Ook in 2020 blijft groen in huis een must. Maar wat als je geen groene vingers hebt? Dankzij deze tips overleven je kamerplanten ook de moeilijkere wintermaanden.

Minder zonlicht, droge lucht dankzij verwarming en koele nachten… Je kamerplanten krijgen heel wat te verduren in de wintermaanden. Dankzij deze tips blijven ze mooi en voorkom je dat ze onherroepelijk verloren zijn.

Eerst en vooral belangrijk om weten: net als sommige dieren gaan planten in een soort van winterslaap. Verwacht dus niet dat je kamerplanten volop gaan groeien, maar gun ze de rustperiode die ze nodig hebben. Dat doe je dankzij deze tips.

1. Geef minder water

Je planten zijn in rustmodus en hebben dus minder water nodig. Ze krijgen minder licht en groeien minder snel. Wanneer wel water geven? Steek je vinger een paar centimeter in de potgrond, merk je dat de grond droog aanvoelt, geef dan een beetje water. Let wel op: geef slechts een beetje en zorg dat het water op kamertemperatuur is.

2. Houd het vochtig

Door de verwarming, is de lucht in huis droog. Besproei je kamerplanten een keer per week met een plantenspuit. Er bestaan luchtbevochtigers die zorgen voor de juiste vochtigheidsgraad of hang een bakje met water aan je radiators.

2. Vermijd plantenvoeding

Hoewel het normaal heel goed is om je plant een keer per maand plantenvoeding te geven, doe je dat nu liever niet. Nogmaals, je kamerplant is in rustmodus. Heb je planten die momenteel in bloei staan, geef ze dan rustig wel water en plantenvoeding.

3. Draai een kwartslag

Je plant is steeds op zoek naar licht. Draai hem daarom elke week een kwartslag om. Zo voorkom je dat hij krom groeit omdat hij naar het licht neigt.

4. Zoek een leuk plekje voor je plant

De vensterbank is geen goed idee. Je plant krijgt misschien wel wat extra licht, maar de tocht is niet goed voor je planten. Bovendien droogt de warmte van de radiator je planten uit. Zet ze op een plekje waar ze natuurlijk licht krijgen, maar niet te dicht bij ramen en radiators. Extra tip: zet je planten samen, op die manier creëren de kamerplanten voor zichzelf een microklimaat.

5. Verwijder bruine bladeren

Hangt je blad er maar triestig bij of is het bruin, knip het dan meteen af. Dit maakt plaats voor nieuwe, groene bladeren. Bovendien kunnen de bruine bladeren rotten en de rest van de plant aantasten.

6. Stof je plant af

Door je plant regelmatig af te stoffen, kan hij meer licht opnemen.

Luchtbevochtiger

Duux – 79,95 euro – Hier verkrijgbaar 

Plantenpot

Set van 2 handgeschilderde plantenpotten – 35 euro – made.com

Gieter

Gieter (0,9l) – 9,99 euro – Ikea

 

Plantensproeier

Om je blaadjes vochtig te houden – 4,75 euro – tuinadvies.be

Meer tips voor je interieur: