Dé uittip: 8x interieur injectie

Op zoek naar de fine fleur voor je interieur in Brussel? Onze woonredacteur Emmy verklapt haar 8 favoriete design-adresjes!

1. Slim design

Espace Bizarre in hartje Brussel was de eerste designwinkel die ik leerde kennen toen ik in Brussel arriveerde. Nu, dertien jaar later, blijft het een van de beste en meest relevante adressen. Jens Rodieck heeft een neus voor goed, slim design en combineert meubels van sterke merken (Moroso, Softline...) met goed gekozen accessoires (Menu, Normann, schoenen van Marimekko...).

Espace Bizarre, Karthuizersstraat 19, 1000 Brussel, Open: ma-za, 11u-19u

>>Ontdek hier een wegenkaartje

Design

2. Kans voor nieuw talent

Ik ben altijd blij als er (weer!) een nieuw designadres zijn deuren opent, vooral als ze de platgetreden paden durven te verlaten en op zoek gaan naar nieuwe, niet zo bekende merken. Christian Giraudo toont in Patterns o.m. de collectie van het Franse jonge label La Chance, dat met opkomend talent van eigen bodem werkt en met internationale ontwerpers, onder wie de Tsjechische Lucie Koldova (zie foto).

Patterns, Amerikaansestraat 40, 1050 Brussel, Open: vanaf 9/9

>>Ontdek hier een wegenkaartje

3. Hebben!

Een klassieker, maar wat voor een! Scènes de Ménage mag je gerust letterlijk nemen: de etalage laat vaak een huiselijk tafereeltje zien om duimen en vingers bij af te likken (over de figuurlijke betekenis spreek ik me niet uit...) en is een goede voorbode van wat je binnen zoal kunt ontdekken: een eigenzinnige selectie nieuwe en vintage meubels en heel veel hebbedingen – serviezen, glazen, plaids, kussens, juwelen en zoveel meer...

Scènes de Ménage, Brugmannplein 4, 1050 Brussel, Open: ma 14u- 18u30, di-za 10u30 18u30

>>Ontdek hier een wegenkaartje

4. Fifties vintage

Van Franse vintage uit de jaren vijftig word ik altijd blij (die kleuren!), dus Relax Factory by Maison Moutte, de nieuwe shop/showroom van een begeesterd koppel uit Marseille, mocht niet ontbreken in dit lijstje. Omdat ze zich willen onderscheiden van andere galeries, beperken Virginie en Jean-Baptiste Moutte zich vooral tot vintage van Franse of Italiaanse origine. Aan de winkel is een stoffeerdersatelier verbonden, waarin Jean-Baptiste vintage meubels van o.m. Artifort en Ligne Roset een tweede leven geeft.

Relax Factory by Maison Moutte, François Stroobantstraat 14, 1050 Brussel, Open: wo-za 11u-19u

>>Ontdek hier een wegenkaartje

5. Van Noord tot West

Omdat de winkel is ondergebracht in een redelijk smal pand, ademt het interieur van Diito de sfeer van een huis, niet dat van een boetiek. Het vierkoppig team van Diito concentreert zich voor hun interieurprojecten weliswaar hoofdzakelijk op Scandinavisch design (denk aan: Hay, Artek – zie foto – maar ook PP Möbler), maar hun winkel is een fijne mix van Noord- en West-Europees merken, waaronder een aantal Belgische labels.

Ditto, Dageraadstraat 62, 1000 Brussel, Open: di-za, 10u30-18u30

>>Ontdek hier een wegenkaartje

6. Tweedehands hamsteren

Toen de Franse winkelketen voor tweedehandsmeubels Troc zich in mijn straat vestigde, luidde dat mijn 'hamsterperiode' in. Plaats of geen plaats, bijna elke week kwam ik wel ergens mee thuis: een paar zwarte fifties tafeltjes, een Alvar Aalto vaas, een kristallen luchter... De keuze is dan ook heel groot, de prijzen zijn doorgaans redelijk. Troc is inmiddels verhuisd, ik ben mijn meubelvoorraad aan het downsizen, maar ik blijf hun aanbod tch stiekem volgen op hun handige website...

Troc, Meer dan 30 winkels in België, waaronder 5 in Brussel

7. Monumentaal slapen

De beste hotelkamers zijn die waar goed design je niet overrompelt maar ervoor zorgt dat je je thuis voelt. Vandaar dat ik helemaal weg ben van het nieuwe Hôtel des Galeries, gelegen in een van de allermooiste plekken van Brussel, de Sint-Hubertusgalerijen. Voor la petite histoire: hotel, restaurant en de aanpalende bekende Librairie des Galeries zijn allemaal in handen van de Franse uitgeversfamilie Flammarion, dochter Camille hield zich bezig met de inrichting van hotel en restaurant. O ja, enkele meters verder vind je Ligne, éminence grise onder de designwinkels van Brussel.

Hôtel des Galeries, Beenhouwersstraat 38, 1000 Brussel

Design

>>Ontdek hier een wegenkaartje

8. Koken met een knipoog

Pimpinelle (al te zien in de must-see adresjes) en My Table zijn twee van mijn favoriete kookwinkels. Daar waar de ene uitblinkt in soberheid en praktisch denken, maakt My Table me vooral aan het lachen, met hun grappige gadgets: pizzamessen in de vorm van een fiets, letter-ijsblokvormpjes, en gehaakte eierwarmhouders.

My Table, Waterleidingstraat 73/75, 1050 Brussel, Open: di-vr, 11u-18u30, za, 10u30-18u30

>>Ontdek hier een wegenkaartje

Partner Content

Gesponsorde content