een grote retrospectieve van Raveels werk te zien, maar om écht dicht bij Raveel en zijn inspiratiebronnen te komen, moet je toch in de Leiestreek zijn, zoals in het Machelse Roger Raveel Museum. Er meteen een heus Raveelweekend van maken? Een goede uitvalsbasis in de Leiestreek, op een kwartiertje rijden van het Roger Raveel Museum, is Marguerite Shop and Stay in het dorpje Wakken (Dentergem), waar de Leie en de Mandel in elkaar overvloeien. De bed and breakfast van local Griet Slos, genoemd naar haar favoriete bloem, opende eind vorig jaar de deuren.

Een van de vier kamers van Marguerite Shop and Stay in Wakken.

Het pand telt vier kamers met elk een eigen keuken en leefruimte, waar gasten in pandemietijden hun ontbijt – met onder meer ambachtelijk zuurdesembrood en kaneelrolletjes – geserveerd krijgen. Je kunt er alleen, met twee of met vier verblijven voor één of meerdere nachten.

Gastvrouw Griet Slos is ook barista en floriste.

Extra troef: omdat de gastvrouw ook floriste en barista is, baat ze op de benedenverdieping van haar B&B nog een plantenshop en koffiebar uit. In de eerste kun je grasduinen naar een groen souvenir, in de laatste worden warme dranken en zoetigheden to go geserveerd. Zo heb je ineens ook het ideale proviand voor als je na het uitchecken nog een uitstap in de regio wilt doen. Kies bijvoorbeeld voor de Raveelwandeling (3,7 km), die begint en eindigt aan het door toparchitect Stéphane Beel ontworpen Raveel Museum. Volg de routebordjes en loop langs Raveels felkleurige gestreepte palen, zijn betonnen silhouetten op de Muur van de Verbeelding en zijn woonst/atelier. Maar het hoogtepunt beleef je wanneer de wandelroute plots op een onverharde weg overgaat en je bij de Machelenput brengt: een afgesneden Leiearm. Het enige wat op die idyllische plek nog ontbreekt, is dat drijvende kunstwerk van Raveel uit 1971. Maar met gesloten ogen en een beetje verbeelding komt een mens al ver.

Marguerite Shop and Stay, Molenstraat 30A, 8720 Wakken. Kamers vanaf € 100 voor 2 personen, inclusief ontbijt (andere formules te checken op website). 

Door: Cara Brems

Meer inspiratie voor weekendjes weg:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content