De sprookjesachtige kersttafel van party planner Coraline Saeys

Met kerst mag het magisch, en al zeker je tafeldecoratie. Elegant en feeëriek: oprichtster van ‘Les Fêtes de Coco’ Coraline Saeys tovert je dis zo om tot een feest op zich.

 

Coraline Saeys bedenkt en organiseert al enkele jaren feesten op hoog niveau met haar eigen bedrijf, Les Fêtes de Coco.

Wanneer ben je begonnen met Les Fêtes de Coco?

“Op het einde van mijn studies rechten heb ik stage gedaan bij een deurwaarder. Interessant werk, maar ik voelde algauw dat het niet echt mijn ding was, terwijl het zo belangrijk is om elke dag iets te doen wat je echt graag doet. Na die stage besefte ik dat mijn hart niet bij juridisch werk lag, maar bij het organiseren van feesten en evenementen.”

Hoe ben je tot dat besef gekomen?

“Mijn talent om tafels en locaties mooi aan te kleden, heb ik van mijn mama, die interieurarchitect is en die ik als kind al bewonderde voor haar aandacht voor schoonheid en details. Maar dat ik van feesten organiseren mijn beroep wilde maken, is pas tot me doorgedrongen toen ik alleen was gaan wonen en vrienden had uitgenodigd om Nieuwjaar te komen vieren. Ik had de tafel mooi gedekt, bloemen en kaarsen gekozen, menu’s gemaakt… Iedereen reageerde superenthousiast. Zelf zag ik niet meteen hoe ik geld kon verdienen met tafels dekken of feesten organiseren, maar nadat ik voor enkele vrienden een verjaardag en een huwelijk had verzorgd en ik die foto’s via Instagram deelde, is de bal aan het rollen gegaan.”

Bestaat er zoiets als een signature Coraline-stijl?

“Ik hou vooral van romantiek en probeer altijd het figuurlijke snuifje magie toe te voegen.”

Hoe breng je sfeer in huis met de feestdagen?

“Met kaarsen. Hoe meer, hoe liever. Mijn favoriete kaarsenmerk is LUZ. En mijn favoriet merk geurkaarsen is Baobab, in het bijzonder Encre de Chine: een heerlijk winterse geur op basis van sandelhout.”

Hou je van de feestdagen?

“Absoluut. Zodra de Sint geweest is, komen we met het hele gezin samen bij mijn mama om de kerstboom op te tuigen. We spelen kerstmuziek, steken de open haard aan, er wordt gebabbeld en gelachen. En op kerstavond komen we opnieuw samen om te eten, te drinken en cadeautjes uit te pakken.”

In welke stijl versieren jullie de kerstboom?

“Oh, dat is elk jaar anders. We zijn al voor rode kerstballen gegaan, voor zilveren… Vorig jaar hebben we de boom enkel met lichtjes versierd, dat was ook mooi.”

Koken jullie zelf of halen jullie af?

“Vroeger stonden mijn mama en oma met Kerstmis een hele avond in de keuken en misten ze zo de gezelligheid aan tafel. Tegenwoordig durven we al eens bij een traiteur te bestellen met kerst. Dankzij mijn job ken ik er verschillende goeie, zoals O’Cuisine in Schilde, Crème de la Crème in Beveren en Hemmat in Antwerpen. Een goeie cateraar kost meer dan zelf koken, maar het eten is verfijnder en het is vooral veel gezelliger. En dat is tenslotte waar Kerstmis om draait.”

Heb je tips om een feest ook leuk te maken voor kinderen? “Ik zorg meestal voor een aparte kindertafel, zonder bloemen of kaarsen, zodat daar geen ongelukjes mee kunnen gebeuren. In plaats daarvan zorg ik dat de kinderen voldoende te doen hebben: ik leg bellenblazers klaar, kleurpotloden, kleurplaten, stickers, snoepjes… Een lagere tafel met poefjes doet het ook altijd goed.”

Wie of wat inspireert je?

“Ik vind vooral inspiratie op Instagram en Pinterest. Ik zoek op hashtags of trefwoorden en kom zo altijd wel op leuke accounts terecht. Reizen is ook een goeie manier om nieuwe ideeën op te doen. We zijn onlangs naar Mexico geweest, dat was heel inspirerend. En als ik een mooie etalage zie, neem ik er altijd een foto van. Niet om één op één te kopiëren, maar om elementen ervan te gebruiken bij mijn eigen feesten. Geen betere plek en moment om dat te doen dan Londen in de kerstperiode trouwens.”

Stel dat je een bekende gast mocht uitnodigen, wie zou dat dan zijn?

Esther Perel. Een toffe, inspirerende vrouw en een van de meest invloedrijke psychotherapeuten ter wereld.”

Nog een laatste tip?

“Geef op het einde van de avond een kleine attentie mee aan je gasten of schrijf iedereen een kort persoonlijk briefje en leg dat bij hun bord. Dat wordt altijd geapprecieerd!”

À la Coraline

  • Durf voor een ander kleurenpalet te gaan dan het klassieke rood met groen.
  • Wat kaarsen en bloemen betreft, geldt: ‘More is more’.
  • Een tafellaken dat tot op de grond valt, draagt bij tot het effect.
  • Zet geen geurkaarsen op tafel, dat verstoort de aroma’s van het diner.
  • Ga voor één groot centraal bloemstuk en houd de rest van de decoratie sober, zodat het geheel in evenwicht blijft.
  • Bij deze bloemkunstenaars kun je terecht voor echte showstoppers: De Geheime Tuin in Turnhout, Atelier Van Gastel in Schoten, Baltimore in Antwerpen, Raf Verwimp in Lier, Degroote in Antwerpen, Orangerie by Dean in Brasschaat, Costersveld in Zedelgem en Frederiek Van Pamel in Brugge.
  • Met naamkaartjes weet iedereen meteen waar hij kan gaan zitten.
  • Kennen je gasten elkaar niet goed? Zorg dan voor ‘conversation starters’ zoals een fortunecookie.

lesfetesdecoco.com

Foto’s: Charlotte Van Noten.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content