Binnenkijken in een prachtig sixties vakantiehuis in Oostduinkerke

Passie voor de jaren zestig, een intense samenwerking met bevriende architecten en veel liefde; meer hadden Daisy en Jan niet nodig om van deze sixties bungalow een heerlijk eigentijds vakantiehuis te maken.

Niets zo inspirerend als op bezoek gaan bij designliefhebbers die enthousiast over elk hoekje van hun huis vertellen! Jan en Daisy, die samen een bakkerij/tearoom uitbaten in Nieuwpoort-Bad, delen al sinds hun jeugd de liefde voor mooie objecten en bij uitstek de architectuur en design uit de jaren 60 en 70. In deze bungalow, in het naburige Oostduinkerke, die ze in 2013 op de kop tikten, konden ze hun passie helemaal uitleven. Vintage troef dus, maar dan wel met alle modern comfort en verfrissende toetsen.

Gestript en uitgekiend

“We keken al een tijdje uit naar zo’n type woning om na ons pensioen met z’n tweetjes in te genieten. Het schuin aflopend dak, de schoorsteen in natuursteen die buiten doorloopt en de blauwe pvc-panelen boven de ramen gaven de doorslag. Maar het huis was in niet al te beste staat, hopeloos gedateerd en nogal donker. De relatief kleine oppervlakte van 145 m2 was ingedeeld in verschillende kamertjes met valse plafonds. Zo was er een garage waar nu de keuken is en de keuken zelf was piepklein. Helemaal strippen was de enige optie. Gelukkig konden we rekenen op onze vrienden, Veroniek en Eddy van OYO architecten. We hebben intens samengewerkt, zelfs zaken ‘uitgeprobeerd’ en geen enkel compromis gesloten. Bijna drie jaar heeft de verbouwing geduurd, maar dat hadden we er graag voor over.”

Het resultaat mag dan ook gezien worden! Ik stap binnen in een zee van licht en kleur, echt een vakantiehuis! Er is het blauw van de betonnen vloer, de stores, de zitbank en fauteuils van Ikea uit een oude sixtiescollectie. En er is het stralende oranje – dé jaren 60-kleur – van de (schuif)deuren, het kookeiland en de kranen in de badkamer.

Uiteraard zijn ook de accessoires zorgvuldig uitgekozen. “De AJ Royal-hanglampen van Arne Jacobsen zagen we in het Radisson Blue hotel in Kopenhagen”, vertelt Jan, “en we gingen graag snuffelen in de trendy winkeltjes in Shoreditch. De eettafel met bijpassende stoelen vonden we op internet en zijn we gaan ophalen in Edam. Het merk of de ontwerper zou ik nog moeten opzoeken, maar dat interesseert ons ook niet zo en blingbling is al helemaal niet aan ons besteed. Geen flatscreentelevisie hier, maar nog zo’n ouderwetse grote bak van Loewe en een stereo-installatie van Marantz, een cultmerk in de sixties!”

Licht en donker

De speelse keuken zuigt alle aandacht naar zich toe en tekenden de architecten in nauwe samenspraak met Daisy, op maat. “Ik wou absoluut een gasfornuis en geen opzichtige dampkap. We hebben nu een dampkap op actieve kool die verscholen zit in de zwevende kastjes boven het kookeiland.” De blauwe, oranje en witte kastfrontjes contrasteren mooi met de witte muren en het blanke hout van de wandkasten.

Een ander opvallend detail is de grote schuifdeur naar het terras die niet in maar over de buitenmuur glijdt. De blauw betonnen vloer is buiten doorgetrokken, wat zorgt voor een extra ruimtelijk effect. “Dit is echt onze favoriete plek van het huis. We staan op met de zon en ze blijft de hele voormiddag hier volop schijnen, ’s avonds is het heerlijk koel in de schaduw.”.

Zo licht als de keuken, zo donker is de badkamer. “Ik wou per se een zwarte badkamer”, zegt Jan. “Ik had dat als kind bij mijn oom gezien en vond dat zo speciaal, natuurlijk weer een stijlfenomeen uit de jaren 60.” Maar ook hier is de ‘oranje draad’ vrolijk doorgetrokken: in de strakke Vola-kranen van Arne Jacobsen en de deur. Verder is er de slaapkamer met aanpalend bureau, een wc met zwart sanitair en de gastenkamer vlak bij de inkom. De grote leefruimte en de gastenkamer zijn afgesloten met schuifdeuren. “Handig als er een feestje is, want dan wordt het één grote zaal”, lacht Jan.

Op-en-top vakantie

Ook de tuin ontsnapte niet aan het doorgedreven stijlgevoel van Jan en Daisy. De hagen zijn van bamboe. Het helmgras en de gebroken schelpen op het tuinpad refereren aan de zee. In plaats van een verharde oprit kozen Jan en Daisy voor oude spoorwegbielzen die ruimte laten aan het water om in de grond te sijpelen.

Met veel liefde en oog voor de omgeving knapten Jan en Daisy dit pareltje uit de jaren 60 op. Echt een vakantiehuis, ik zei het al. En dat is het ook! Want tot ze er zelf klaar voor zijn, verhuren Jan en Daisy hun bungalow tijdens het vakantieseizoen. “Het liefst aan designliefhebbers”, voegt Jan er veelbetekenend aan toe. “Dan zijn we zeker dat ons huisje in goede handen is.”

Zin om zelf de bungalow te ‘beleven’? Check airbnb.com ‘Sixties bungalow aan zee’ (Koksijde).

Het huis in het kort

Bouwjaar: 1967. Renovatie door het Gentse architectenbureau OYO. oyo.eu

Eigenaars: Daisy Raemen en Jan Speeckaert, zaakvoerders van bakkerij/tearoom ’t Kramiekske in Nieuwpoort-Bad.

Perceelgrootte: 500 m2. Bewoonbare oppervlakte: 145 m2.

Favoriete plaats: De ontbijthoek in de keuken.

Interieurtip: “Neem de tijd om je huis in te richten en ga niet overhaast te werk. Een huis moet je door en door leren kennen om echt te weten wat je op elk plekje wilt.”

Meer lezen:

Beelden door Luc Roymans – tekst: An Brouckmans 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content