Hoe je die feesttafel best aankleedt voor kerst of oud op nieuw? Het beste advies komt uiteraard van de professionals zelf: hieronder een paar doorwrochte tips van interieurstylisten en andere experts inzake feesttafels en decoratie!

1. Hoe creëer ik een eigentijdse feesttafel?

Marie Masureel, interieurstylist, bracht vorig najaar het boek Sfeervol Wonen uit bij Lannoo

“De trend van gekleurd bestek is nu helemaal doorgebroken. Zwart, goud of brons is extra mooi, zeker omdat het kaarslicht er zo mooi in weerspiegeld wordt. Vroeger betekende een feest gegarandeerd stress, omdat je een halve dag stond te strijken aan een tafellaken, maar tegenwoordig mag het allemaal wat minder stijf en meer naturel. Een gekreukt linnen, stonewashed tafellaken is bijzonder trendy.

Gekleurde keramiek doet het ook nog altijd goed, maar ik merk dat vooral de oudere generatie teruggrijpt naar witte borden. Daarop komen gerechten nu eenmaal het mooist tot hun recht. In het algemeen zie je meer soberheid. Mensen zijn de kitsch en felle kleuren beu. Turkoois aan tafel kan echt niet meer. We kiezen voor natuurlijke, authentieke materialen. Geen papieren servetten, maar stoffen. Liever kwaliteit dan alle laatste hippe snufjes.”

2. Is een trendy bloemstuk een noodzaak?

Nele Ost, flower designer en creatief directeur bij hofleverancier Daniël Ost

“Wij volgen nooit krampachtig de trends. Je gaat beter uit van je eigen persoonlijkheid. Ben je vrij nuchter en niet zo’n kerstmens? Hou het dan een beetje strakker. Kijk je elk jaar al van in oktober uit naar kerst? Ga dan voor uitbundige kleuren, leuke accenten en speelse details. Tijdens de kerstperiode wordt er veel gebruikgemaakt van amaryllis, een mooie, rode bloem. Je moet echter nooit bang zijn om eens iets anders te proberen, maar hou wel rekening met de rest van je interieur. Zorg dat je borden, vazen en meubels een beetje op elkaar afgestemd zijn.

Uiteraard mag je ook heel eclectisch werken, dat zorgt dan weer voor een heel aparte sfeer. Ga zelf eens aan tafel zitten en check of het bloemstuk niet op ooghoogte staat tussen jou en de persoon tegenover je. Blijf er net onder of boven, anders wordt het vervelend om met elkaar te praten. Verder hou ik altijd rekening met geuren. Als er feestelijke gerechtjes op tafel komen, mag de bloemengeur niet overheersen. Dat geldt ook voor geurkaarsen: hou ze weg van je feesttafel. Ten slotte nog iets over de kerstboom: hang daar alsjeblieft geen blauwe ledlichtjes in, dat is dodelijk voor de sfeer. Blijf bij warm licht. De rest van de kamer zal er meteen ook mooier uitzien.”

3. Hoe dekt een ontwerpster zelf haar tafel?

Roos Van de Velde, ontwerpster bij Serax

“Ik kies altijd voor witte borden. Het eten ziet er gewoon het lekkerst uit op een neutraal canvas. Ik ontwierp een bestek dat geïnspireerd is op takjes uit de natuur, heel mooi in combinatie met grillig servies. Tijdens de herfst verzamel ik al bladeren om te drogen. Er is een bepaalde populierensoort waarvan de blaadjes aan de ene kant zwart zijn en aan de andere kant witgrijs fluwelig. Als je die blad tegen blad op een mooie houten tafel legt, is dat fantastisch mooi. Daarbij horen een heleboel theelichtjes.

Wat ook fijn en spannend is, is dat iedereen een ander bord krijgt uit verschillende materialen. Nog een goed idee is om het midden van de tafel vol te zetten met porseleinen roosjes, omringd door echte rozenblaadjes en daarop het servies. Je merkt waarschijnlijk dat ik het niet zo heb voor tafellakens (lacht). Een absolute no no is hotelporselein. Dat materiaal is dood en ongeïnspireerd. Daar zit geen greintje finesse in.”

Tekst: Evelien Rutten. Foto’s: Jan & Jorre. 

Lees ook: