Wij dromen stiekem van een Indian Summer, inclusief tuinfeest met vrienden en familie. Vieren doen we in stijl met een prachtige tafel: het wordt sowieso een feest.

Less is more

Tuinen, terrassen, bossen, parken of een eenvoudig grasveld: het afgelopen jaar hebben ze hun rustgevende waarde meer dan ooit bewezen. De natuur is dan ook een ideale inspiratiebron voor een stijlvol tuinfeest. Geen zorgen over kleurenpaletten, geen gedoe met plastic bestek en geen grote decoratiebudgetten. Want de belangrijkste blikvanger is de natuurlijke omgeving en dito materialen.

De belangrijkste blikvanger is de natuurlijke omgeving en dito materialen

Een natuurlijk tuinfeest valt of staat bij het consequent doortrekken van dit thema in álle aspecten van het feest. En voor heel wat mensen wil dat zeggen: weersta aan de verleiding om je tuin, terras of feestlocatie te overladen met kleurrijke hebbedingetjes. Less is more, en dat is zeker het geval voor het natuurlijke tuinfeest.

Enkele tips

  • Kies een plekje in de tuin of op het terras waar de troeven van jouw natuurlijke omgeving het best uitgespeeld kunnen worden. Kies dus voor de plek met het mooiste uitzicht, de meest romantische lichtinval of de meest ongerepte beplanting.
  • Wie geen tuin of terras heeft die ‘natuur’ uitschreeuwt, kan zo’n hoek zelf creëren. Voor een tuinfeest kun je bijvoorbeeld een paar grote planten huren die meteen voor de juiste sfeer zorgen.
  • Kies enkel en alleen voor natuurlijke materialen. Plastics zijn absoluut uit den boze. Wel welkom op jouw feest: hout (hoe meer hoe liever), glas, steen, kurk, aardewerk en keramiek. Voor tafelaankleding en servetten één tip: gebruik linnen. Dat hoeft zelfs niet gestreken te worden.

Weersta aan de verleiding om je locatie te overladen met kleurrijke hebbedingen

  • Een natuurlijk thema vraagt ook voor een natuurlijk aanvoelende verlichting. Probeer naarmate de avond vordert zo veel mogelijk sfeer te brengen met kaarsen en vul dat eventueel aan met subtiele sfeerverlichting rondom de tafel. Vermijd felle lampjes en ledstrips die vandaag populair zijn.
  • Probeer te weerstaan aan de drang om te gaan overdecoreren. Een natuurlijke feesttafel heeft echt niet veel nodig. Decoreer de tafel met wat takjes, blaadjes of bloemen, maar ga daarin zeker niet te ver.
  • Kies voor gedempte kleuren die nauw aansluiten bij kleuren die je terugvindt in de natuur: van beige over bruin tot diepgroen.
  • Het spreekt voor zich dat het menu op je natuurlijke tuinfeest diezelfde vibe moet uitstralen. Hou het dan ook eenvoudig en rustiek. Een felblauwe cocktail verpest meteen het ganse concept, dat begrijp je wel.

Deco: zo zachtaards

Bestek met heft in teakhout

€ 45, Arket

Voedingskap in rotan

€ 29,99, Zara Home

Beolith bluetooth speaker

€ 500, Bang & Olufsen

Collage theeservies in gietijzer en hout

€ 92 voor de theepot en € 10,50 per tasje, Brent Neve en Giel Dedeurwaarder voor Serax

Houten serveerlepels

€ 9,99 voor de twee, H&M Home Conscious

Geurkaars

€ 55, Augusta Aroma

Light Tray serveerschaal met kaars

€ 170, Fritz Hansen

Liba waterkan

€ 65, Ferm Living

Loon buitenlamp

Vanaf € 650, Dedon

FJÄLLMOTT picknickdeken

€ 20, Ikea

Circle outdoor tafel in teak

Vanaf € 1.849, Ethnicraft

Lees ook

Tekst & shopping: An Bogaerts, styling: Ann van der Auwera, foto’s Wout Hendrickx.