Onze bomenexpert Dries Van der Auwera vertelt hoe je van een niet zo grote tuin een ‘eetbare’ stadstuin maakt

Je wilt wel een boom planten, maar je weet niet hoe of wat? Geen zorgen, wij helpen je door het bos de bomen te zien. Letterlijk. Onze bomenexpert Dries Van der Auwera beantwoordt voor jouw de meest interessante tuinvragen.

De vraag

Ik wil een ‘eetbare’ stadstuin met veel kleur en leven. Hoe krijg je dat voor elkaar in een tuin die niet zo groot is?

Het antwoord

Van der Auwera: “Ik denk spontaan aan fruitbomen. Geen hoogstam natuurlijk, er zijn ook kleinere exemplaren. De Ballerina-appelboom heeft een stam die niet te hoog wordt en daarnaast kleine zijtakjes met eetbaar fruit. Of de Rainbow Pillar: dat is een krentenboom die slank opgaat en mooie, witte bloemetjes voortbrengt in het voorjaar.

Als je een stadsmuur hebt die op het zuiden gericht is en de warmte goed vasthoudt, kun je daar ook een vijgenboom plaatsen. Die bomen worden op den duur wel heel groot, maar zijn makkelijk bij te snoeien. Let wel op dat je de vruchten niet wegsnoeit. Een perzikenboom is ook geschikt, want die blijft spits en slank. Eigenlijk is dat een struik op een stok. We zien trouwens vaak dat perzikenbomen het beter doen in een beschutte, windvrije omgeving zoals een stadstuin, dan wanneer ze open in het veld staan. Je kunt daarnaast nog overwegen om wat klimplanten te zetten met fruit, zoals frambozen, druiven en kiwi’s. Blijf echter ver weg van bramen, want de scheuten van die plant overwoekeren je tuin in géén tijd.”

1. In deze stadstuin in Gent kozen de eigenaars voor leifruitbomen. Tijdens de groei worden ze meteen tegen de muur geleid. Dat vraagt wat werk, maar in de herfst kun je kisten vol fruit oogsten.

2. De Golden Hornet is een sierappel met kleine, gele vruchten die erg lang blijven hangen. In de lente krijg je prachtige roze-witte bloesems. De vruchten zijn eetbaar, maar niet lekker. Ze zijn echter zeer nuttig voor de bestuiving van handappels.

3. Deze druivelaar staat in een stadstuin in Lochristi. De eigenaars zijn allebei florist en hebben een bloemenzaak. Hun tuin wordt privé gebruikt, maar is deels ook showroomtuin.

4. Een vijgenboom is ideaal als je snel resultaat wilt: in warme, afgesloten stadstuinen groeit deze boom op enkele jaren uit tot een metershoge kanjer die volop fruit levert.

WIE IS ONZE BOMENEXPERT?

Dries Van der Auwera is medezaakvoerder van Tuincentrum Van der Auwera in Aartselaar, een familiebedrijf dat al meer dan 150 jaar bestaat. Ze kweken en verkopen zelf meer dan 2.500 soorten planten, waaronder 300 verschillende soorten bomen. Dries hoort bij de vijfde generatie kwekers.

Meer groen en tuinen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content