6 x interieurtips om kleine ruimtes groter te maken

An Vermeiren

Kleine ruimtes groter maken: de wens van heel wat mensen, maar hoe doe je het? An Vermeiren is interieurstyliste en kleuradviseur en geeft ons enkel tips om van je kleine rijhuisje een villa te maken, optisch dan ;-).

1. De klassieker: lijnenspel

Wil je een ruimte optisch hoger laten lijken? Werk dan met verticale lijnen. Wil je een ruimte dieper laten lijken, werk dan met horizontale lijnen. Dat klinkt logisch, maar het maakt echt een verschil.

Trek de lijnen door in je meubilair. Een lage, lange dressoir creëert bijvoorbeeld diepte, een hoge smalle kast, lengte. Een hangplant bovenop die laatste, accentueert de hoogte nog eens extra. Sta je echt nog in de startfase van je bouwproject? Overweeg dan hoge deuren en creëer een open ruimte.

2. Gebruik de ruimte optimaal

Gebruik je kleine ruimtes slim. Een dubbel bed is uiteraard leuk, maar als je niet veel plaats hebt, kies dan voor een slim eenpersoonsbed waar een tweede bed onder zit dat je kan uitklappen wanneer je het nodig hebt. Ga je toch voor een tweepersoonsbed, kies dan voor handige lades die je onder het bed kan schuiven. Dit is de ideale plek om nog wat extra spullen op te bergen.

3. Lichte kleuren

Wil je een ruimte optisch vergroten, kies dan voor lichte kleuren zoals wit of gebroken wit. Enkel lichtblauw is geen aanrader, dat maakt je kamer net koeler. Een accentkleur kan zeker, maar overdrijf niet, want dan verklein je de kamer. Een alternatief is behangpapier, daar kan je ook alle kanten mee op. In kleine ruimtes ga je het beste voor rustige prints.

4. Let there be light

Speel met verlichting. Hoe minder schaduw, hoe groter een ruimte lijkt. Voorzie dus genoeg lichtpunten. Uiteraard wil je het ’s avonds ook gezellig kunnen maken met wat sfeerverlichting. Hier en daar een staande lamp of tafellampje creëert onmiddellijk extra sfeer.

5. Reflect!

Goed nadenken over je interieur is één iets. Maar reflecteren mag je in kleine ruimtes gerust letterlijk nemen. Spiegels reflecteren licht en verdiepen je ruimte. Je hoeft er geen spiegelzaal van te maken, maar hier en daar een slim geplaatste spiegel maakt een kamer groter. Plaats de spiegel zodanig dat hij optimaal daglicht opvangt en het kan verspreiden.

6. Keep it clean

Rommel en kleine ruimtes gaan niet samen. Een hoge kast neemt wel wat plaats in, maar je kan er ook veel in verstoppen. Om het niet te bombastisch te maken, is het fijn om met open kasten te werken. Investeer dan wel in mooie opbergdozen, zo hou je het overzichtelijk en ordelijk.

Meer interieur-inspiratie

Partner Content

Gesponsorde content