Geen chaos meer in 2020: tips voor een georganiseerd en ordelijk leven

Minder spullen laten slingeren in 2020? Een goed idee. Maar hoe begin je er in hemelsnaam aan? Opruimgoeroe Tina Favache leert ons hoe. Na ‘Mijn opruimboek’ en ‘Het opruimboek van mijn gezin’, is er nu een nieuwe aanpak. In 12 video’s leert ze ons hoe we ons huis opruimen én opgeruimd houden.

Meer orde in 2020. Een goed voornemen? 

“Het is altijd goed om doelen te stellen en meer orde te creëeren. Dat hoeft niet perse op 1 januari. Zo is bijvoorbeeld de lente vaak ook een goed moment, met de eerste zonnestralen krijg je extra energie om alles grondig aan te pakken.”

Je schreef eerder al twee boeken. Nu zijn er twaalf video’s. Wat is het verschil? 

“In mijn eerste boek ‘Mijn Opruimboek’ gaat het over rommel aanpakken. In het tweede boek staan specifieke tips voor het gezin. De video’s gaan daarop verder. Die zijn er gekomen omdat ik merkte dat sommige klanten terugkwamen. Daarom zijn deze video’s er om eens het huis is aangepakt, ook alles netjes te houden.”

Waarom is het zo moeilijk om die opruimgewoontes aan te houden? 

“Er is een verschil tussen gewoontes en routines. Gewoontes zijn dingen die je vanzelf doet, je tanden poetsen bijvoorbeeld, je denkt er niet meer over na. Routines zijn dingen die je heel bewust moet doen. Na 4 à 6 weken wordt het een gewoonte, dan gaat het vanzelf. Daarom bied ik die routines aan, als je ze lang genoeg aanhoudt, wordt het kinderspel.”

In 2020 moeten we allemaal meer opruimen en poetsen dus?

“Niet noodzakelijk. Mijn weekenden zijn heilig, dan wil ik leuke dingen doen met mijn gezin. Door huishoudelijke taken praktischer aan te pakken, hoef je zeker niet constant aan het opruimen zijn. Sommige dingen kunnen nu eenmaal veel gemakkelijker. Neem nu de was: veel mensen sparen die op en doen die in het weekend om dan alles helemaal uit te sorteren. Ik doe liever de was op andere momenten. Een hele weekenddag wassen is een tijdrovende klus, terwijl dat niet nodig is. Wat ik wel aanraad: start pas een nieuwe machine als de vorige was geplooid en opgeruimd is. Een wasmand opplooien klaar je in een kwartiertje, zelfs voor de tv. Als er drie manden staan, lijkt het meteen een zwaar karwei.”

Twaalf video’s is heel wat. Waarover gaan ze? 

“Het zijn twaalf verschillende routines. Van een ochtend- tot avondroutine tot een doorschuifsysteem waarin je bijvoorbeeld eens andere boeken vooraan in je boekenrek plaatst of ander speelgoed aan je kinderen aanreikt. Het doel is een levensstijl die je gemakkelijk aanhoudt. Twaalf klinkt veel, maar niet voor iedereen zijn alle routines noodzakelijk. Als je een routine hebt die goed werkt, moet je die zeker niet omgooien.”

Het gaat verder dan het huis. Ook over een georganiseerde mailbox geef je uitleg. 

“Dat klopt. We hebben bijna allemaal meerdere mailadressen en als het een te grote chaos wordt, vergeet je facturen te betalen of mis je belangrijke mailtjes. Er is niets mis met meerdere mailboxen hoor. Integendeel zelfs: ik heb er eentje voor de ‘rommel’: reclame en nieuwbrieven, eentje voor familiale zaken en eentje voor de belangrijke zaken als facturen of werkgerelateerde dingen.”

In de twaalfde video leer je een planning maken. Dat gaat eigenlijk veel verder dan opruimen. 

“Klopt, een planning is cruciaal. Je maakt een jaaroverzicht van wat er moet gebeuren. Van afspraken bij de tandarts tot lootjes trekken voor de volgende kerstcadeaus. Alles kun je erin opnemen. Natuurlijk ook de huishoudelijke zaken, voornamelijk taken die je niet wekelijks doet, plinten en stopcontacten afvegen of gordijnen wassen bijvoorbeeld. Geloof me, dat maakt je leven gemakkelijker (lacht).”

