Binnenkijken: zo dekt vegan chef en stylist Morgane Van Marcke haar feesttafel

Niets dat er zo uitnodigend uitziet als een feestelijke tafel. Vegan chef en stylist Morgane Van Marcke haalt bij etentjes ook graag alles uit de kast. Wij mochten een kijkje komen nemen bij haar, en we moeten zeggen: het water loopt ons al in de mond!

Florrisant met Morgane

Morgane Van Marcke is vegan chef, stylist & lifestyle content creator en ontwerpt nu haar eigen tablewarecollectie.

Klik hier voor nog veel meer deco-inspiratie voor de feestdagen!

Je hebt als influencer al aardig wat volgers. Hoe is dat gegroeid?

“Toen ik mijn tweede master deed in Londen, ben ik door corona naar huis moeten komen. We hadden online les en ik had tijd om veel te koken. Ik was ook net plantaardig beginnen te eten. Mijn Instagrampagina sloeg vrij vlug aan, ik bracht al snel een kookboek uit (‘The Radiant Table’, dat nu in de bekende boekhandels ligt, red.) en plantbased merken contacteerden me voor partnerships. Verder verzorg ik caterings en workshops.”

Welke recepten zorgden voor de boost?

“Vooral mijn vegan ‘Twixen’, bananenbrood en pastaschotel met pompoen en cashewnoten.”

Waarom ging je plantaardig eten?

“Ik had als tiener vrij veel last van darmontstekingen, vocht met mijn gewicht en ontwikkelde ook een eetstoornis. Mijn mama had dan weer last van ontstekingen in haar gewrichten. We zagen een documentaire over de heilzame effecten van plantaardige voeding. Baat het niet, dan schaadt het niet, dachten we... En effectief, Ik heb nu veel meer rust in mijn hoofd en minder vaak buikpijn. Plantaardig eten is zo voedzaam. Ik eet veel en blijf op mijn natuurlijke gewicht.”

Je hecht ook veel belang aan een mooi gedekte tafel. Waarom?

“Ik heb nooit iets anders gezien. Wij aten als kind ’s morgens, ’s middags en ’s avonds aan een mooi gedekte tafel. Zowel mijn mama als mijn twee oma’s vonden dat belangrijk. Mijn mama, Caroline Van Thillo, heeft lang gewerkt als decoratrice en is nu stijlconsulente bij Natan. Ik heb die passie geërfd.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Klassiek met een moderne twist. Ik kies altijd klassieke borden, vaak wit, met een fijne tekening op de rand, zoals ze vroeger altijd waren. Maar die combineer ik dan met een in het oog springend tafellaken met print, vaak iets exotisch. En altijd veel kleur. Dat brengt warmte en instant gezelligheid.”

Hoeveel verschillende serviezen heb je?

“Ik heb twee hoofdserviezen, een van Ikea dat al lang meegaat en voor onze trouw in de zomer heb ik een servies van Bernadette gekregen. Voor de foto’s van mijn recepten heb ik een hele kast met single borden die ik ook weleens combineer.”

Wat zijn je favoriete decomerken?

Les-Ottomans heeft een heel uitgebreide collectie accessoires. Mooie handgemaakte tafellakens vind ik bij Simrane. En dan is er nog Mrs. Alice, heel Engels, soms wat kitscherig en Cutter Brooks voor een landelijke touch.”

Wat zijn je favoriete adresjes?

“Bloemen van Cornelis in Antwerpen heeft ook mooie vazen. Voor kaarsen kijk ik graag bij het Nederlandse anna+nina. Bij Paulette in ’t Stad in Antwerpen en Gypset Style in Knokke-Heist kom ik ook graag.”

Wie schuift er straks aan je kersttafel?

“Ik heb vier kerstfeesten. Mijn ouders zijn gescheiden en ik heb een schoonfamilie. Maar het belangrijkste feest is dat met mijn mama, stiefpapa, broer en zus en mijn man Louis.”

Wat staat er op het menu en wie kookt het?

“Mijn mama en ik koken samen. Voor kerst mag dat klassiek zijn, bijvoorbeeld vol-au-vent met kroketjes en een vegan versie voor mama en mij.”

Stel dat je bekende gasten mag uitnodigen, wie zouden dat dan zijn?

“De Engelse artiest en designer Luke Edward Hall bewonder ik echt. Zo jong nog en al zo’n grote naam. Leandra Medine Cohen (@leandramcohen) omdat ze als influencer veel humor heeft. En Lady Di mag er ook bij, zeker sinds ik The Crown gezien heb.”

Welk cadeau mogen de gasten voor je meebrengen?

“Boeken, bloemen of geurkaarsen.”

Kun je al iets vertellen over je tafellinnen dat in december uitkomt?

“Ik heb het ontworpen samen met een vriendin, Nel Maertens, een ex-studente van de modeacademie. Zij creëerde de print. In de lente komt ook mijn keramieken servies uit. Mijn droom is het creëren van een volledige eigen collectie met alles voor tablescaping.”

Je kunt Morgane volgen op @humblybymorgane

 

VOLG FEELING OP 1, 2 EN 3 DECEMBER OP INSTAGRAM TIJDENS 3 DAYS OF DESIGN

De feestdagen zijn in zicht, en ook al is het het nog onzeker hoe we die precies gaan vieren, één ding is zeker: extra gezelligheid in huis kan nooit kwaad. Daarom staan bij ons de eerste drie dagen van december volledig in het teken van extra sfeer brengen in huis: Volg op 1, 2 en 3 december de Stories van onze instagramaccount (@feelingmagazine). Die dagen gaat chef lifestyle Nathalie Balsing op zoek naar de mooiste sfeerbrengers voor in huis, kerstcadeau’s voor designliefhebbers, vraagt ze aan inspirerende mensen hoe ze hun tafel dekken wanneer ze gasten ontvangen, en nog veel meer!

Meer binnenkijken bij inspirerende vrouwen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content