Dit moet je weten als je droomt van een eigen zwembad in de tuin

Een weidse tuin of een van maar een zakdoek groot, iedereen heeft zich het afgelopen jaar de vraag gesteld: ‘Zouden we hier geen zwembad installeren?’. En dus worden de zwembadbouwers vandaag met vragen overspoeld. Wij doken alvast wat antwoorden op.

   

We moeten er eerlijk in zijn: de ene staycation is de andere niet. Wie opgesloten zat
in een appartement zonder terras, heeft een andere zomer beleefd dan wie kon genieten van een ruime tuin en een verfrissend zwembad. Dat besef heeft bijzonder veel mensen doen nadenken over de aankoop van een eigen zwembad, hoe klein of groot die tuin dan ook mag zijn. “De extra aandacht voor het comfort binnen de eigen leefomgeving was er al een tijdje hoor”, vertelt Peter De Wilde van Zwembaden De Wilde in Oosterzele. “De coronacrisis heeft er wel voor gezorgd dat mensen sneller de knoop finaal hebben doorgehakt: we zijn klaar voor een zwembad.” En dat voelen ze, die zwembadbouwers. Een kleine rondvraag bij enkele grote spelers toont aan dat de orderboeken gemiddeld tot de zomer van 2022 goed vol zitten. Maar ook het aantal zwembadbouwers neemt gestaag toe. “We lopen het risico dat er, vooral in het lagere segment, een echte prijzenslag zal ontstaan”, waarschuwt Yves Van Parys van zwembadbouwer Parydel. “Je goed laten informeren moet een absolute basisvereiste blijven bij de aankoop van een zwembad. Er komt zoveel bij kijken dat de laagste prijs zeker niet altijd garant zal staan voor het grootste geluk.”

Stadstuin in Brugge. Beeld: ’t Huis van Oordeghem/Verne Photography

Voor elk wat wils

Zwembaden laten zich grosso modo onderverdelen in drie verschillende soorten: de monoblock zwembaden, de bouwkundige zwembaden en de zwemvijvers. We laten de opblaasbare plonsbadjes en de opbouwzwembaden dan even buiten beschouwing, we gaan
hier tenslotte voor het échte werk. Het grote verschil tussen die drie soorten? Een monoblock zwembad wordt in één geheel in de grond geplaatst. De prefabformule zeg maar. Je kunt bij de leverancier letterlijk een zwembad kiezen in de vitrine en dat dan in jouw tuin laten neerdalen. Maar net omdat zo’n monoblock zwembad in één stuk wordt vervoerd, zijn de afmetingen vaak veeleer beperkt. Maar de prijs ook. Sterk schommelend naargelang de leverancier heb je voor € 30.000 toch al een degelijke monoblock in de tuin. Geïnstalleerd en klaar om te zwemmen.

Vakantie in eigen tuin in Sint-Martens-Latem. Beeld: ’t Huis van Oordeghem/Verne Photography

Bouwkundige zwembaden worden op maat ontworpen en ter plekke geïnstalleerd. Zowel De Wilde als Parydel focussen zich bewust op die categorie van zwembaden. “Wij gaan voor de volledige personalisatie van een zwembad, zowel qua afmeting als qua afwerking”, aldus Peter De Wilde. “De gemiddelde grootte van een zwembad blijft zo’n vier op tien meter, maar zwembaden van zo’n twintig à vijfentwintig meter lang zijn zeker geen uitzonderingen meer.” Een belangrijke factor in de keuze van een zwembad is het filtersysteem. Ziedaar ook meteen het grote verschil tussen bouwkundige zwembaden en zwemvijvers. Bij zwemvijvers gebeurt die filtering immers door de waterplanten in de vijver.

‘Wie zich niet terdege laat begeleiden, loopt het risico meer tijd te spenderen aan
het onderhoud dan aan het zwemmen zelf’

Wie liever geen blaadjes tussen de tenen voelt, moet dan weer een ander systeem kiezen. Welbekend is de zuivering door chloor, maar intussen zijn er ook al een hele resem nieuwe filtersystemen die geen chloor meer bevatten. “Elk filtersysteem heeft zo zijn eigen karakteristieken en onderhoud, het is aan de klant om te bepalen bij welk systeem hij zich het meest op zijn gemak voelt”, aldus Yves Van Parys, iets wat concullega Peter De Wilde alleen maar kan bevestigen. “Een goed zwembad is een perfect gebalanceerd geheel en vooral: met een minimum aan tijd en energie moet het een maximum aan genot verzekeren. Mensen moeten vooral vermijden slaaf te worden van hun zwembad. Wie zich niet terdege laat begeleiden, loopt het risico meer tijd te spenderen aan het onderhoud dan aan het zwemmen zelf.”

Een donker zwembad dat naadloos aansluit bij de moderne architectuur van Pascal François. Beeld: ‘t Huis van Oordeghem/Cafeine.be

Van stadstuin tot container

Waren er ooit tijden dat een zwembad was voorbehouden voor de happy few, dan zien we vandaag zonder twijfel een democratisering. Ook in stadstuinen met een beperkte oppervlakte klinkt in de zomer het onweerstaanbare geluid van kinderlijke bommetjes. Al is het natuurlijk een fabel als zou een klein zwembad in de stad per definitie minder kosten dan een groot exemplaar omgeven door grasland. Wie een bouwkundig zwembad wil installeren, betaalt, zowel in een riante tuin als in een stadstuin, zelden minder dan € 50.000. “Voor zo’n kleiner zwembad bespaar je natuurlijk op enkele vierkante meters graafwerk en afwerking, maar vaak wordt dat ruimschoots gecompenseerd door de logistieke onderneming om in een stadstuin een zwembad aan te leggen. Regelmatig kunnen we daar niet zomaar met vrachtwagens in de buurt komen.”

Zicht op het MAS, een project van architect Dieter van der Velpen en ’t Huis van Oordeghem. Beeld: Verne Photography

Dat meer en meer ondernemingen zich specifiek gaan richten op compacte zwemoplossingen voor de stadstuin, is dan ook niet verwonderlijk. Zo lanceerde wellness-specialist Gervi recent een 3-in-1-verfrissing: een zwembad, jacuzzi en fitnesstoestel getiteld Endless Pool. Gervi zag in 2020 de verkoop van zulke zwembaden stijgen met maar liefst 67%. De verklaring daarvoor zoekt Gervi zelf in de combinatie van twee activiteiten die we het afgelopen jaar thuis hebben moeten ondernemen. Het vakantiegevoel enerzijds en de persoonlijke fitness anderzijds. Een derde troef zit hem dan weer in de verwarming van de Endless Pool, waardoor die het ganse jaar lang gebruikt kan worden. Een andere opmerkelijke speler in de zwembadwereld is het containerzwembad, waarbij een zeecontainer wordt gepimpt tot zwembad, een specialiteit van het Antwerpse ContainerConcepts. Om je een idee te geven van de prijsklasse : een containerzwembad dat niet wordt ingegraven start bij zo’n
€ 20.000. Maar dan heb je natuurlijk wel een container óp je gazon staan.

‘Naar een zwembad kijken werkt heel rustgevend en zelfs dát geeft al een vakantiegevoel’

Zwemmen voor het zicht

En het oog wil ook wat van zo’n zwembad. Saskia De Mits van ’t Huis van Oordeghem meent zelfs dat er mensen zijn die een zwembad installeren om ernaar te kijken. Als outdoordecorateur ziet zij immers dagelijks zwembadeigenaars. “Voor mij zijn de zwembadeigenaars onder te verdelen in drie groepen. Ten eerste is er de sportieve groep. Mensen die écht aan hun conditie willen werken en zo’n zwembad dan ook hoofdzakelijk gebruiken om dagelijks een aantal baantjes te trekken. En dan zijn er ook mensen die gewoon een zwembad willen hebben”, drukt De Mits het diplomatisch uit zonder het woord ‘snob’ zelfs maar te gebruiken. “Naar een zwembad kijken werkt heel rustgevend en zelfs dát geeft al een vakantiegevoel. Dus er is niks mis met die tweede groep.” En de derde groep mensen? Dat zijn de fun-zwemmers. “Wij zien toch vooral mensen met jonge kinderen of tieners in huis, voor zestigplussers blijkt een zwembad veel minder een prioriteit.”

De 3-in-1-verfrissing van Gervi: een zwembad, jacuzzi en fitnesstoestel getiteld Endless Pool.