Een andere bekende opruimgoeroes is Marie Kondo. Zij werkt niet met een planning, maar plaatst alles op één grote hoop om dan te beginnen.

“Ik vind dat Marie Kondo zeker goede dingen realiseert. Zij is echter Japanse, daar zijn de huizen veel kleiner en hebben mensen minder spullen. Ik zou niet direct aanraden om alles op één hoop te gooien en dan te beginnen. Want dankzij die hoge berg en heb je geen idee meer waar te starten. Ik neem het liever stap voor stap aan. Wil je graag de grote kuis in de keuken? Maak een plan en doe bijvoorbeeld elke avond een kastje. De meesten van ons moeten ook nog werken hè (lacht).”

Is er een gouden tip?

“Eén enkele gouden tip is er niet. Het is een combinatie van dingen. Maar met een goede planning waarin je alles visueel maakt, kom je ongetwijfeld al een heel eind.”

Enkele tips van Tina:

  • Maak een planning: het is onrealistisch om alles op één dag te doen. Door in je agenda te noteren wat je precies wilt aanpakken en hoe, heb je een handig stappenplan om te volgen. Zorg dat het realistisch is en neem niet té veel hooi op je vork.
  • Pak alles ruimte per ruimte aan: vaak een valkuil om te starten in de woonkamer, even naar de badkamer te lopen om iets weg te brengen en opeens daar te beginnen. Structuur is noodzakelijk, ruimte per ruimte dus.
  • Start in een ruimte waar je veel komt en die belangrijk is: neem dus liever eerst de woonkamer aan vooraleer je aan de garage begint.
  • Werk in blokken van maximum 50 minuten: daarna verslapt je aandacht en voelt het al snel aan als een zware taak. Neem na 50 minuten dus even pauze om iets anders te doen en werk daarna verder. Maak die blokken visueel in je planning, dat werkt motiverend.
  • Overleg met je gezinsleden, verklaar hoe je iets aanpakt en betrek je partner en kinderen.
  • Maak een jaarplanning: hierin kun je alles opnemen wat belangrijk is voor het gezin. Gebruik een kalender, bullet journal of agenda in je smarpthone. Alles is mogelijk, zolang het voor jullie werkt.
  • Spaar niet al je was op: veel kleuren kunnen perfect bij elkaar, gooi er eventueel een herbruikaar doekje bij dat de kleuren absorbeert. Start pas een nieuwe machine als de vorige wasmand verwerkt is.
  • Noteer eens welke taken je allemaal ’s ochtends op je neemt en hoeveel tijd die in beslag nemen. Ik laat klanten dat altijd doen en in 99% van de gevallen kruipt er meer tijd in de taken dan dat er tijd is. Dan is het tijd om actie te ondernemen: vroeger opstaan, taken opschuiven naar een ander moment of hulp vragen van je gezin.

Zo pak je het aan:

Mijn Opruimboek

Mijn Opruimboek

Mijn Opruimboek

In haar eerste boek beschrijft Tina Favache stapje per stapje hoe je je huis opruimt.

Lannoo – € 16,99 

Wasmand

Wasmand

Wasmand

Wassen is leuker met deze bamboe wasmand.

€ 59 – Made.com

 

Poetsproduct starwax

Poetsproduct starwax

Poetsproduct starwax

Je hebt geen hele kast vol poetsproducten nodig. Met azijn of kristalsoda kun je al heel wat. Ook zuiveringszout is een handig middeltje, gebruik het onder andere om knuffels een opfrisbeurt te geven, je vuilnisbak te reinigen of voegen te reinigen.

Starwax – € 7,29

Opbergdoos met dekesel

Opbergdoos met dekesel

Opbergdoos met dekesel

Bewaar je spullen in handige opbergdozen, zoals deze.

Kuggis – € 7,99/stuk – Ikea

Magazinerek

Magazinerek

Magazinerek

Geef je Feelings een mooi plekje, zoals in dit magazinerek.

€ 89 – Made.com 

 

Bullet journal

Bullet journal

Bullet journal

Om de perfecte planning te maken.

Moleskine – nu voor € 17,99

Meer weten over de 12 routines? Bekijk hier alvast de eerste video gratis. 

Meer tips voor je huis:

(Beeld: Made.com)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content