Binnenkijken in de mooiste designhuizen op Ibiza

Voor een permanente plek onder de zon is de Ibiza-inspo perfect. Het Balearische eiland werd al lang geleden een populaire vakantiebestemming, dan een way of life, en wordt nu zelfs geassocieerd met een eigen interieurstijl.

De Ibiza-stijl

Finca’s

Voor een inkijk in de typische Ibiza-stijl kloppen we aan bij Blakstad, een wereldwijd gerenommeerd architectenbureau op Ibiza. Het bureau werd opgericht door Rolf Blakstad, een visionair architect die bekendstaat om de typische eilandarchitectuur van Ibiza. “Iedereen heeft het over de Ibiza-stijl maar eigenlijk is het de zuidmediterrane stijl”, lacht Blakstad als we hem met de term confronteren. Aan de oorsprong van de architectuur liggen hardwerkende landbouwers. Mensen die met de middelen en het materiaal dat ze hadden hun finca’s (Spaanse landhuizen met een stuk grond, red.) zelf verbouwden op de voor hen best mogelijke manier. Vandaar al die organische vormen die je ziet, de handgemaakte details, de nonchalance en de creativiteit. Dat is de oerziel van wat je hier ziet en voelt en heeft dus in haar oorsprong weinig met hippe trends te maken.”

Het is die oude ziel die Blakstad met zijn architectenbureau met zoveel mogelijk respect wil blijven uitdragen. “Wij doen dat door duurzame en lokale materialen te gebruiken
zoals traditioneel pleisterwerk, stenen muren, houten balken en vloeren van natuursteen. We willen vooral respect tonen voor de natuurlijke omgeving van onze projecten. Die holistische aanpak is zeer belangrijk voor ons.”

Blakstad
Laat de planten maar over de gebouwen groeien

Harmonie met de natuur

Een ander internationaal bekend architectenbureau dat vanuit Ibiza de mediterrane stijl mee op de kaart zet is ROMANO Architecture, Interiors and Landscapes. Jaime Romano startte zijn eerste architectuurbureau begin jaren negentig in Barcelona. Pas in 2000 reisde hij voor het eerst naar Ibiza, waar hij op dat moment zijn vrouw ontmoette. Betoverd door de liefde, de architectuur en de sfeer van het eiland, besloot hij te verhuizen en een tweede bureau op Ibiza te openen. “Wij creëren vooral een moderne versie van de mediterrane architectuur. De constante die door al onze projecten loopt, is de link tussen architectuur en natuur. In het ideale scenario loopt elke binnenruimte over in een eigen stuk tuin. Die overgang tussen binnen en buiten moet perfect zitten op vlak van compositie en sfeer. Dat is iets typisch voor de architectuur hier, een weerspiegeling van het verlangen naar harmonie tussen mens en natuur. Vanaf de eerste schetsen al houden we daar rekening mee.

ROMANO Architecture
ROMANO Architecture

Ik zeg regelmatig tegen onze landschapsarchitecten en tuinmannen: “Laat de planten maar over de gebouwen groeien!” Niet alleen omdat dat mooi oogt. Het is hier op Ibiza ook nodig als buffer tegen het warme klimaat. Natuurlijke zonwering is een must. Denk aan houten pergola’s met rond- en overgroeiende planten, wijnranken die een terrasdak vormen, bougainvillea voor extra schaduw en het ultieme zuiderse gevoel, rieten afdaken, enzovoort. Het grote voordeel van zonwering via planten is dat het bladerdak in de zomer voor veel schaduw en verkoeling zorgt terwijl het zonlicht in de winter maximaal naar binnen kan schijnen omdat tegen dan de planten hun bladeren zijn verloren. Airco avant la lettre.”

Balans houden is heel belangrijk

Boho-chic

“Wie aan Ibiza denkt, denkt vaak ook aan boho-chic. Toch moet ik daar soms mee lachen”, zegt Romano. “Het klopt dat rijke etnische en kleurrijke invloeden het eiland hebben gevormd. Van Marokkaanse mozaïeken tot Indiase weefsels en Balinese meubels. Maar dat betekent nog niet dat alles overal past. Soms zie ik restaurants of plekken waarvan ik denk: zijn we nu in Marokko, in Miami, op Bali of op Mykonos? (lacht) Ik zie dan een levend Pinterest-bord in één ruimte voor me en dat is niet de bedoeling. Balans houden is heel belangrijk.”

ROMANO Architecture

“Witte tinten en natuurlijke materialen liggen aan de basis van onze interieurs. Toch zullen wij vaak wat meer kleur en andere invloeden suggereren. Op een mooi uitgebalanceerde manier uiteraard. In eerste instantie hebben klanten vaak een beetje schrik voor kleur, want enkel met neutrale tinten werken lijkt veiliger. Toch zijn het net de kleurrijke details die zorgen voor een persoonlijke, speelse en stijlvolle creatieve vibe. Precies waar Ibiza voor staat.

De Ibiza-stijl: doe het zelf

  • Gebruik natuurlijk materiaal zoals riet, rotan, hout en steen voor meubels en decoratieve elementen. Een mooie rieten mand is nooit verkeerd.
  • Hou het licht en luchtig. Ga voor witte en lichte tinten op de muren, vloeren en meubels.
  • Voel je de bohemien toch sterk in je opkomen, voeg dan enkele etnische accenten toe via textiel, kussens, tapijten en decoratieve objecten. Niet te veel, niet te weinig.
  • Kies voor meubels met zachtere vormen en natuurlijke texturen.
  • Houd het eenvoudig en minimalistisch. Focus op enkele opvallende stukken in plaats van een overvloed aan kleine items en ga vooral voor elementen die je persoonlijke stijl weergeven. Een souvenir, een emotioneel erfstuk…
  • Keramieken kopjes en kommetjes doen wonderen. En om de stijl heel letterlijk te interpreteren: plaats een simpel potje sal de Ibiza in je keuken, voor extra eilandvibes.
  • Richt je terras of tuin in met comfortabele loungemeubels en creëer natuurlijke schaduwplekken zoals pergola’s, een terras met wijnranken of luifels van riet.
  • Planten in aardewerk zijn een must. Veel plantenpotten binnen én buiten zorgen voor een mooie overgang tussen de twee, wat typisch is voor woningen op Ibiza.

Koop hier jouw Ibiza-stijl items

‘Trentino’-loungestoel (set van twee)

‘Trentino’-loungestoel (set van twee)

‘Trentino’-loungestoel (set van twee)

€ 699  –  Exterioo

Koop hier

‘Sparkler’-buitenlamp Poltrona Frau vanaf € 1.090.

‘Sparkler’-buitenlamp Poltrona Frau  vanaf € 1.090.

‘Sparkler’-buitenlamp Poltrona Frau vanaf € 1.090.

€ 1.090  –  Poltrona Frau

Koop hier

‘Palinfrasca’-sofa

‘Palinfrasca’-sofa

‘Palinfrasca’-sofa

€ prijs op aanvraag  –  Moltena

Koop hier

lamp in rotan

lamp in rotan

lamp in rotan

€ 199  –  Housecosy

Koop hier

Lounge zetel

Lounge zetel

Lounge zetel

€ 899  –  Furnified

Koop hier

Manden met franjes

Manden met franjes

Manden met franjes

€ 69  –  Ella James

Koop hier

‘La Mère’-servies van Marie Michielssen

‘La Mère’-servies van Marie Michielssen

‘La Mère’-servies van Marie Michielssen

€ prijzen zie site  –  Serax

Koop hier

Windlicht van zeegras

Windlicht van zeegras

Windlicht van zeegras

€ 29,99  –  H&M Home

Koop hier

Sierkussen

Sierkussen

Sierkussen

€ 49,99  –  H&M Home

Koop hier

‘Frida’-ligbed, Mublo

‘Frida’-ligbed, Mublo

‘Frida’-ligbed, Mublo

€ 3.665  –  Mublo

Koop hier

‘Mävinn’-mandjes

‘Mävinn’-mandjes

‘Mävinn’-mandjes

€ 19,99  –  IKEA

Koop hier

Zitzak

Zitzak

Zitzak

€ 60  –  BeanBagBazaar

Koop hier

Hanglamp

Hanglamp

Hanglamp

€ 104,06  –  Newgarden

Koop hier

Meer lezen

Tekst: Veerle Symoens. Shopping: An Bogaerts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content