Ook zwembadbouwer Peter De Wilde stelt die trend vast: “Daar waar we vroeger vooral zwembaden verkochten om baantjes in te zwemmen zien we vandaag de ‘fun-factor’ van zo’n zwembad meer en meer naar boven komen in het beslissingsproces. Het zwembad doet vooral dienst als verfrissing, als speelplek voor de kinderen of kleinkinderen, als vertier, als ultieme opwekker van het vakantiegevoel en als decor voor feestjes of een aperitief met vrienden.” Heel bepalend voor het uitzicht van een zwembad is de afwerking. Die kan in pleister gebeuren, met een folie (de zogenoemde ‘liner’), in kunststof, natuursteen, keramische tegels en mozaïek. Alles hangt af van persoonlijke smaak en budget uiteraard. Maar over de verschillende afwerkingen heen zien de zwembadbouwers toch een duidelijke trend weg van de azuurblauwe zwembaden naar donkerdere kleuren. “Zeker in combinatie met hedendaagse architectuur vind ik donkergroen een bijzonder mooie kleur voor het zwembad”, aldus De Mits. “Het geeft een heel mooie weerkaatsing van de zon in het water én het laat zich heel goed integreren in de omliggende natuur.”

Alles rond het zwembad

Een zwembad komt echter nooit alleen. En dat weet Saskia De Mits maar al te goed. “Mensen willen niet alleen in het zwembad vertoeven, maar vooral ook áán het zwembad. Chillen, ontspannen, zonnen, iets drinken,… Het zogenoemde ‘daybed’ is een meubel dat wij vaak in onze plannen integreren wanneer er een zwembad in de tuin ligt. Op zo’n daybed kun je zonnen, maar kun je ook makkelijk rechtzitten om een boek te lezen of iets te drinken.” Nog een handig accessoire bij een zwembad is de bank, om je badjas, je handdoek of je slippers achter te laten. En last but not least: de handdoekdroger, een rek dat meteen klaarstaat om natte handdoeken op te vangen en in de zon te drogen. “Een belangrijke tip voor wie een zwembad installeert: zorg voor een terras dat groot genoeg is. Op een terras van twee meter kunnen wij niet veel beginnen met onze meubels. Dus vooraf alvast bepalen welk meubilair er naast het zwembad moet passen, is zeker geen overbodige luxe.” Waar dezer dagen ook almaar meer aandacht naartoe gaat, is dat een zwembad er niet alleen in de zomer geweldig uitziet, maar in de winter nog steeds een mooie toevoeging blijft aan de tuin.

Kwalitatieve meubelstoffen zijn een absolute must naast het zwembad. Beeld: ‘t Huis van Oordeghem/Verne Photography

Zwembadbouwers schenken dan ook heel veel aandacht aan een mooie én veilige afscherming van het zwembad, terwijl Saskia overwegend kiest voor meubilair dat het ganse jaar door buiten kan blijven staan. “Uiteraard zijn alle stoffen waarmee we werken weerbestendig, aan een zwembad is dat niet anders. Kwalitatieve outdoorstoffen gaan niet rotten wanneer het regent, verkleuren niet in de zon en gaan geen kringen vertonen wanneer iemand er met een natte zwembroek op gaat zitten. Hetzelfde geldt eigenlijk voor alle buitenmaterialen. Het lakwerk van aluminium meubels moet feilloos gedaan zijn, zodat het niet wordt aangetast door het zout of de chloor die mee uit het zwembad komen. Ook minderwaardig teakhout kan vervormen wanneer het voortdurend schommelt tussen nat en droog, dus ook daar mogen
zeker geen compromissen in gesloten worden.”

‘Waren er ooit tijden dat een zwembad was voorbehouden voor de happy few, dan zien we vandaag zonder twijfel een democratisering’

Moraal van het verhaal: een zwembad installeren doe je doordacht en liefst met een aardig budget. Ben je nog niet zover? Geen nood, de tendens naar het creëren van een vakantiegevoel in eigen tuin is nog lang niet voorbij. “Uiteraard willen mensen zo snel mogelijk weer eens écht op vakantie”, aldus De Mits. “Maar het besef dat een ontspannende vakantie ook in eigen tuin kan, dat zal niet verdwijnen.”

 

Door: An Bogaerts. Openingsbeeld: Studio Verne/Gerrit Devinck

Zin in nog meer wooninspiratie?

In de highlight 3 Days of Design op onze instagramaccount @feelingmagazine kun je de tips en adressen herbekijken van chef lifestyle Nathalie Balsing, die op 5, 6 en 7 mei op bezoek is gegaan in haar favoriete showrooms en woonwinkels, en binnenkijken bij drie inspirerende woonvrouwen.

En check zeker ook de schat aan inspiratie en adressen in de Feeling Home Outdoorspecial die nog tot 18 mei samen met Feeling in de winkel ligt!

Nog meer genieten van eigen huis en tuin:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content