Getty Images

Gezellig met geur: zo haal je het meest uit je interieurgeuren

Je huis is meer dan een dak boven je hoofd; het weerspiegelt je persoonlijkheid en het is je safe spot, waar je rust, je goed voelt en herinneringen maakt. Geur kan dat versterken, door extra beleving en emotie toe te voegen, net zoals licht, kleuren en decoratie dat doet. Onze beautyjournaliste Sofie Albrecht deelt haar 10 beste tips.

Gezellig met geur

Wanneer de winter ‘dreigt’ en de herfst volop bezig is, maken wij het graag gezellig binnen. Onze attributen daarbij: miljoenen kaarsen, luxueus aanvoelde dekentjes en... heerlijke geuren. Voor die laatste zetten wij het liefst geurkaarsen of -stokjes aan het werk.

Heb jij nog geen signature huis-geurtje? Nou, zoals altijd helpen wij je graag op weg. Zo kan je deze maand voor amper € 6,50 extra (i.p.v. € 16,90) de geurstokjes van Rituals eens uitproberen. Voor de best mogelijke werking, geeft beautyjournaliste Sofie Albrecht haar tien tips.

10 x geurtips

1. Houdt rekening met de stijl van het interieur. Pas de interieurgeur aan aan de gebruikte materialen en kleuren. Is er bijvoorbeeld veel hout gebruikt, dan zijn houtgeuren een logische keuze die erg natuurlijk overkomt. Hoe lichter en minimalistischer, hoe beter frisse geuren tot hun recht komen. Bij barokke en boho interieurs mag het dan weer allemaal wat warmer en exotischer ruiken, naar amber, wierook of exotische specerijen.

2. Pas de geurintensiteit aan aan de grootte van de ruimte. Rijke, warme geuren kunnen een beklemmend gevoel geven in een kleinere kamer, en komen beter tot hun recht in grotere ruimtes. Lichte geuren lijken te verdampen in grote ruimtes, maar slagen er dan weer wel in om kleine kamers luchtiger te doen aanvoelen. 

3. Houd rekening met het seizoen. Hoge temperaturen doen geuren sneller verdampen en intenser ruiken. Hoe warmer, hoe frisser je kunt gaan. Omgekeerd zullen warme geuren het comfort geven dat je zoekt bij kouder, of zelfs guur weer.

4. Met een reed diffuser (‘geurstokjes’) kun je zelf de intensiteit van de geurverspreiding bepalen, door meer of minder houten stokjes in de geurolie te zetten.

5. Draai de stokjes van je reed diffuser om de week om, zodat de geur constant blijft.

6. Geurkaarsen zorgen voor sfeer en bestaan in verschillende kwaliteiten. Paraffine is goedkoop en kan veel geur vasthouden, maar heeft een minder ‘cleane’ verbranding die slecht is voor de luchtkwaliteit. Kokoswax en sojawas zijn natuurlijkere opties, maar zijn meestal iets duurder.

7. Geurkaarsen zijn misschien wel gezellig, maar zijn niet bevorderlijk voor de luchtkwaliteit. Laat ze daarom niet langer branden dan 4 uur en verlucht de ruimte nadien.

8. Houd de wiek van je geurkaars kort. Zo gaat hij niet roken.

9. Wees voorzichtig waar je je geurkaars plaatst. Zorg ervoor dat hij niet in de tocht staat, vlakbij brandbare materialen zoals hout of gordijnen, en uit het bereik van kinderen en huisdieren.

10. Gebruik een aangepaste textielspray in plaats van het eerste beste parfum om je interieur te parfumeren. Interieursprays hebben aangepaste formules die geen plekken geven. Bij een gewoon parfum loop je dat risico wel.

Wil jij aan de slag met deze tips? Haal snel je geurstokjes van Rituals in huis, nu te verkrijgen voor maar € 6,50 (i.p.v. € 16,90) bij het oktobernummer van Feeling natuurlijk!

Meer lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content